2016 metų pradžioje į Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnų akiratį pateko keletas Telšių miesto gyventojų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Sutelkus visą dėmesį į stebimus objektus ir pradėjus akylai juos kontroliuoti, pareigūnai žingsnis po žingsnio atsekė jų vykdomos nusikalstamos veiklos schemą. Nustatyta, kad narkotines ir psichotropines medžiagas asmenys įgydavo kituose miestuose. Jas parsigabenę, padedant patikimiems bendrininkams, platindavo Žemaitijos sostinėje ir už jos ribų.

Pagrindinis šios veiklos organizatorius ir vadeiva, pravarde „Milžinas“, – taip pat Telšių gyventojas. Jis nesidrovėdavo platinti narkotikus tiesiai iš savo namų, o visus „darbinius“ reikalus su bendrininkais aptardavo šaukdamas susirinkimus šalia savo gyvenamojo namo esančioje pavėsinėje.

Be to, kriminalistai nustatė, kad „Milžinas“ palaikė glaudžius ryšius su aplinkinių miestų gyventojais, kurie užsiima „smulkiu“ narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimu. Pritrūkęs „prekių“, iš pastarųjų įsigydavo nedidelius kiekius kvaišalų perpardavimui.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad „Milžinas“ laikėsi ypatingos konspiracijos. Jis ir jo pakalikai akylai stebėjo „savo“ teritoriją. Vos tik joje pasirodydavo koks nepažįstamas pilietis ar pravažiuodavo automobilis, nedelsiant būdavo išžvalgoma teritorija, o apsilankę asmenys ar pravažiavę automobiliai sekiojami, bandant išsiaiškinti jų apsilankymo teritorijoje tikslą.

Tęsdami tyrimą, Telšių kriminalistai nustatė keturis naujus asmenis – „Milžino“ bendrus, susijusius su jo vykdoma nusikalstama veikla. Taip pat pareigūnai išsiaiškino kai kurias veiklos ir prekių pirkimo-pardavimo subtilybes. Paaiškėjo, kad „Milžinas“ didesnį narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekį gaudavo „į skolą“, o jas pardavęs turėdavo atsiskaityti su tiekėju.

Tiekėjas, kaip ir narkotikų perpardavinėtojas, laikėsi ypatingos konspiracijos, slėpė bet kokius savo ryšius, vengė viešų susitikimų su „Milžinu“, konspiruotai ir tik per kitus asmenis nurodydavo susitikimų vietas ir laiką, o atgabentas narkotines medžiagas užkasdavo žemėje, iš anksto sutartoje vietoje. Tačiau, kad ir kokie „sumanūs“ buvo nusikalstamos veiklos organizatoriai, kriminalistai susekė narkotikų judėjimo kelią bei netruko nustatyti ir paslaptingojo tiekėjo asmenybę. Tai – policijai iš anksčiau gerai žinomas Telšių miesto gyventojas.

Dėl telšiškių vykdytų nusikalstamų veiklų buvo pradėti trys ikiteisminiai tyrimai, įtarimai neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, pareikšti 11 asmenų. Viename iš ikiteisminių tyrimų, surinkus pakankamai duomenų, byla perduota į teismą, kitos dvi bylos dar tiriamos.

Telšių Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnų profesionalumas, atkaklumas, įdirbis ir pastangos užkirto kelią toliau plėtotis narkotikų „verslui“, nuodijančiam žmonių gyvenimus.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.