2016 m. balandžio 12 d., apie 11 val., Marijampolės apskrityje, Kalvarijos sav. Trakiškų kaimo ribose, netoli (apie 150 m) nuo magistralinio kelio A5, pakelėje, buvo rastas vyriškio kūnas su šautine žaizda galvoje. Nužudytasis rastas pusnuogis, be asmens tapatybės dokumentų, todėl buvo sudėtinga nustatyti vyriškio asmenybę ir Marijampolės pareigūnai kreipėsi pagalbos į visuomenę dėl asmens atpažinimo.

Vos per parą Marijampolės apskrities Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai padarė milžinišką darbą.

„Iššukavo“ 18 km ruožą

Dėl šio įvykio Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo (Baudžiamojo kodekso 129 str. 1 d. numatyta, kad tas, kas nužudė kitą žmogų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 7 iki 15 metų), vėliau perkvalifikuotas į Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 9 p. (tas kas nužudė žmogų dėl savanaudiškų paskatų baudžiamas laisvės atėmimu nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos). Be to, buvo pridėtas dar vienas Baudžiamojo kodekso straipsnis (253 str. 1 d. - neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis).

Pirminės įvykio vietos apžiūros metu buvo itin sudėtinga atrasti „siūlo galą“. Įtariamųjų paieška pareigūnus vedė prie aklavietės. Tyrimą apsunkino dar ir tai, kad nebuvo aiški nužudytojo asmenybė.

Siekiant surasti nusikaltimo įrankį ar kitus tyrimui reikšmingus daiktus, į pagalbą pareigūnai pasitelkė Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologą su tarnybiniu šunimi, tačiau tyrimui reikšmingų daiktų ar pėdsakų aptikti nepavyko.

Kriminalistai nuodugniai „iššukavo“ kelio „Via Baltica“ teritoriją 18 kilometrų ruože – nuo įvykio vietos iki Kalvarijos pasienio kontrolės punkto: apieškotos pakelės, šiukšlių konteineriai, miško ir lauko keliukai, šalia kelio esantys miškeliai, krūmynai ir t.t.

Žudiką pražudė padangų pėdsakai

Siekdami surasti pagrindinį įkaltį – ginklą, pareigūnai ėmėsi visų įmanomų priemonių: pasitelkus priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir vietos ūkininkus su technika, iš netoli įvykio vietos esančio 2 arų ploto vandens telkinio buvo išsiurbtas vanduo, su metalo detektoriais apieškotas dugnas ir krantai. Pareigūnai apklausė dešimtis žmonių. Vienas iš apklaustųjų patvirtino, kad panašiu laiku girdėjo garsą, panašų į duslų šūvį.

Apklausos davė rezultatų – pareigūnai nustatė apytikslį nusikaltimo įvykdymo laiką, kas tapo atskaitos tašku tolimesniam tyrimui.

Netoli nužudytojo, ant neasfaltuotos kelio dangos, Marijampolės kriminalistai aptiko transporto priemonės ratų pėdsakus, pagal kuriuos buvo galima daryti prielaidą, kad nusikaltėlis galėjo naudotis nedideliu krovininiu automobiliu arba autobusiuku su priekaba.

Dar nesibaigus balandžio 12 dienai, pareigūnai ėmėsi nagrinėti netoli įvykio vietos esančių įmonių vaizdo kamerų įrašus. Važiuojančias transporto priemones identifikuoti buvo labai sudėtinga dėl intensyvaus eismo. Pavyzdžiui, nuo 10.33 val. iki 11.10 val., t. y. per gerą pusvalandį, tiriamuoju kelio ruožu abiem kryptimis pravažiavo apie 350 transporto priemonių.

Peržiūrėjus ir išanalizavus kamerų vaizdo įrašus, pareigūnai pastebėjo, kad balandžio 12 d., vaizdo kameros fiksuojamu laiku 10.33 val., „Via Baltica“ keliu nuo Marijampolės miesto pusės važiuoja baltos spalvos mikroautobusas su priekaba, tačiau kitoje atkarpoje jis pasirodo tik po 7 minučių. Pradėjus detaliau analizuoti, pareigūnai užfiksavo, kad minėta transporto priemonė gana staigiai sulėtino greitį prieš sankryžą ties Trakiškių kaimu ir nusuko į Laukų gatvę, įvykio vietos link.

Siekdami surinkti tikslesnius duomenis, pareigūnai išanalizavo milžinišką vaizdo stebėjimo kamerų įrašų kiekį ir kitokią, reikšmingą tyrimui, informaciją, kuri patvirtino, kad įtarimus sukėlęs mikroautobusas – tai baltos spalvos „Mercedes Benz Sprinter“ su ukrainietiškais valstybiniais numeriais ir su pilkos spalvos priekaba.

Atlikus išsamią analizę, nustatyta jog automobilis visos kelionės metu Lietuvoje niekur nesustojo, išskyrus įvykio vietą.

Nužudė savo darbdavį

Marijampolės kriminalistai, bendradarbiaudami su Lietuvos ir užsienio šalių pasienio tarnybų pareigūnais, išsiaiškino, jog 2016 m. balandžio 12 d. iš Suomijos keltu į Estiją minėta transporto priemone atvyko du Ukrainos piliečiai, o Lenkijos-Ukrainos sieną su tuo pačiu automobiliu tos pačios dienos vakare kirto tik vienas Ukrainos pilietis.

Nustačius asmenų duomenis, pareigūnai išsiaiškino, kad nužudytasis ir įtariamasis – Ukrainos piliečiai. Paaiškėjo, kad nužudytasis asmuo – Ukrainoje įkurtos įmonės, prekiaujančios kailiais, savininkas, o kartu su juo vykęs įtariamasis – minėtos įmonės darbuotojas. Abu vyko į Suomiją verslo reikalais.

Sučiuptas Ukrainos ir Lenkijos pasienyje

2016 m. balandžio 21 d. buvo paskelbta apie įtariamojo paiešką. Vos po kelių dienų, balandžio 26 d., Marijampolė rajono apylinkės teisme priimta nutartis paskirti kardomąją priemonę – suėmimą, o Lietuvos Respublikos Generalinėje prokuratūroje išduotas Europos arešto orderis.

Jau po kelių savaičių įtariamasis įkliuvo Lenkijos policijos pareigūnams Ukrainos ir Lenkijos pasienyje. Vėliau buvo operatyviai išspręstas įtariamojo ekstradicijos klausimas, ir 2016 m. gegužės 31 d. įtariamasis buvo perduotas Marijampolės kriminalistams.

Marijampolės rajono apylinkės teismas, įvertinęs pareigūnų surinktą informaciją, įtariamajam skyrė kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesiams. Vėliau įtariamojo suėmimas buvo pratęstas.

Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centras atliko nuodugnią automobilio ekspertizę, kurios išvados patvirtino, kad transporto priemonės ratų pėdsakai, rasti įvykio vietoje, sutampa su šio „Mercedes Benz Sprinter“ padangomis.

Siekiant surinkti kuo daugiau įrodymų, buvo nuspręsta atlikti kratas įtariamojo namuose Ukrainoje. Dėl šios priežasties į Ukrainą išvyko du Marijampolės pareigūnai, kurie kartu su kolegomis iš Ukrainos atliko kratą R. S. (gim. 1976 m.) priklausančiame gyvenamajame name. Buvo atliktos liudytojų apklausos. Pareigūnai surinko daug svarbios ir naudingos tyrimui informacijos.

Tyrimas tęsiamas

Nustatytas ir surastas labai sunkų nusikaltimą įvykdęs asmuo, tačiau itin sudėtingas ir didelės apimties ikiteisminis tyrimas tęsiamas toliau, atliekami didelės apimties objektų tyrimai ir ekspertizės.

2017 m. rugpjūčio 28 d. Kauno apygardos teismas priėmė sprendimą pratęsti įtariamojo suėmimą 3 mėnesiams. Atlikus visus reikiamus procesinius veiksmus, byla bus perduota teisminiam nagrinėjimui.

Didžiausią indėlį atskleidžiant ir tiriant šį nusikaltimą įnešė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas Tomas Rainys bei du šio skyriaus pareigūnai: 1-ojo poskyrio vyresnysis specialistas Vitalijus Šonas ir 2-ojo poskyrio vyriausiasis tyrėjas Donatas Merkevičius.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.