Kauno apskrities policijos Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai nustatė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje veikusią organizuotą grupuotę. Įtarimus pateikus 17 asmenų, su kolegų pagalba Kėdainiuose veikusios organizuotos grupuotės nariai ir jos lyderis buvo sulaikyti. Narkotinių medžiagų platinimo „taškai“ sunaikinti - rastas ir paimtas labai didelis kiekis įvairių narkotinių ir psichotropinių medžiagų, aptikta kruopščiai slėpta narkotinių medžiagų laboratorija.

Itin sudėtingą tyrimą Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai pradėjo dar 2016 metais, kuomet analizuojant Kėdainiuose įvykdytus nusikaltimus buvo gauta informacija, kad šiame mieste veikia organizuota nusikalstama grupuotė.

Buvo nustatyta, kad grupuotė kontroliuoja daugumą nelegalių veiklų Kėdainių mieste, užsiima narkotinių, psichotropinių medžiagų platinimu, turto prievartavimu, vagystėmis ir plėšimais užsienio valstybėse, yra linkę daryti smurtinius nusikaltimus ir turi šaunamuosius ginklus.

Siekiant nustatyti bei užkirsti kelią grupuotės vykdomiems nusikaltimams, buvo pradėtas kriminalinės žvalgybos tyrimas. Jis apėmė nemažą tiriamųjų asmenų skaičių, kurių buvo kelios dešimtys, todėl tyrimas buvo organizuotas ir vykdytas keliais etapais.

Vagystės užsienyje

Kauno ONTV pareigūnai iš pradžių dėmesį sutelkė į grupuotės atšaką, tuo metu vykdžiusią plėšimus ir vagystes užsienyje.

Buvo bendradarbiaujama su Lietuvos kriminalinės policijos biuro tarptautinių ryšių valdyba ir Danijos pareigūnais. Nusikaltėliams vos spėjus Danijoje įvykdyti 97 000 eurų vertės automobilių detalių vagystę, tą pačią dieną užsienyje buvo sulaikyti automobiliai, kuriuose rastos minėtos vogtos dalys.

Po šių įvykių grupuotė nusikalstamų veikų vykdymą bandė perkelti į Belgiją – ten įvykdytos vagystės dviejuose automobilių centruose. Bendradarbiaujant su Belgijos pareigūnais, sulaikyti 6 grupuotės nariai, pas kuriuos rasti vogti daiktai.

Nenutrūkstantis narkotikų pirkėjų srautas

Siekiant sunaikinti grupuotės kontroliuojamą narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo tinklą, kriminalistų veiksmai buvo nukreipti į Kėdainių mieste veikusias kvaišalų platinimo vietas. Kantraus ir profesionalaus kriminalistų darbo dėka nustatyta, kad neteisėtų medžiagų prekybą prižiūri vienas asmuo – vadeivos patikėtinis, kuriam atskaitinga grupė asmenų, ruošiančių, pakuojančių ir pardavinėjančių narkotikus.

Platinamų medžiagų kiekiai buvo milžiniški - slapta stebint per 6 valandas užfiksuota daugiau nei 60 kvaišalų pirkėjų. Grupuotės platinamų narkotikų apyvarta per savaitę siekdavo iki 10 000 eurų.

Surinkus visus būtinus įrodymus, sulaikyti 9 asmenys, šešiems iš jų pareikšti įtarimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo.

Paaiškėjo, kad grupuotė turėjo bendrą kasą, iš kurios buvo finansuojamas nusikalstamų veikų vykdymas, grupuotė taip pat naudojosi konspiraciniais butais ir automobiliais.

Sučiuptas gaujos vadeiva

Nutraukus grupuotės narių vykdomą narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekybą Kėdainių mieste, 2017 metų pabaigoje sulaikytas grupuotės lyderis bei jam narkotines ir psichotropines medžiagas tiekęs Kauno nusikalstamo pasaulio atstovas.

Tyrimų metu ONTV pareigūnai Kauno pakraštyje aptiko itin kruopščiai paslėptą kanapių auginimo laboratoriją, paėmė labai didelį kiekį narkotinių ir psichotropinių medžiagų: 7,5 kg metamfetamino bei 300 gramų kanapių dervos (hašišo). Šių kvaišalų vertė gali siekti iki 60 tūkstančių eurų. Sulaikant grupuotės lyderį, rastas ir paimtas šaunamasis ginklas ir 45 šoviniai, 75 tūkstančiai eurų grynųjų pinigų.

Viso tyrimo metu buvo bendradarbiaujama su Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais.

Grupuotės lyderiui ir jam narkotines medžiagas tiekusiam asmeniui pareikšti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d., už tai jiems gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.