2012 m. pabaigoje Visagino policijos komisariato (PK) Kriminalinės policijos skyriaus (KPS) tyrėjai, vykdantys kriminalinę žvalgybą, pradėjo gauti informaciją, kad Visagino mieste po atliktos laisvės atėmimo bausmės už nužudymą iš įkalinimo įstaigos grįžęs J. Š. ėmė burti narkomanus, galinčius platinti kvaišalus.

Turint duomenų apie galimą J. Š. nusikalstamą veiklą, 2012 m. gruodžio mėnesį jam buvo skirtas oficialus perspėjimas, numatytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatyme.

2012-ųjų pabaigoje, atlikus kriminalinės žvalgybos veiksmus, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių medžiagų platinimo viename iš miesto daugiabučių, vadinamąjame „taške“, kur narkotikus vartojantys asmenys jas taip pat platino ir kitiems narkomanams.

Derinant kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo veiksmus buvo nustatytas asmuo (S. M.), iš kurio „taške“ „dirbantys“ narkomanai tolimesniam platinimui įgyja narkotikus. S. M. atžvilgiu buvo pradėti taikyti nevieši ikiteisminio tyrimo veiksmai. Vykdant šiuos veiksmus surinkta pakankamai duomenų apie S. M. ir kitų jo bendrininkų (N. B., E. Š.) nusikalstamą veiklą platinant narkotines medžiagas Visagino mieste.

Analizuojant gaunamą informaciją buvo galima numatyti, kad S. M. narkotines medžiagas platinimui įgyja iš J. Š. Tačiau pastarasis yra gerai susipažinęs su kriminalinės žvalgybos būdais, savo nusikalstamą veiklą konspiravo, todėl atliekant tyrimo veiksmus S. M. atžvilgiu, apie J. Š. nusikalstamą veiklą nepavyko surinkti pakankamai duomenų, kurių užtektų jo patraukimui baudžiamojon atsakomybėn.

2013 m. vasarį J. Š. išvykus į užsienį buvo nuspręsta sulaikyti S. M. ir kitus jo bendrininkus, platinančius narkotikus, nes J. Š. išvykus į užsienį narkotinių medžiagų platinimas tęsėsi. Analizuojant gautą informaciją buvo padaryta išvada, kad platinimui skirtos narkotinės medžiagos yra pas S. M. Tyrimo metu buvo gauta duomenų apie S. M. nuomojamą „konspiracinį“ butą, kuriame, pagal turimą informaciją, jis ir galėjo laikyti narkotikus. Nusprendus atlikti kratą S. M. nuomojamame bute ir siekiant, kad jis nesunaikintų bute laikomų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, buvo nuspręsta jį sulaikyti važiuojantį automobiliu.

Vieną 2014-ųjų vasario vakarą, pasitelkus Visagino PK Viešosios policijos skyriaus pareigūnus, Visagine buvo sustabdytas automobilis „Mazda“, kurį vairavo N. B., kartu su juo važiavo ir S. M. Sulaikant N. B. spėjo išmesti du paketus, kuriuose buvo 20 gramų miltelių, kurių sudėtyje yra heroino (vertė per 5 tūkst. Lt).

Iš karto po S. M. ir N. B. sulaikymo buvo atlikta krata S. M. nuomojamame bute. Kratos metu rastos svarstyklės, kaip įtariama, narkotinėms medžiagoms sverti, įrankiai narkotinėms medžiagoms fasuoti, įvairios narkotinės ir psichotropinės medžiagos: 210 gramų heroino (vertė per 52 500 Lt), 116 gramų metamfetamino (vertė apie 4640 Lt), 15 gramų kokaino (vertė per 3 500 Lt) bei keli tūkstančiai litų.

Po S. M., E. Š. ir N. B. sulaikymo ir suėmimo grįžęs iš užsienio J. Š. kuriam laikui nutraukė savo nusikalstamą veiklą, nors jo atžvilgiu tyrimas ir toliau buvo tęsiamas. Tuo pat metu buvo atliekami kiti kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių medžiagų platinimo Visagino mieste. Iš šių tyrimų buvo galima daryti išvadą, kad praėjus keliems mėnesiams J. Š. atnaujino savo nusikalstamą veiklą platinant narkotines medžiagas, tačiau šių duomenų nepakako J. Š. patraukti baudžiamojon atsakomybėn. 

2013 m. spalio mėnesį išnagrinėjęs Visagino PK teikimą Visagino miesto apylinkės teismas, vadovaudamasis Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymu, J. Š. skyrė teismo įpareigojimus: J. Š. buvo uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis, lankytis Visagino mieste esančiose kavinėse, baruose, restoranuose, jam nurodyta tam tikru laiku būti namuose. J. Š. šį teismo sprendimą skundė Panevėžio apygardos teismui, tačiau pastarasis Visagino miesto apylinkės teismo sprendimą paliko galioti. Dėl nurodyto Visagino miesto teismo sprendimo nesilaikymo J. Š. iki jo sulaikymo 2014 m. vasario mėnesį, buvo pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

2013 m. pabaigoje J. Š. pradėjo aktyviau bendrauti su A. F., kuris grįžo į Visaginą atlikęs laisvės atėmimo bausmę Latvijoje. Gavus kriminalinės žvalgybos informaciją apie A. F. galimą nusikalstamą veiklą - kontrabanda gabenamas narkotines medžiagas į Latvija ir jų platinimą ten - jo atžvilgiu taip pat buvo pradėtas kriminalinės žvalgybos tyrimas.

2014 m. vasario mėnesį buvo gauta kriminalinės žvalgybos informacija apie tai, kad A. F. galimai iš J. Š. įsigijo didelį kiekį psichotropinių medžiagų ir ruošiasi jas gabenti į Latviją.

Išvažiavime iš Zarasų į Latviją buvo organizuota pasala. Pasalos metu buvo sustabdytas automobilis, kuriuo į Latviją vyko A. F. Automobilyje buvo rastas paketas, kuriame buvo 145 gramai metamfetamino (vertė per 5800 Lt).

Sulaikius A. F. su psichotropinėmis medžiagomis buvo nuspręsta sulaikyti ir J. Š. Siekiant surasti narkotikus buvo nuspręsta atlikti kratas visuose J. Š. ir jo artimiesiems priklausančiuose butuose ir kitose patalpose (garažuose, sodų nameliuose). Kitos dienos ryte po A. F. sulaikymo buvo sulaikytas ir J. Š. Atliekant kratą viename iš J. Š. motinai priklausančių butų buvo surastos elektroninės svarstyklės, kaip įtariama narkotinėms medžiagoms sverti, priemonės narkotinėms medžiagoms fasuoti ir 494 gramai heroino (vertė per 124 tūkst. Lt). Teismo sprendimu J. Š. ir A. F. buvo suimti.

Pagal pateiktus įtarimus J. Š. gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

Po J. Š. sulaikymo, pagal turimą kriminalinės žvalgybos informaciją, dar buvo likę neparduoto heroino, kuriuo disponavo su J. Š. organizuota nusikalstama grupe siejamas M. K. Tačiau duomenų jo partraukimui baudžiamojoj atsakomybėn neužteko, todėl po J. Š. sulaikymo, turint informacijos apie M. K. nusikalstamą veiką, jam buvo skirtas oficialus perspėjimas, numatytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatyme. Tačiau ši priemonė jo nusikalstamų veiksmų nesustabdė.

2014 m. vasario pabaigoje, naktį, po to, kai narkotikų pirkėjui pardavė apie 4 gramus heroino, M. K. buvo sulaikytas. Ikiteisminiame tyrime jam buvo pateikti įtarimai, jis buvo suimtas.

Atliekant kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminius tyrimus dėl asmenų, susijusių su J. Š. organizuota nusikalstama grupe, platinančia narkotines medžiagas Visagine, buvo suimta 11 asmenų. Dar 4 įtariamiesiems buvo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Tyrimų metu paimta narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kurių vertė viršija 200 tūkst. lt.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.