„Esame socialiai atsakinga įmonė“, - tai išties gražūs žodžiai, kuriuos deklaravo Alytaus rajone įsikūrusios baldų įmonės direktorius. Deja, gražūs žodžiai ir blizgantis įmonės fasadas, dalyvavimas gerumo-paramos akcijose, slėpė finansines machinacijas ir nusikalstamą veiklą.

2019 m. rugsėjo mėnesį Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo gauta kriminalinės žvalgybos informacija, jog Alytaus rajone veikiančioje uždarojoje akcinėje bendrovėje yra neapskaitoma dalis gaunamų pajamų, vedama dviguba buhalterija, darbuotojams mokami atlyginimai „vokeliuose“.

Informacija pareigūnams pasirodė verta dėmesio, įmonė prekiavo aukštos kokybės, pagal individualius užsakymus gaminamais baldais. Tiek įmonė, tiek jos vadovai buvo geros reputacijos, deklaravo aukštus kokybės standartus. Veikė visoje Lietuvoje, dalį produkcijos eksportavo į kitas ES šalis. Paslaugų ir prekių kaina rinkoje nepaliko abejonių, kad neapskaitomų pajamų mastai gali būti dideli.

2019 metų sausio mėn. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

Pareigūnams kruopščiai dirbant paaiškėjo, kad įmonėje vedama „juodoji buhalterija“. Kriminalistai siekė išsiaiškinti kuo tikslesnę informaciją apie kiekvieną užsakymą, taip pat darbuotojams „vokeliuose“ mokamą atlygį už darbą. Buvo svarbu, kad niekas „nesuuostų“ apie ekonominės policijos pareigūnų atliekamą tyrimą, ypatingai svarbu buvo išsaugoti „juodąją buhalteriją“.

Įvertinus surinktą informaciją ir esant tinkamoms aplinkybėms, nuspręsta sulaikyti asmenis, bei atlikti kratas.

2020 m. birželio mėnesį Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, dirbdami kartu su Vilniaus ir Kauno kolegomis, atliko 19 kratų, kurių metu paimta daugiau nei 41 tūkst. eurų grynųjų pinigų, įmonės kompiuteriai, įmonės apskaitoje nefiksuoti dokumentai, duomenys iš kompiuterinių laikmenų.

Kratų metu buvo užtikrinta, kad nei vienas įmonės darbuotojas ar kitas pašalinis asmuo negalėtų prisijungti prie įmonės naudojamos elektroninėse paskyros, kurioje surašyti visi įmonės užsakymai (projektai), klientų informacija, bei sutartiniais ženklais pažymėtos gautos sumos, neapskaitytos buhalterinėje apskaitoje.

Negana to, pas direktorių rasti ir į įmonės apskaitą neįtrauktų užsakymų dokumentai – sutartys, pinigų priėmimo kvitai su klientų parašais. Įmonėje buvo sukurta savita, specifinė užsakymų apskaitos sistema, buvo sukurtos specialios darbo užmokesčio apskaičiavimo formulės.

Priremtas įrodymų gausos, jis visiškai prisipažino ir sutiko papasakoti nusikalstamos veikos aplinkybes. Taip pat prisipažino, kad kratų metu pamačius pareigūnus, buvo kilusi mintis, kava, kurią jis gėrė, apipilti savo kompiuterį ir taip sunaikinti įkalčius. Tačiau viskas įvyko taip greitai, kad kol vyras svarstė pilti ar nepilti, praėjo tos kelios sekundės, per kurias jis galėjo tai padaryti. Savo ketinimų direktorius neįvykdė.

Finansinio nusikaltimo branduolį sudarė įmonės direktorius (akcininkas), gamybos vadovas (akcininkas) bei įmonės vyriausioji buhalterė. Visiems trims asmenims pareikšti įtarimai.

Vienas didžiausių iššūkių buvo pareigūnų darbą planuoti ir organizuoti taip, kad vienu metu būtų apribotos galimybės veikti tiems asmenims, kurie turėjo prieigas prie neoficialios apskaitos ir galėjo mygtuko paspaudimu ją ištrinti iš visų kompiuterių. Tyrimą apsunkino ir tai, kad įmonės padaliniai buvo išsibarstę trijuose miestuose, o klientai – iš visos Lietuvos. Galima pasidžiaugti, kad pareigūnai sugebėjo greitai prisitaikyti prie darbo pandemijos sąlygomis ir netgi šias sąlygas išnaudojo tyrimui palankia linkme (stebimi asmenys dirbo nuotoliniu būdu, todėl ženkliai išaugo gaunamos vertingos informacijos kiekiai).

Ikiteisminio tyrimo metu atliktas įmonės ūkinės – finansinės veiklos tyrimas atskleidė, kad įmonės apskaitoje nuo 2018 m. iki 2020 m. birželio mėn. nebuvo fiksuota daugiau kaip pusė milijono eurų gautų pajamų, nesumokėtos ir neapskaitytos dešimtis tūkstančių eurų siekiančios sumos.

Teisėsaugos pareigūnai dar turi suskaičiuoti ir perskaičiuoti daugybę apskaitytų ir neapskaitytų pinigų, kad įtariamieji būtų pasiųsti į teisiamųjų suolą. Šiuo metu byla yra baigiamojoje stadijoje.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)