Papildyta 15.48 val.: ugniagesiai pristabdė padangų gaisro plitimą Alytuje, situacija išlieka sudėtinga.

Situacija išlieka sudėtinga, tačiau ugniagesiams pavyko pristabdyti gaisro plitimą, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Laura Valauskienė.

Ji teigė, kad šiuo metu gaisras gesinamas viduje ir iš lauko.

„Ugniagesiams pavyko pristabdyti gaisro plitimą stogo konstrukcijose. (...) Sudėtingas gesinimas, nes dega apie 2 tūkst. kvadratinių metrų plotas“, – kalbėjo PAGD atstovė.

Įvykio vietoje šiuo metu dirba 11 gaisrininkų autocisternų.

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris BNS sakė, kad dabar vykdomas iš Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro evakuotų žmonių perkėlimas iš laikinųjų į nuolatines vietas.

„Apnakvindinsim kažkurį laikotarpį, kol bus užgesintas gaisras“, – kalbėjo jis.

Vicemeras tvirtino, kad taip pat bandoma spręsti ir vandens užterštumo problemą, baiminantis, kad gesinant pilamas ir užteršiamas vanduo nepatektų į valymo įrenginius bei upę.

„Užterštas vanduo kol kas surenkamas į papildomus rezervuarus, kad nebūtų pilama į Nemuną. (...) Nenorim, kad patektų į nuotekų valymo įrenginius, nes užterštumas labai didelis“, – pridūrė jis.

Š. Klėgeris akcentavo, kad surinktas užterštas vanduo bus valomas atskirai.

Anot jo, bus sprendžiama ir dėl vandens tiekimo gyventojams antroje dienos pusėje, kad nepritrūktų vandens išteklių gaisrui gesinti.

Lokalizuojant gaisrą, daliai namų, esančių Alytuje, Putinų gatvėje, bus laikinai nutrauktas šalto vandens tiekimas.

Vicemeras sakė, jog dūmai aplenkia miestą, todėl nėra poreikio evakuoti daugiau gyventojų.

„Mes esame pasidomėję – jei vėjas pasisuktų į miesto pusę, turime iš kur paimti respiratorių, pradėtume juos dalyti“, – akcentavo vicemeras.

Dėl gaisro trečiadienį atšaukiami renginiai Alytaus kultūros ir komunikacijos centre.

Degančios įmonės vadovas kol kas atmeta padegimo versiją, turtas buvo draustas

Alytuje trečiadienį užsiliepsnojusios padangų perdirbimo įmonės „Ekologistika“ vadovas Juozas Cicėnas sako kol kas atmetantis galimo padegimo versiją, taip pat teigia, jog anksti vertinti įmonės patiriamą žalą.

Pasak verslininko, įmonės turtas buvo draustas.

„Šią minutę, atrodo, negalėčiau pasakyti priežasties, bet ne padegimas. Reikia palaukti dieną, kitą, kada bus galima apžiūrėti infrastruktūrą. Gamybinės patalpos yra 200 metrų ilgio, gamyba – kairėje pusėje, o gaisras kilo apie 175 metrus nuo gamybos įrengimų“, – teigė įmonės vadovas.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika trečiadienį pranešė, jog kreipėsi į prokuratūrą dėl gaisro Alytuje tyrimo, gavus nepatvirtintų duomenų, jog gaisras Alytuje galėjo būti sukeltas tyčia.

Pasak J. Cicėno, žmonių tuo metu, kada kilo gaisras, įmonės patalpose neturėjo būti.

„Gamyba gaisro metu nevyko. Antroji pamaina pabaigė darbą vidurnaktį, išvalė įrengimus, išnešė atliekas, kurios susikaupė gamybos metu, ir išėjo namo. Žmonių tikrai nebuvo tose patalpose“, – sakė J. Cicėnas.

Įmonės vadovo teigimu, įrengimai nenukentėjo, o galimą žalą vertinti kol kas anksti.

„Anksti dar kalbėti, bet, matot, kiek dūmų yra, tai turbūt dešimtimis tūkstančių negalima matuoti. Tačiau ir ne milijonais. Įvairus turtas buvo draustas įvairiomis formomis, yra įrangos, mechanizmų, pastatų draudimai“, – BNS sakė J. Cicėnas.

Anot įmonės vadovo, įmonė dabartinėse patalpose veikia apie ketverius metus, paskutinį kartą gaisrinės saugos sistemos įmonėje buvo tikrinamos šių metų pradžioje.

Trečiadienį, 2.58 val., Alytuje kilo milžiniškas gaisras Pramonės gatvėje. Didžiulės ugniagesių pajėgos suvažiavo iš įvairių miestų: Alytaus, Kauno, Lazdijų, Marijampolės, Vilniaus bei Druskininkų. Daugiau nei 50 ugniagesių iki šiol kovoja su liepsnomis. Teigiama, kad situacija labai pavojinga.

Pirminiais duomenimis, dega UAB „Ekologistika“ įmonės padangos. Gaisras kilo apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastate.

UAB „Ekologistika“ yra viena didžiausių padangų perdirbimo įmonių Baltijos šalyse.

Siunčiamas pranešimas

Priešgaisrinės apaugos ir gelbėjimo departamentas DELFI informavo, kad Alytaus miesto ir rajono gyventojams buvo išplatintas pranešimas, jog dėl kilusio didžiulio gaisro liktų namuose ir neitų į lauką.

Pranešimas išsiųstas 15 km spinduliu nuo įvykio vietos.

Pirminiais duomenimis, gesinimo darbai tebevyksta. Dirba 11 autocisternų. Pranešama, kad ugniagesiams pavyko padaryti taip, kad didelio pastato stogas nebedegtų.

Išplatintos elgesio rekomendacijos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) trečiadienį išplatino rekomendacijas, kaip apsisaugoti nuo degančių padangų poveikio sveikatai.

Rekomenduojama gyventojams, kurie jaučia tiesioginį poveikį, evakuotis į priešvėjinę gaisrui vietą. Taip pat būti gerai izoliuotose patalpose, užsidaryti langus.

Be to, rekomenduojama išjungti patalpose veikiančius kondicionierius, nevalgyti lauke augančių daržovių, gerai nuplauti visus lauke esančius daiktus.

Alytaus miesto aplinkinių vietovių mokyklose neorganizuoti kūno kultūros pamokų lauke, darželiuose nevesti vaikų į lauką. Apsaugoti nuo taršos vandens šaltinius – sandariai uždengti šulinius ir nenaudoti jų vandens maistui.

„Atkreipiame dėmesį, kad padangų gaisro gesinimo darbai trunka ilgesnį laiką nei įprasto gaisro, ir net kai vizualiai nematyti degimo, padangos vis dar smilksta, į aplinkos orą skirdamos pavojingų sveikatai medžiagų“, – rašoma NVSC išplatintame pranešime.

Centras teigia, kad degdamos padangos išskiria labai daug cheminių kenksmingų medžiagų.

„Šių medžiagų žmonės gali įkvėpti, be to, jos gali užteršti ir paviršinius vandenis, patekti į gruntą, nusėsti ant dar nenuimto derliaus“, – tvirtina NVSC.

Gaisras Alytuje. Nuotr. danielius.net

Pasitelktos kariuomenės pajėgos

Dėl trečiadienį Alytaus įmonės pastate, kur laikomos padangos, kilusio gaisro pasitelkiamos kariuomenės pajėgos, BNS informavo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Laimis Bratikas.

Jis sakė, kad dėl kilusio gaisro į Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną pagalbos kreipėsi miesto savivaldybė.

„Nedelsdama Lietuvos kariuomenė aktyvavo Taikos meto užduočių budinčias pajėgas, esančias Alytaus mieste. Šiuo metu skirta ir jau pradeda veikti keliasdešimt karių su penkiomis transporto priemonėmis“, – teigė kariuomenės atstovas.

Jis tvirtino, kad kariuomenė atsigabeno keliasdešimt neštuvų, kariškų lovelių bei medicinos priemonių evakuacijos ir transportavimo reikmėms.

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris BNS sakė, kad rekomenduojama visam pramonės rajonui sustabdyti darbus.

„Mes apskritai rekomendavome visam pramonės rajonui, visiems darbuotojams sustabdyti veiklą arba save apsaugoti“, – sakė vicemeras.

Įtaria padegimą

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika dėl gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Tai DELFI patvirtino jis pats.

„Turime įtarimų, kad gaisras galėjo būti tyčinis, todėl kreipiausi į prokurorus dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Atliekų perdirbimo sritis yra jautri ir kupina įtampų, juolab kad pastaruoju metu gaisrai įsiplieskia jau ne pirmoje atliekų perdirbimo įmonėje“, – sakė K. Mažeika.

Aplinkos ministras taip pat teigė pavedęs surinkti informaciją apie bendrovėje „Ekologistika“ pastaruoju metu surinktų ir perdirbtų padangų kiekius, taip pat – apie vykdytus aplinkosaugos ir kitų valstybinių institucijų patikrinimus bei jų rezultatus.

Evakuojami ligoniniai

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris BNS sakė, kad šiuo metu vyksta ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis.

Ugniagesių teigimu, posėdis prasidėjo apie 9.30 val.

„Šalia tos vietos yra savivaldybės reabilitacijos centas, ten – 85 asmenys, kai kurie iš jų nevaikšto. Todėl dabar pagrindinis darbas yra juos išvežti“, – kalbėjo vicemeras.

Jis sakė, kad šalia įsikūrę miesto šilumos tinklai, svarstoma, kaip juos apsaugoti.

Anot jo, gyventojai yra informuojami tiek per žiniasklaidą, tiek garsiakalbiais, kad būtų namuose, užsidarytų šulinius ir elgtųsi pagal Sveikatos centro rekomendacijas.

„Kariuomenė, visos struktūros yra įtrauktos, t. y. nuo kariuomenės iki autobusų, savivaldybės transporto“, – tvirtino Š. Klėgeris.

Jis teigė, kad dūmai šiuo metu neslenka į miesto pusę.

„Bus kitas iššūkis, kai pradės viskas kristi iš atmosferos. Reikės, kad gyventojai būtų namuose, nes tai – kenksmingos medžiagos“, – akcentavo vicemeras.

Anot jo, bus sprendžiama dėl respiratorių dalijimo vietos gyventojams.

Prisijungia ir Druskininkai

Apie 9.20 val. ugniagesiai DELFI informavo, kad į pagalbą kolegoms atvyko Druskininkų gelbėtojai.

Teigiama, kad milžiniškos pajėgos vis dar kovoja su sunkiai sutramdomomis liepsnomis.

Pirminiais duomenimis, sudėtingas pastato išdėstymas stipriai apsunkina gaisro gesinimą. Anot ugniagesių, gelbėtojai dirba ir pastato viduje, ir lauke (ant stogo).

Įvykio vietoje dirba ne tik gausios ugniagesių pajėgos – pranešama, kad sutelkti ir medikai bei policijos pareigūnai.

Policijos pareigūnai, pirminiais duomenimis, yra aptvėrę teritoriją.

DELFI už nuotraukas dėkoja skaitytojui Artūrui!