Tokios aplinkybės paaiškėjo Lietuvos apeliaciniam teismui išnagrinėjus E. Matiušovo skundą dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio – juo iškrypėliui buvo skirta 8 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ją nuteistasis turės atlikti pataisos namuose.

Pedofilas įsitikinęs, kad nenusipelnė tiek laiko praleisti už grotų – esą jam turėjo būti skirta ne griežtesnė nei 6 metų laisvės atėmimo bausmė (grėsė įkalinimas iki 13).

„Manau, tokia bausmė būtų pakankama, – teisme pareiškė E. Matiušovas. – Gražiausi mano gyvenimo metai bus praleisti laisvės atėmimo vietoje, o didžiausia bausmė man bus nuteisimas už pedofiliją, kuri mane lydės visą gyvenimą“.

Tačiau su tokia E. Matiušovo pozicija nesutiko apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija.

„Kiekvienas nusikaltęs asmuo turi teisę į teisingą bausmę, todėl, vertinant konkrečios bylos aplinkybes, teismui privalu atsižvelgti ne tik į tai, kad skiriama bausmė formaliai atitiktų įstatymo reikalavimus, bet ir į nuostatas, skirtas bausmei individualizuoti, taip pat nuostatas, įtvirtinančias teisingumo principo viršenybę“, – apeliacinės instancijos teismas įsitikinęs, kad Kauno apygardos teismas iškrypėliui skyrė pelnytą bausmę.

Teisėjai pažymėjo, kad viso proceso metu E. Matiušovas gailėjosi tik dėl savo padėties, o apie atliktus veiksmus prieš mažamečius vaikus kalbėjo lakoniškai, pernelyg nesureikšmindamas jiems padarytos žalos, „nors dėl neteisėtų nuteistojo veiksmų mažamečiai patyrė šoką, išgąstį, dvasinius sukrėtimus“.

Bylos duomenimis, Kauno Šilainių mikrorajone gyvenęs E. Matiušovas nuskriaudė penkias mergaites ir vieną berniuką – nusikaltimus jis įvykdė nuo 2010-ųjų kovo iki 2011-ųjų lapkričio. Vaikus jis dažniausiai užpuldavo daugiabučio laiptinėje – prieš tai juos sekdavo nuo mokyklos. Įsitempęs juos į liftą iškrypėlis tenkindavo savo lytinę aistrą.

Kai kuriuos vaikus jis apiplėšdavo.

E. Matiušovo ilgą laiką ieškojo policijos pareigūnai – po pamokų vaikus užpuldinėjęs seksualinis maniakas niekam įtarimų nesukėlė, anksčiau nebuvo teistas, nors vaikystėje ir buvo įkliuvęs dėl vagystės iš parduotuvės.

Išėjęs į laisvę stengsis, kad „niekada nieko panašaus neatsitiktų“

Sulaikytas pedofilas pripažino jam pareikštus įtarimus ir teisinosi, kad nenorėjo vaikų prievartauti, tik siekė juos apiplėšti. Jis taip pat prisipažino, kad kartais svaigindavosi psichotropinėmis medžiagomis.

„Negaliu pasakyti, kodėl taip elgiausi, viskas nutikdavo netikėtai – kildavo begalinis noras, – pareigūnams aiškino E. Matiušovas. – Kai vėliau grįždavau namo ir atsitokėdavau, nerasdavau sau vietos“.

Savo poelgio jis negalėjo paaiškinti ir teisme – buvo kaip buvo. Tiesa, jis tikino, kad išėjęs į laisvę „dės visas pastangas, kreipsis į medikus, kad niekada nieko panašaus neatsitiktų“.

Tačiau teismas nemano, kad E. Matiušovas kalba nuoširdžiai.

„Nors nuteistasis nurodo, jog jis nusikalto dėl staiga kilusio ir nepaaiškinamo potraukio, bando įteigti, jog serga ir gydysis, kad daugiau nebenusikalstų, E. Matiušovui kompleksinės teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizės metu buvo nustatyti mišrūs ir kiti asmenybės sutrikimai, ekshibicionizmas, psichikos ir elgesio sutrikimai, sąlygoti žalingo opiatų vartojimo, tačiau jis nusikalstamos veikos darymo metu galėjo visiškai suprasti savo veiksmus ir juos visiškai valdyti, nebuvo fiziologinio afekto būsenoje“, – pabrėžė teismas.