Praėjusiųjų metų vasario 11 d., apie 7.28 val., Bendrojo pagalbos centro telefonu buvo gautas pranešimas apie tai, kad nuo vasario 10 d. 18 val. iki vasario 11 d. 7.20 val. nenustatyti asmenys Kelmės r., Kakoniškės kaime, iš gyvenamojo namo kiemo pagrobė vyrui (gim. 1986 m.) priklausantį 13 000 eurų vertės automobilį „VW Passat CC“, draustą „Kasko“ draudimu. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės.

Dvi nusikaltimo versijos

Pagrindinė tyrimo versija – apie automobilio vagystę pranešta melagingai, siekiant pasipelnyti gaunant draudimo išmoką. Šalutinė tyrimo versija – įvykdyta reali automobilio „VW Passat CC“ vagystė.

Gavus informacijos apie galimai įvykdytą vagystę ir pareigūnams nuvykus į įvykio vietą, automobilio savininkas buvo kartu su savo draugu (gim. 1987 m.). Kaip abu nurodė, dieną prieš vagystę jie kartu keitė to automobilio galinių ratų stabdžių kaladėles. Kilus įtarimų dėl pateiktų aplinkybių, abu asmenys buvo apklausti, taktikos sumetimais apklausą vykdant vienu metu, akcentuojant klausimą, kas, iš kur bei kada pirko remontuojamo automobilio stabdžių kaladėles.

Apklausų metu paaiškėjo, kad draugai nebuvo iš anksto aptarę stabdžių kaladėlių įsigijimo klausimo, tad jų nurodytos aplinkybės akivaizdžiai skyrėsi.

Pareigūnams pavyko užfiksuoti neginčijamų įrodymų, kad automobilio savininkas melagingai pranešė apie žinomai nebūtą nusikaltimą, t. y. automobilio „VW Passat CC“ vagystę, bei apgaule, siekdamas asmeninės naudos, pasikėsino įgyti didelės vertės – 13 000 eurų dydžio – draudimo išmoką iš draudimo bendrovės.

Kanapių laboratorija

Toliau tęsiant ikiteisminio tyrimo veiksmus, išaiškinta, kad tariamai pagrobtojo automobilio savininkas kartu su bendrininkais neteisėtai disponuoja narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis. Praėjusiųjų metų kovo 26 d., realizuojant surinktą informaciją, vyro (gim. 1987 m.) namuose Kelmėje buvo atlikta krata. Jos metu, gyvenamojo namo dviejuose kambariuose buvo rasta laboratorija, kurioje buvo auginamas 41, kaip iškart įtarta, kanapių augalas.

Atlikus gyvenamajame name aptiktos augalinės kilmės medžiagų tyrimą, įtarimai pasitvirtino. Ekspertai patvirtino, kad tai kanapės, kurių bendra masė siekia 3,791 kg.

Narpliojant įtariamųjų nusikaltimus, krata atlikta ir vyro (gim. 1986 m.) tėvų namuose, kur aptikta 40 litrų skaidraus skysčio, turinčio specifinį naminės degtinės kvapą. Įtarimas padarius nusikalstamą veiką, numatytą LR BK 201 str. 1 d. (Neteisėtas naminių stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) ir aparatų jiems gaminti gaminimas, laikymas, gabenimas ar realizavimas), pareikštas „VW Passat CC“ savininko mamai.

Atskleidus įvairiaspalvę nusikalstamų veikų puokštę, paaiškėjo, kad tai dar ne pabaiga. Vykdant tyrimo veiksmus, nustatyta, kad nusikaltimų padarymu įtariamas veikėjas (gim. 1986 m.) įsipainiojęs ne tik į tariamą automobilio vagystę bei kanapių auginimą, bet turi reikalų ir su asmenimis, užsiimančiais dokumentų klastojimu. Siekiant užkardyti ir šią nusikalstamą veiką bei atskleisti ja įtariamus asmenis, dar viena krata atlikta Kelmės rajono, Šaltenių kaimo gyventojo (gim. 1971 m.) gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose. Kratos metu aptikta profesionali kompiuterinė technika, kuria, kaip įtariama, buvo suklastoti tariamai pavogto automobilio „VW Passat CC“ nauji dokumentai.

Užregistruota 15 vogtų keturračių

Kratos metu rasta kompiuterinė technika perduota Šiaulių apskrities VPK Kriminalistinių tyrimų tarnybai, kur buvo atliktas nuodugnus tyrimas dėl įrangoje išlikusios informacijos apie automobilio „VW Passat CC“ dokumentų klastojimą.

Kratos metu aptiktoje įrangoje nebuvo rasta duomenų apie minėto automobilio registracijos liudijimo ar kitų dokumentų klastojimą. Tačiau kompiuterinės technikos standžiuosiuose diskuose buvo rastos bylos, kurių turinys galimai skirtas dokumentų klastojimui. Iš viso aptikta 71 tokia byla, tarp jų – 21 švediško transporto priemonės registracijos dokumento ruošinys.

Nustatyta, kad didžioji dalis informacijos suklastotuose registracijos liudijimuose susijusi su keturračių motociklų duomenimis, siekiant šias transporto priemones užregistruoti. Minėtos transporto priemonės, klastojant pirminius dokumentus, galėjo būti registruojamos Kelmės rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriuje. Dėl dokumentų klastojimo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas.

Iš Kelmės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus buvo paimti pirminiai žemės ūkio mašinų (sunkiųjų keturračių motociklų ir kitų žemės ūkio kategorijai priskirtų transporto priemonių) registracijos dokumentai bei atliktas jų tyrimas. Nustatyta, kad net 35 sunkiųjų keturračių motociklų pirminiai švediški ir norvegiški registracijos liudijimai, kurie buvo pateikti pirmą kartą Lietuvos respublikoje registruojant žemės ūkio techniką, yra suklastoti.

Išaiškinta, kad pateikus netikrus, kokybiškai suklastotus švediškus ar norvegiškus dokumentus, būdavo gaunami nustatytos formos galiojantys lietuviški transporto priemonių registracijos liudijimai.

Priregistruoti keturračiai motociklai ir kitos žemės ūkio kategorijai priskiriamos transporto priemonės vėliau buvo parduodamos Lietuvos, Latvijos bei Rusijos piliečiams.

Į pagalbą pasitelkus kitų apskričių policijos komisariatų kolegas, įvairiose Lietuvos rajonuose aptikta 15 Kelmės rajono savivaldybėje registruotų sunkiųjų keturračių motociklų, traktorius T-25, priekaba „Polsrvagen“ ir savaeigis krautuvas „Sunvard T02“. Nustatyta, kad 12 rastų keturračių motociklų vogti Skandinavijos šalyse, po vieną – Ispanijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Traktorius, priekaba ir savaeigis krautuvas vogti nebuvo, bet suklastoti Skandinavijos šalių dokumentai buvo panaudoti jų registracijai. Ištyrus keturračių motociklų identifikavimo numerius (VIN), nustatyta, kad 13-kos keturračių motociklų VIN numeriai yra pakeisti perkalant po vieną ar keletą simbolių.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad įtariamasis, pas kurį rasta dokumentų klastojimui skirta kompiuterinė technika, klastojo Skandinavijos šalių (švediškus ir norvegiškus) transporto priemonių dokumentus, o jo bendrininkas (gim. 1979 m.), kuriam pareikšti įtarimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto realizavimo, panaudodavo šias klastotes, jas pateikdamas Kelmės rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus darbuotojui.

Trys bylos jau teisme

Kelmės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai, praėjusiųjų metų vasario 11 d. pradėję vieną ikiteisminį tyrimą, išaiškino daugiau nusikaltimų ir pradėjo dar keturis atskirus ikiteisminius tyrimus.

Teismui jau perduotos trys baudžiamosios bylos dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, neteisėto naminių stiprių alkoholinių gėrimų laikymo, neteisėto kanapių auginimo ir sukčiavimo. Teismui perduoti penki įtariamieji.

Ikiteisminis tyrimas dėl dokumentų klastojimo, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo, kurio metu surasta ir paimta 35 vnt. padirbtų dokumentų bei 15 vnt. užsienio valstybėse pagrobtų sunkiųjų keturračių motociklų yra tęsiamas. Artimiausiu metu bylą planuojama perduoti teismui.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.