Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai 2013 metų pabaigoje po ilgalaikio tyrimo Vilniaus apskr. VPK ONTV pareigūnai specialios operacijos metu sulaikė du Tadžikistano Respublikos piliečius. Pas sulaikytuosius asmenis buvo rasta apie 10 kg narkotinės medžiagos – heroino, kurio rinkos vertė siekia daugiau kaip milijoną eurų.

Pareigūnai informuoja, kad gerai išanalizavę su narkotinių medžiagų platinimu susijusią informaciją, pradėjo domėtis dviejų tadžikų, kurie Kauno turguje įsigydavo naudotus automobilius, o vėliau juos gabendavo į NVS šalis, veikla.

Atlikus išsamų tyrimą, paaiškėjo, jog Tadžikistano piliečiai Lietuvoje susitikdavo su policijai gerai žinomais narkotinių medžiagų platintojais – romų tautybės asmenimis.

Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad heroinas buvo gabenamas automobiliuose tam specialiai pritaikytose slėptuvėse. Policijos pareigūnai, sėkmingai atlikę baudžiamojo proceso bei kriminalinės žvalgybos numatytus veiksmus, 2013 m. lapkričio 20 d. greitkelyje Kaunas – Vilnius sulaikė du Tadžikistano piliečius, vykusius skirtingais automobiliais iš Kauno į Vilnių. Viename automobilyje pareigūnai surado 3 kg narkotinės medžiagos – heroino, kitame automobilyje – 105 000 JAV dolerių.

Nustačius įtariamų asmenų nuomojamą namą Kaune, buvo atlikta neatidėliotina krata, kurios metu rasta 7 kg narkotinės medžiagos – heroino, užkasto prie namo.

Teismas įtariamiesiems buvo skyręs griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, tačiau visuomenėje didelį atgarsį sukėlė vieno Tadžikijos Respublikos piliečio – Komildzhonas Umarovas paleidimas į laisvę, jis nuo teisėsaugos pasislėpė. Šio įtariamojo paieška tęsiama.

2014 m. gegužę Vilniuje buvo sulaikyti trys romų tautybės asmenys, įtariami narkotinių medžiagų dideliais kiekiais platinimu. 2014 m. gegužės 9 d. 1.15 val. Vilniuje, prie Savanorių pr. 1, buvo sustabdytas automobilis „Mercedes Benz“ su Prancūzijos valstybiniais numeriais, vairuojamas romų tautybės vyro. Tik sustabdžius minėtą automobilį iš jo iššoko romų tautybės moteris, bandydama sprukti ant žemės numetė savo rankinę. Moters rankinėje buvo rasta ir paimta apie 120 g narkotinės medžiagos – heroino. Sulaikytų asmenų gyvenamojoje vietoje atliktų kratų metu buvo rasta apie 3,5 kg narkotinės medžiagos – heroino, o vieno iš sulaikytų motinos bute – apie 800 g heroino, šaunamasis ginklas, šaudmenys.

Septynių epizodų baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui. Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.