2013 m. lapkričio 15 d., apie 13.20 val., Kaune, V. Krėvės pr. 51, į bendrovės „Mūsų valdos ir Ko“ patalpas apgaulės būdu pateko plėšikai, kurie užpuolė ten buvusią moterį A. O. S. - lipnia juosta apvyniojo burną, akis, ausis bei, surišę virve, nutempė į pagalbines patalpas. Paskui nuo kaklo nuplėšė auksinę grandinėlę, iš seifo pagrobė juvelyrinius dirbinius, aukso luitelius ir savigynai išduotą pistoletą „Walther“, 150 šovinių. Padaryta 59 089 Lt žala.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl plėšimo. Siekiant kuo greičiau nustatyti įtariamuosius, iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus (NNTS) pareigūnų buvo sudaryta tyrimo grupė. Buvo iškeltos kelios tyrimo versijos, pradėta rinkti kriminalinės žvalgybos informacija apie asmenis, galėjusius įvykdyti šį nusikaltimą, lyginta, ar kituose Lietuvos regionuose nebuvo analogiškų įvykių bei stebėta, ar pagrobtas ginklas nebuvo panaudotas vykdant naujus nusikaltimus.

Tyrimo metu atlikus įvykių analizę nustatyta, kad pagrobtu pistoletu plėšikai pasinaudojo daug kartų.

2013 lapkričio 20 d., apie 21.50 val., V. J., užėjęs į maisto prekių parduotuvę, esančią Mažeikiuose, Vaižganto g. 6-1, priklausančią A. F. individualiai įmonei „Soliaris“, laikydamas nukreipęs pistoletą „Walther“ į pardavėją I. B., pareikalavo atiduoti pinigus. I. B. nesutikus, bandė atidaryti kasos aparato stalčių, tačiau ir to nepavykus padaryti, numetė kasos aparatą ant grindų, o šiam atsidarius, pagrobė 200 Lt.

Kitą dieną, lapkričio 21 d., apie 18 val., V. J., veikdamas su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, užėję į parduotuvę, esančią Telšių raj., Tryškiuose, Lazdynų Pelėdos g. 54, priklausančią I. J. individualiai įmonei, laikydamas nukreipęs pistoletą „Walther“ į pardavėją I. J., pareikalavo stovėti. Tuo metu antras plėšikas, atidaręs kasos aparatą, pagrobė 350 Lt.

Lapkričio 27 d., apie 20 val., J. V. bei R. A., apsimetę, kad ketina pirkti pagal skelbimą parduodamą kompiuterį, buto šeimininkams leidus, Kaune, V. Krėvės pr., užėjo į butą, kur panaudojo šaunamąjį ginklą "Walther" - pagrasino peršauti koją ir pagrobė tris mobiliojo ryšio telefonus, kompiuterį "Apple ipad3", 5 latus, elektrinį termometrą. Padaryta 4410 Lt žala.

Lapkričio 29 d., apie 15.30 val., Kaune, Ašigalio g. 31, J. V. bei R. A. smogė į veidą D. S. ir pistoletu peršovė koją.

Gruodžio 3 d., apie 17 val., pagal skelbimą, plėšikai, apsimetę pirkėjais, Kaune, prie prekybos centro „Savas“, susitiko su pardavėju ir, nusivilioję į atokią vietą, pabandė atimti parduodamą foto objektyvą. Užpultajam pasipriešinus, J. V. peršovė vyriškiui koją.

Atlikus analizę dėl įvykio, kurio metu buvo pagrobtas pistoletas, ir įvykių, kurių metu buvo panaudotas šaunamasis ginklas, nedelsiant nakties metu buvo iškviestas Kriminalistinių tyrimo valdybos vyresnysis specialistas, jam buvo paskirta užduotis atlikti balistinį tyrimą tam, kad būtų nustatyta, ar panaudotas ginklas yra tas pats, kuris buvo pagrobtas iš UAB „Mūsų valdos ir Ko“.

Specialistui per dvi valandas atlikus tyrimą nustatyta, jog nusikaltimuose, kurių metu buvo sužeisti žmonės, buvo panaudotas pagrobtasis pistoletas „Walther“. Tyrimo metu buvo atlikti ir daktiloskopiniai, trasologiniai, odorologiniai ir biologiniai tyrimai.

Gruodžio pradžioje buvo gauta kriminalinės žvalgybos informacija, kad minėtus nusikaltimus galėjo įvykdyti anksčiau ne kartą teistas, be nuolatinės gyvenamosios vietos J. V. (gim. 1982 m.) kartu su kauniečiu R. A. (gim. 1994 m.). Buvo nedelsiant pradėta ieškoti šių asmenų, imta rinkti duomenis apie juos ir jų bendrininkus. Vėliau nustatyta, jog minėti asmenys nuolat keičia gyvenamąsias vietas įvairiuose Lietuvos miestuose. Buvo nustatyta, kad nors jie niekur nedirba, tačiau švaistosi pinigais, perka prabangius daiktus, nuolat keičia automobilius bei daro naujus nusikaltimus.

Organizavus intensyvias paieškos priemones, ikiteisminiame tyrime buvo panaudotos procesinės prievartos priemonės, organizuotos pasalos Vilniuje ir Rukloje (Jonavos r.). Gruodžio 7 d. Akmenėje surengta pasala buvo sėkminga - sulaikyti įtariamieji J. V. ir R. A.

Po sulaikymo Akmenėje, jų nuomojamame bute buvo atlikta krata, kurios metu surastas pagrobtasis pistoletas „Walther“, šoviniai ir nupjautavamzdis 16 kalibro medžioklinis šautuvas.

Įtariamuosius teismas leido suimti.

Surinkus pakankamai duomenų dėl minėtų asmenų įvykdytų nusikaltimų, visas pradėtas bylas iš Kauno ir Telšių apskričių teritorinių policijos komisariatų perėmė Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Viso perimti ir sujungti 8 ikiteisminiai tyrimai, kurie buvo pavesti tirti NNTS tyrėjai.

Tyrimo metu nustatyta, kad įtariamieji nusikaltimus vykdė Kauno ir Telšių apskrityse bei Latvijoje, Estijoje ir Vokietijoje.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad įtariamieji Kaune įvykdė 10 nusikaltimų, Telšių apskrityje - du ginkluotus plėšimus, Latvijoje - du ginkluotus apiplėšimus, be to, prisistatydami ambasados darbuotojais organizavo sukčiavimus Latvijoje, Estijoje ir Vokietijoje. Bendradarbiaujant su Estijos kriminaline policija dėl J. V. organizuotų sukčiavimų buvo inkriminuota 41 nusikalstama veika Estijoje. Informacija dėl nusikaltimų Latvijoje ir Vokietijoje buvo perduota per Tarptautinių ryšių valdybą minėtų valstybių pareigūnams.

Šių metų rugpjūčio 1 d. byla perduota Kauno apygardos teismui.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.