„Nežinau, kas man tada pasidarė, dabar labai gailiuosi, kad taip pasielgiau – tikrai iš savo klaidos pasimokiau, dėl to tiek daug naktų nemiegojau“, – šiandien savęs negali pateisinti Elektrėnų gyventoja Monika Rulevičiūtė.

19 metų Monika ir 45 metų jos motina Svetlana Rulevičienė antradienį stojo prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą – teisėja Virginija Liudvinavičienė išnagrinėjo joms iškeltą baudžiamąją bylą, susijusią su neteisėtu ginklo laikymu ir panaudojimu.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų spalio 17-osios vakarą S. Rulevičienė davė savo dukrai nelegaliai laikomą pramoninės gamybos dujinį pistoletą, pritaikytą šaudyti dujiniais ir garsiniais 8 mm kalibro šoviniais, kuris yra priskiriamas C kategorijos ginklams. Su šiuo ginklu M. Rulevičiūtė atvyko į Vilnių, kur su draugais linksminosi klube „Muzikos rūsys“, o vėliau kartą iššovė iš pistoleto.

M. Rulevičiūtė buvo sulaikyta jau išėjusi iš klubo – policijos pareigūnai ją sustabdė klaidžiojančią po sostinės centrą. Iš karto mergina nenorėjo prisipažinti, kad turi dujinį pistoletą, bet kai pareigūnai apžiūrėjo jos rankinę ir ginklą surado, M. Rulevičiūtė teisinosi, jog jį tiesiog rado gatvėje. Ir tik pristatyta į policijos komisariatą elektrėniškė prisipažino, kad ginklą jai davė motina.

Teisme merginos motina S. Rulevičienė pasakojo, kad išvakarėse dukra, kuriai tuo metu buvo aštuoniolika metų, nutarė važiuoti pasilinksminti į naktinį klubą Vilniuje.

„Juk ji – jau pilnametė, negaliu uždrausti, – sakė motina, kuri ir anksčiau turėjo problemų dėl dukros elgesio. – Ji man buvo pasakojusi, kad prie klubo būna daug narkomanų, girtų asmenų, todėl pati jai pasiūliau pasiimti pistoletą. Sakiau, jeigu pultų narkomanai, išsitrauk ir pagąsdink – bijojau, kad jai kas nors blogo neatsitiktų. Tikrai nebuvo taip, kad ji pati būtų paėmusi tą ginklą ar manęs reikalavusi jį duoti – dėl visko tik aš esu kalta.“

Moteris teigė, kad dujinį pistoletą gavo dovanų iš savo draugo ir jį jau maždaug 7 metus laikė namuose.

„Prie mūsų tada gyveno vieni asocialūs kaimynai, todėl norėjau turėti savigynai – kai prieš metus įsigaliojo įstatymas, kuriuo reikėjo šiuos ginklus užregistruoti, ketinau nuvykti į policiją, bet taip ir užsitempė laikas, – sakė ji. – Tikrai jaučiuosi labai kalta, neįsivaizdavau, kad taip gali nutikti.“

S. Rulevičienė teigė, kad suprato savo klaidą – geriau dukrai savigynai būtų davusi ne pistoletą, o dujų balionėlį. „Tai – didžiulė pamoka mano gyvenime“, – teisme apsiverkė moteris.

Tuo metu M. Rulevičiūtė prisipažino, kad naktiniame klube išgėrė alkoholio (sulaikymo metu jai buvo nustatytas beveik 2 prom. girtumas), o kai vienas vaikinas ją apkaltino piniginės vagyste, ji išsitraukė pistoletą ir kartą iššovė.

„Mane paėmė už rankos, sakė, niekur neisi, nes paėmei piniginę, aš labai išsigandau ir iššoviau – paskui tas vaikinas rado savo piniginę“, – sakė mergina. Po incidento ji išėjo iš klubo.

„Nelabai pažįstu Vilnių, be to, man tuo metu buvo šokas – kai mane sulaikė prie Operos ir baleto teatro, buvau labai išsigandusi, kad taip pasielgiau“, – sakė M. Rulevičiūtė.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Justas Gureckas teigė, kad S. Rulevičienei negrėstų baudžiamoji atsakomybė, jeigu ji ginklą per įstatyme numatytą terminą būtų užregistravusi policijoje, bet dabar jai gresia atsakomybė už neteisėtą ginklo laikymą. Dujinius pistoletus policijoje reikėjo užregistruoti iki 2014 m. liepos 1 d.

„Ši nusikaltimą motina padarė gal ir altruistiniais tikslais, kad dukra galėtų apsiginti, bet nesant leidimo, ginklo perdavimas yra neteisėtas“, – pabrėžė jis.

Tuo metu M. Rulevičiūtės veiksmai dar labiau pavojingesni – ji neteisėtai laikomą ginklą panaudojo viešoje vietoje būdama apsvaigusi nuo alkoholio.

„Buvo iššautas tik vienas šovinys – mes nežinome, kiek būtų iššauta, jeigu pistolete būtų buvę daugiau šovinių, bet mes to nevertiname“, – J. Gurecko teigimu, M. Rulevičiūtė savo veiksmais pažeidė įstatymo saugomus gėrius.

Prokuroro teigimu, už neteisėtą ginklo laikymą baudžiamasis įstatymas numato tik arešto arba laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę, tačiau bet kurios iš šių bausmių paskyrimas kaltinamosioms prieštarautų teisingumo principui, todėl jis motinai pasiūlė skirti 8 MGL baudą, o dukrai – 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant pusę metų nuo 22 iki 6 val. būti namuose, jeigu tai nėra susiję su darbo arba mokslu.

Tuo metu neteisėtai S. Rulevičienės laikytą pistoletą prokuroras teismui pasiūlė perduoti Ginklų fondui – jis ginklą turėtų sunaikinti.

Kaip nuspręs teismas, paaiškės jau šį penktadienį, kai baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja V. Liudvinavičienė paskelbs nuosprendį.