Atnaujinta 12.10 val.: Radviliškio rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija praneša, kad dėl gaisro Radviliškio mieste tęsiama ekstremali padėtis.

Šiuo metu dūmų kvapas jaučiamas Žironų gatvėje ties gaisraviete, Radmės gatvėje, Dariaus ir Girėno gatvėje ties Oro gynybos batalionu, Geležinkelio ir Transporto gatvėse. Pasak Nerijaus Adomavičiaus, Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojo, šią parą dirbančio gaisravietėje, gaisravietėje atviros liepsnos židinių nėra, vyksta giluminio degimo procesai. Gaisras lokalizuotas, situacija stabili, o gesinimo darbai gali užtrukti dar kelias paras. Gaisravietėje dirba apie 100 žmonių, 19 vienetų priešgaisrinės technikos.

Prasidėjus degėsių krūvos kasimo darbams, padidės dūmų koncentracija. Dūmai gali plisti į kitas miesto vietas, pasikeitus vėjo krypčiai.

Šiuo metu Visuomenės sveikatos specialistai šiose gatvėse esančiuose pasirinktuose pastatuose matuoja anglies monoksido koncentraciją. Iki penktadienio 11 val. ryto į medikus kreipėsi trys asmenys dėl galimo apsinuodijimo dūmais.

Gyventojai, atsižvelgiant į dūmų plitimo kryptį, prašomi neiti į lauką, užsandarinti langus ir duris. Einant į lauką teritorijoje, kuriose yra didelė dūmų koncentracija, būtina dėvėti apsauginę kaukę. Jas labiausiai dūmais užterštose gatvėse dalija policijos patruliai. Pastebėjus sveikatos sutrikimų, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Spalio 6 d., Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 ant gaisravietės išpylė 139 vandens kriaušes – tai yra apie 350 tūkst. litrų vandens.

Spalio 7 d., penktadienį, Lietuvos kariuomenė ir toliau teiks paramą.

Planuojama, kad sraigtasparnis penktadienį skrydžių nevykdys, tačiau lieka budėjimo režime ir esant poreikiui bus nedelsiant aktyvuotas. Kariai iš Dragūnų bataliono lieka gaisravietėje ir tęs paramą ugniagesiams.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo depratamentas praneša, kad gaisravietėje dirbantys žmonės nesitraukia, nepaisant, sunkių sąlygų.

„Visą šią naktį gaisro vietoje dirbo apie 100 žmonių. Dūmuose ir merkiant lietui plušėjo ugniagesiai, kariai, įmonės darbuotojai. Budėjo policininkai ir medikai, talkino geležinkelininkai, - sako šio milžiniško gaisro gesinimui vadovaujantis Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis.

Pasak jo, ugnį pavyko sutramdyti, bet šiuo metu dar vyksta giluminis degimas, nes supiltos pjuvenos toliau smilksta.

„Kai bus pradėtas ardyti viduje ugnimi alsuojantis kalnas, vėl padaugės dūmų. Pjuvenos bus nukasamos dviem ekskavatoriais. Deja, gesindami šį gaisrą esame priversti taupyti vandenį,“ - pasakojo K. Bautronis.

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad ir toliau teiks paramą ugniagesiams likviduojant gaisro padarinius Radviliškyje. Iki pirmadienio, spalio 10 d., Radviliškyje lieka budėti Dragūnų bataliono kariai. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 lieka budėjimo režime ir prireikus bus nedelsiant aktyvuotas.

DELFI primena, kad dėl gaisro kilo pavojus žmonių sveikatai. Gyventojai, turintys klausimų dėl susidariusios situacijos, gali skambinti telefonu 8 614 94 265.

Informaciją apie pirmąją pagalbą sutrikus sveikatai dėl dūmų poveikio, teikia Radviliškio rajono greitosios medicinos pagalbos centro vyr. slaugytoja Danguolė Kudulienė, tel. 8 670 27 468. Gyventojai prašomi neiti į lauką, užsandarinti langus ir duris. Pastebėjus sveikatos sutrikimų, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gyventojai, namuose pajutę didelę dūmų koncentraciją, yra priimami Radviliškio V. Kudirkos pagrindinės mokyklos sporto salėje. Budinčiųjų telefonai: 8 645 00 825, 8 682 75 641, 8 686 90 462.