Teismas nustatė, kad 2013 m. rugpjūčio 3 d. R. T. vairavo lengvąjį automobilį „BMW 520“ būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (nustatytas 3,94 promilių girtumo laipsnis) ir narkotinių medžiagų. R. T. išvažiavo iš Šiaulių ir, važiuodamas Aukštelkės gyvenvietės link keliu Šiauliai-Tauragė, nesilaikė atsargumo priemonių ir sukėlė pavojų kitiems eismo dalyviams.

Vyras važiavo ne mažesniu kaip 164 km/val. greičiu ir 74 km/val. viršijo didžiausią leidžiamą 90 km/ val. greitį. Jo vairuojamas automobilis trenkėsi į priekyje pirmąja eismo juosta lėčiau važiavusios mašinos „VW Sharan“ galą ir abu automobiliai nuvažiavo nuo kelio.

Automobilio „VW Sharan“ vairuotoja buvo nežymiai sužalota. Kartu važiavęs vairuotojos vyras dėl sužalojimų tą pačią dieną mirė.

Teisiamajame posėdyje kaltinamasis R. T. kaltu prisipažino ir paaiškino, kad įvykio išvakarėse gėrė klube, po to bendrabutyje. Per posėdį R. T. neigė sąmoningai vartojęs narkotikus. Jis tvirtino, kad galbūt kas nors narkotikų įbėrė į alkoholį. Teisiamasis nuoširdžiai gailėjosi, reiškė užuojautą, atsiprašė nukentėjusiosios, atlygino dalį neturtinės žalos.

Kadangi R. T. kaltu prisipažino, teismas taikė sutrumpintą įrodymų tyrimo tvarką. Šiaulių apylinkės teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė, kad kaltinamasis vidutinio amžiaus, mokosi, dirba. Nors anksčiau teistas, nėra recidyvistas, nes 2013 m. rugpjūčio 3 d. padarė neatsargų nusikaltimą. Nustatytos trys atsakomybę lengvinančios aplinkybės, sunkinančių nenustatyta. Nėra duomenų, kad narkotinių (psichotropinių) medžiagų ir nesaikingas alkoholio vartojimas būtų jo kasdieninio gyvenimo dalis. Todėl teismas spendžia, kad už padarytą nusikaltimą kaltinamajam gali būti skiriamas minimalus sankcijoje numatytas laisvės atėmimo bausmės dydis – 3 m.

Teismas R. T. pripažino kaltu ir skyrė 3 m. laisvės atėmimo bausmę. Kadangi buvo taikomas sutrumpintas įrodymų tyrimas, 3 m. laisvės atėmimo bausmė sumažinta vienu trečdaliu - iki 2 m. Be to, teismas R. T. uždraudė 1 m. vairuoti kelių transporto priemones.

Nukentėjusioji prašė priteisti iš kaltinamojo 10 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo už jai padarytą nežymų sveikatos sutrikdymą ir 70 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo netekus sutuoktinio. Be to, nurodė, kad jos dukrai draudimo kompanija sumokėjo 23 962 Lt. 

Teismas civilinį ieškinį tenkino iš dalies. Nuspręsta priteisti iš R. T. 300 Eur neturtinės žalos, patirtos dėl nukentėjusiosios sužalojimo ir 5 889,53 Eur neturtinės žalos, žuvus sutuoktiniui.

Nuosprendis per 20 d. nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui, apeliacinį skundą paduodant per Šiaulių apylinkės teismą.

Dėkojame DELFI skaitytojai už nuotraukas.