Visi jie liko laisvėje. Neilgam. Netrukus padarė nusikaltimus ir sėdo už grotų. Tačiau dėl senolio nužudymo liko išteisinti. Vienas iš jų – L. B. Dabar jis su keturiais giminaičiais įtariamas I. Strazdauskaitės nužudymu.

Pranašiški žodžiai

„Pamatysite, kaip šie vaikinai dar pridarys nelaimių. Paminėsite mano žodžius“, - tokius žodžius prieš 8 metus teisme ištarė kėdainietė Renata (vardas pakeistas – DELFI). Panašu, kad jos žodžiai virto skaudžia realybe.

Moteris prarado vieną iš artimiausių savo šeimos narių. Ji prašo, kad neminėtume nei jos vardo, nei pavardės, nepublikuotume nuotraukų, neskelbtume, kur su ja susitikome. Moteris iki šiol gyvena sukaustyta baimės, nes kone kasdien susiduria su romais, kurie buvo išteisinti dėl jos artimojo žmogžudystės.

Apie viską nuo pradžių.

Padegta ožka ir mirtinai sumuštas senolis

L. B. pavardė minima istorijoje, kuri nutiko 2007 metais. Tai iš tiesų mįslinga ir neeilinė byla. Kėdainių rajono pareigūnai aiškinosi gana keistą įvykį – buvo padegta senolio ožka. Galiausiai paaiškėjo, kad nužudytas ir pats senolis. Tyrėjai buvo tikri, kad žmogžudystę įvykdė trys nepilnamečiai – tarp jų ir tuomet vos 15 metų L. B. 79 metų senukas buvo labai stipriai sumuštas, o po kelių dienų dėl galvos traumos mirė Kauno klinikose.

Artimieji DELFI pasakoja, kad senolis paskutiniais gyvenimo metais buvo gana keistas – ėmė auginti ožkas tiesiog savo bute. Tačiau vieno dalykų - sutaupytų pinigų - senukui netrūko. Tai pastebėjo ir Kėdainių romai.

„Pamatė jį išeinantį iš banko, kur jis pasiėmė pinigų. Pasekė ir sumušė. Pagrobė 500 litų“, - prisimena moteris.

Trys jaunuoliai prisipažino nužudę senuką ir stojo prieš Panevėžio apygardos teismą. Tada viskas pakrypo visiškai kita linkme, nei buvo galima numanyti. Vienas iš vaikinų buvo nuteistas dėl ožkos kankinimo. Taip ir baigėsi jų atsakomybė.

Didelei aukos artimųjų nuostabai, visi trys buvo išteisinti dėl senuko nužudymo. Teisme trijulė pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus ir jau neigė savo prisipažinimą. Jie teigė, kad prisipažinimas buvo išgautas jėga.

„Tai buvo didžiulis šokas. Mes sėdėjome teismo salėje ir negalėjome patikėti, kad tai iš tiesų vyksta“, - prisimena Renata.

Teismas nepilnamečiais patikėjo ir niūrus teisėjo žvilgsnis nukrypo į pareigūnus.

Užvirė teisiniai ginčai dėl pareigūnų veiksmų. Apeliacinis teismas patvirtino, kad Kėdainių policininkai šiurkščiai pažeidė nepilnamečių teises. Su tuo kategoriškai nesutiko prokurorai.

Galiausiai byla buvo grąžinta į prokuratūrą, tyrimas įstrigo – kas nužudė senuką taip ir liko formalia mįsle. Savo pavardės skelbti nepanorę prokurorai DELFI tvirtino, kad ir dabar yra tikri, kad jaunuolių trijulė galėjo nužudyti senolį. Deja, teisme to įrodyti nepavyko. Temidė jaunuoliams dar kartą nusišypsojo.

Mirė po nuosprendžio

L. B. dar kartą pavyko išvengti atsakomybės. Apie tai, kiek nusikaltimų pridarė šis veikėjas DELFI jau išsamiai aprašė. Teisme jis pats yra sakęs, kad „tiksliai neatsimena, kiek nusikaltimų jis yra padaręs“. Kol nepateko į kalėjimą, Renatos ir L. B. keliai nuolat susikirsdavo Kėdainiuose.

„Aš iškart mačiau, kas tai per žmogus. Mačiau, kad jis niekada nepasitaisys. Vaikščiojo mieste arogantiškas“, - kalbėjo Renata.

Po to, kai visi trys jaunuoliai buvo paleisti, smarkiai sušlubavo nužudyto senolio žmonos sveikata. Visus teismo posėdžius lankiusi moteris mirė praėjus vos keliems mėnesiams paskelbus keistą verdiktą.

„Neabejoju, kad ji neatlaikė streso“, - sako Renata.

Karma?

Moteris nuolat girdėjo, ką gyvenime veikia trys vaikinai. Kaip ir prognozavo Renata, visi trys anksčiau ar vėliau pateko už grotų. Vienas iš jų kalėjime baigė savo gyvenimą – Renata teigia, kad vaikinas rastas su kilpa ant kaklo. Spėliota, ar tai buvo savižudybė, ar kitų kalinių darbas. Galiausiai tai įvertinta kaip savižudybė. Ar likimas taip sudėliojo, kad vyrai bet kokiu atveju sulaukė atsakomybės?

„Karma? Gal ir sulaukė atlygio. Tačiau pažiūrėkite, kiek jie per tą laiką visko pridirbo... Kiek apiplėštų moterų, kiek kitų nusikaltimų... Man ir dabar baisu į miestą išeiti. Vienu metu lyg ir buvo dingę čigonai, o dabar vėl jų pilnas miestas“, - sunkiai žodžius renka Renata.

Vienas pagrindinių veikėjų

Ilgi nelaisvės metai gresia L. B., kuris laikomas vienu iš pagrindinių veikėjų I. Strazdauskaitės pagrobimo ir žiauraus nužudymo istorijoje.

„Aš esu tikra, kad jis prisiims kaltę už visus. O kiti atsipirks lengvomis bausmėmis ir greitai vėl vaikščios laisvi miesto gatvėmis“, - prognozuoja Renata.

L. B. šiuo metu, kaip ir trys jo giminaičiai, suimtas. Vyrai įtariami I. Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu.

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, jog tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Iš Plungės į Vilnių išvykusi mergina paslaptingai dingo, įtariama, ji pagrobta. Tokie įtarimai kilo, kai naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške.

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji - keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. Vėliau teismas leido suimti keturis vyrus.

Policijos pareigūnai I. Strazdauskaitės artimiesiems turėjo pranešti skaudžią žinią – mergina rasta užkasta Kėdainių aerodromo teritorijoje.