Pakruojo policijos pareigūnai per metus nubaudžia 30-50 namų gamybos alkoholio prekyba užsiimančių asmenų, tačiau padėtis nesikeičia - kaimas toliau skęsta "molio" liūne, o jį pamėgusių vyrų žmonos ir motinos lieja ašaras.

Prieš dešimtmetį Pakruojo rajono kaimuose šis gėrimas pardavinėtas beveik kas trečiame name. Pareigūnai pripažįsta, kad suvaldyti padėties nepavyko iki šiol. Vadinamieji taškai kaimuose dygsta lyg baravykai - vieną išrovei, kitas atsirado.

Pirmą kartą pažeidėjams gresia 500-1000 litų bauda, prasižengusieji antrąkart rizikuoja netekti 1000-2000 litų. Tačiau Pakruojo rajono policijos komisaro Daliaus Prakuraičio teigimu, baudų dažniausiai išvengiama - teismas konstatuoja, kad pažeidėjai neturi pajamų.

Tad apsiribojama alkoholio konfiskavimu. Paprastai tai būna vienas arba du plastikiniai buteliai gėralo. Kelių jo statinių, kurios laikomos prekiautojo namo rūsyje, konfiskuoti nevalia, nes tam reikia kratos orderio. Be to, laikyti alų namuose įstatymai nedraudžia.

"Taškuose" dažniausiai prekiaujama atvežtiniu "moliu". Pavyzdžiui, į Pakruojo rajono Šukionių kaimą jis gabenamas iš Pasvalio rajone esančio Joniškėlio.

Didesnių miestų gyventojai sunkiai įsivaizduoja, kad alaus bokalas kavinėje gali kainuoti mažiau nei 4 litus. Pakruojo rajono kaimų baruose, vadinamose knaipėmis, "alaus" bokalas atsieina 1,2 lito. Kartais dar pigiau. Panašiai mokama ir tiems, kurie šį gėrimą nelegaliai pardavinėja savo namuose.

"Štai bambalis už 5 litus. Bokalas nė 1,5 lito nekainuoja", - paprastą matematiką atskleidė viename kaime sutiktas Gintaras.

Jis pasakojo, kad "taškuose" prekiaujama gėrimu, kuris į linksmumą nė iš tolo netraukia, o iš ryto velniškai plyšta galva. Belieka vėl eiti į "tašką" ir susipilti bokalą "molio".

Vyras minėjo, jog kadaise pačiam teko ragauti per dvi dienas pagaminto alaus. Tradiciškai iš maišo miežių galima pagaminti apie 5-6 kibirus tikro alaus. Iš to paties kiekio miežių padaroma 20 kibirų "molio". Spalvą jam suteikia degintas cukrus, o stiprumą - spiritas. Būna, kad alus užgazuojamas ne angliarūgšte, o dichlofosu. Gintaras tikino nežinantis visų gudrybių, kurių griebiasi "molio" gamintojai.

Vyrus iš alkoholio liūno traukiantis kelmiškis Remigijus tvirtino, kad "molio" mėgėjus grąžinti į normalų gyvenimą sudėtingiausia. "Jie įsitikinę, kad neturi jokių problemų - juk geria tik alų, kuris esą gerina virškinimą", - sakė Remigijus. Jis yra įkūręs sodybą, kurioje alkoholikams suteikiama galimybė išblaivėti.