Prekyba žmonėmis dažnai vis dar tebėra tapatinama su prostitucija ir moterų išnaudojimu, bet dabar yra stebimos įvairios naujos prekybos žmonėmis formos: Pasinaudojant moterų socialiniu, emociniu ar fiziniu pažeidžiamumu, prievartos ir apgaulės būdu merginos ir moterys yra priverčiamos ištekėti už užsienio šalių piliečių.

Moterys ir vyrai, ieškodami pelningesnio darbo užsienyje, dažnai nežmoniškomis sąlygomis dirba menkai, o kartais ir visai neapmokamus darbus, neturėdami jokių socialinių ir medicininių garantijų.
Įvairaus amžiaus žmonės, pasinaudojant jų pažeidžiamumu, yra išvežami vykdyti įvairių nusikaltimų į pasaulio ir Europos miestus.

Tyrimas prasidėjo Anglijoje

Būtent šias naujas prekybos žmonėmis formas tyrė uostamiesčio pareigūnai.

2014 m. į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybą kreipėsi Jungtinės Karalystės Londono policijos Prekybos žmonėmis ir žmonių pagrobimų tyrimo padalinio pareigūnai. Jie informavo, kad atlieka tyrimą tarptautinių organizuotų nusikalstamų grupuočių, vykdančių prekybą žmonėmis, įskaitant ir seksualinio išnaudojimo nusikaltimus, atžvilgiu.

Londono pareigūnai nustatė, kad Lietuvoje buvo verbuojamos pažeidžiamos moterys, pažadant joms legalų darbą Anglijoje. Po atvykimo jos buvo parduodamos Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems trečiųjų šalių piliečiams, siekiantiems įteisinti leidimą gyventi šalyje, ir verčiamos sudaryti fiktyvias santuokas. Pagrindiniu šios nusikalstamos veikos organizavimu įtarti Lietuvos Respublikos piliečiai. Vienas jų tuo metu Jungtinėje Karalystėje jau buvo suimtas už kitą nusikaltimą. Anglijos pareigūnai taip pat suėmė ir afganistanietį, o viena Klaipėdos miesto gyventoja spėjo grįžti į Lietuvą ir pasislėpti. Tačiau neilgam. Netrukus įtariamoji buvo sulaikyta Jungtinės Karalystės pasienyje.

Lietuviškos padugnės susidėjo su afganistaniečiu

Dėl atsiradusių naujų prekybos žmonėmis formų apraiškos, abiejų šalių kriminalistai pradėjo glaudų ir aktyvų keitimąsi informacija. Europos Sąjungos institucijoje – Eurojuste buvo sudaryta jungtinė tyrimo grupė dėl teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose. Tyrimo grupėje darbą pradėjo Klaipėdos Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius, Jungtinės Karalystės Karūnos prokuratūros tarnybos bei Londono Metropolitano policija.

Jungtinė tyrimo grupė atliko ne vieną tyrimą ir išaiškino ne vieną nusikaltimą, susijusį su prekyba žmonėmis.

Jungtinė tyrimo grupė nustatė, kad nuo prekybos žmonėmis nukentėjo daugiau kaip 10 lietuvių merginų. 2015 m. Londone įvyko teismo procesas. Dviem kaltininkams – lietuviams - paskirta 10 ir 6 metų laisvės atėmimo bausmės, afganistaniečiui – 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

2016 m. buvo paskelbta dar vieno įtariamojo lietuvio paieška ir išduotas jo Europos arešto orderis. Bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės pareigūnais, pastarasis buvo suimtas ir perduotas Lietuvai. Jis bus teisiamas Klaipėdos apygardos teisme.

Nustatyta, kad prekybą žmonėmis vykdę lietuviai (ir kiti jiems talkininkavę asmenys), pasinaudodami nukentėjusiųjų socialiniu pažeidžiamumu ir sunkia finansine padėtimi, organizuodavo bei pelnėsi iš Jungtinėje Karalystėje fiktyviai sudarytų santuokų su trečiųjų šalių (Pakistano, Afganistano) piliečiais.

Vergvaldys neteko turtų ir laisvės

2015 m. nustatyta, kad Lietuvos pilietis ir jo žmona - Jungtinėje Karalystėje vienos iš įsikūrusių bendrovės savininkai - Anglijoje priverstiniam darbui išnaudojo iš kitų šalių atvykusius asmenis.

Pirminius neatidėliotinus tyrimo veiksmus atliko vietos teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai, kurie surengė didelio masto operaciją, per kurią apklausė 39 galimai nukentėjusius asmenis (iš jų 17 davė parodymus). Pasak nukentėjusiųjų, prekiautojai žmonėmis aukas įbaugindavo, prieš juos naudojo fizinį ir psichologinį smurtą, taikydavo fizinių ir materialinių bausmių sistemą.

Pavyzdžiui, vištų gaudytojais dirbę vyrai neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, būdavo vežami į ūkius visoje Jungtinėje Karalystėje. Jiems buvo mokamas žymiai mažesnis, nei buvo pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, grupėmis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba. Pagrindinis viso šio aprašyto košmaro kaltininkas - lietuvis, įtariama, spėjo pasprukti iš šalies ir tokiu būdu pasislėpė nuo Kento grafystės pareigūnų.

Pareigūnai nusprendė vėl pasinaudoti Eurojusto galimybėmis – 2016 m. Hagoje organizuotas koordinacinis pasitarimas, kurio metu Anglijos pareigūnai pristatė esamą tyrimo situaciją.

Siekiant ištirti šiuos į dvejų valstybių baudžiamosios jurisdikcijos ribas patenkančius nusikaltimus, buvo sudaryta nauja jungtinė tyrimo grupė. Tyrimo grupėje intensyviai dirbo Klaipėdos Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos kriminalistai, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus ir Jungtinės Karalystės Kento policijos pareigūnai.

Atlikus intensyvius paieškos veiksmus, dalis nukentėjusiųjų rasta ir vėliau papildomai apklausti įvairiose Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje. Liudytojai apklausų metu iš esmės patvirtino jau anksčiau Anglijoje duotus parodymus.

Jungtinėje Karalystėje suėmimo išvengęs lietuvis Klaipėdos kriminalistų buvo sulaikytas 2016 m. gruodžio mėn. pabaigoje Klaipėdos rajone. Kratos metu jo gyvenamojoje vietoje buvo aptiktas didelis kiekis įvairaus kalibro šovinių, cigaretės su Baltarusijos akcizo ženklais. Įtariamasis buvo suimtas, o prokuroro nutarimu apribotos jo nuosavybės teisės į lėšas, esančias banko sąskaitose, automobilį, butą Vilniuje, žemės sklypus Klaipėdos rajone.

Lietuvos tyrime nukentėjusiaisiais pripažinta iš viso 12 asmenų. Dėl prekybos žmonėmis ir išnaudojimo priverstiniam darbui Jungtinėje Karalystėje nukentėjusiaisiais pripažinta 10 asmenų. Taip pat nustatyta, kad lietuvio ūkyje už pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus ir kitas „paslaugas“ nelegaliai dirbo du asmenys.

Kaltinamuosius planuojama teisti Klaipėdos apygardos teisme. Atsakomybė už prekybą žmonėmis numatyta tarptautinių sutarčių pagrindu, todėl yra nesvarbu, kokia asmenų pilietybė ir kurioje šalyje yra gyvenamoji vieta. Taikant baudžiamosios atsakomybės universalios jurisdikcijos principą, asmenys už prekybą žmonėmis atsako pagal Lietuvos baudžiamąjį įstatymą nepriklausomai, kur jie padarė nusikaltimą.

Aprašyti tyrimai savo sudėtingumu ir tarptautinio masto išsiplėtusiu naujų nusikaltimų rūšių, susijusių su prekyba žmonėmis, tinklu buvo savotiškas iššūkis ne tik Klaipėdos apskrities policijai, bet ir kolegoms Jungtinėje Karalystėje.

Klaipėdos kriminalistai, susitelkę išvien su teisėsaugos institucijų kolegomis Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, sugebėjo išaiškinti ir baudžiamojon atsakomybėn patraukti nemažai šio nusikalstamo verslo organizatorių ir vykdytojų. Kai kurie jų jau yra nuteisti griežtomis laisvės atėmimo bausmėmis.