• Buvo ir Portugalijos moldavas

    "Išeivis iš Tauragės" nežinojo, kas yra Žemaitija

    Kaip vakar "Kauno dienai" pasakojo Vilniaus oro uosto Pasienio kontrolės punkto viršininkas komisaras inspektorius Gintautas Zinkevičius, pirmiausiai ne vienerių metų darbo stažą turintiems jo pavaldiniams užkliuvo gana grubiai į deportuojamojo pasą įklijuota nuotrauka.

    Kilus panašiems įtarimams, pasieniečiai naudojasi pačių susikurta apgaulės demaskavimo sistema. Pirmiausiai su apsišaukėliu pasilabinama. Tačiau tai tik pradžia.

    Dažnas įtariamasis taip pat turi paruošęs savigynos priemonių arsenalą. Pavyzdžiui, apsimeta neprigirdinčiu. Jau nekalbant apie tai, kad dar yra Lietuvos Respublikos pilietybę (o tuo pačiu ir pasą) turinčių "lietuvių", nemokančių lietuviškai. Dažnas šios kategorijos atstovas pasieniečiams teisinasi, kad primiršęs lietuvių kalbą, klajodamas po užsienius.

    Tačiau yra vienas būdas lietuvybei nustatyti, kuris beveik visais probleminiais atvejais sudeda visus taškus ant "i". Juo ir pasinaudota demaskuoti minimą juodo gymio žemaitį nuo Tauragės. Jis ne tik nesuprato nė žodžio lietuviškai, bet ir nežinojo, kas yra Žemaitija.

    Na, o visišką fiasko apsišaukėlis patyrė, liepus jam užpildyti iš užsienio grąžinto asmens anketą. Lietuvos Respublikos pasą turinčiam "Lietuvos piliečiui" ji buvo pateikta lietuvių kalba.

    Buvo ir Portugalijos moldavas

    Vakar išplatintame Pasienio policijos departamento pranešime teigiama, kad į dvidešimt šešerių metų tauragiškio pasą savo nuotrauką įsiklijavo dvidešimt trejų metų Moldavijos pilietis V.K. Kol Pasienio policijos operatyvinės tarnybos tikrina, ar deportuotasis neapsišaukė ir moldavu, ir kur šiuo metu yra tikrasis paso savininkas, sulaikytasis laikomas Vilniaus oro uosto areštinėje.

    Per pirminę jau nebe lietuvio, o moldavo apklausą sulaikytasis ėmė pasakoti neblogai Lietuvos pasieniečiams žinomus dalykus. Neva išvykęs padirbėti į Portugalijos statybas su savo pasu, kuriame buvo trumpalaikė Portugalijos viza. (Kaip jau rašyta, kaimyninėje Ispanijoje laimės ieškantys lietuviai taip pat įdarbinami statybose arba apelsinų giraitėse.)

    Pasibaigus vizos galiojimo laikui, namo dar nenorėjo. Todėl moldavas nusprendė įsigyti Lietuvos Respublikos piliečio pasą, nes tarp Lietuvos ir Ispanijos galioja bevizis režimas. Apie tai, kad Lietuvos Respublikos piliečio pasas Ispanijoje gana paklausi prekė, rašėme pasakodami apie tvarką, kurią šiame krašte įvedė Lietuvos nusikaltėlių gaujų atstovai. "Kauno dienos" šaltinių Ispanijoje teigimu, lietuviškais pasais ten prekiauja ir patys jų savininkai, neįstengiantys mokėti duoklių ne vieną teistumą turintiems savo tautiečiams. Kaip vieną iš bausmių už nesumokėtą duoklę formų paso atėmimą naudoja ir patys reketininkai.

    Tik lietuviu virtęs moldavas trumpam užsimiršo. Jeigu tikėtume, ką jis pasakoja, lietuviško paso savininkas dar užsimanė pamatyti ir Paryžių. Iš Ispanijos į Prancūziją ispanų pareigūnai išleido jį be problemų. Tačiau, šiam nusprendus grįžti atgal į Portugaliją, ispanai dar vieno lietuvio neįsileido. Taip jis atsidūrė Vilniuje. O artimiausiu metu turėtų būti vėl grąžintas į Taliną.