Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai atskleidė Daivos Juodeikienės nužudymą. Labai sunkus, rezonansinis nusikaltimas išaiškintas per 1 parą.

Lietuva yra viena pirmaujančių valstybių Europoje pagal įvykdytų nužudymų skaičių, o vien šias metais Klaipėdos apskrities VPK aptarnaujamoje teritorijoje stebimas dvigubas šios kategorijos nusikaltimų augimas.

Šių metų birželio 30-oji daugumai klaipėdiečių nebuvo kažkuo išskirtinė ar kitokia. Kas poilsiavo ar mieste tvarkė savo reikalus, kas skubėjo apsipirkti į Klaipėdoje į vadinamąjį „Delfino“ turgų, esantį Taikos prospekte. Čia savo smulkų verslą vykdė ir D. Juodeikienė – turgaus pakraštyje esančiame mediniame kioske ji prekiavo dėvėtais drabužiais.

Vargu, ar ir šiai klaipėdietei ši diena buvo kažkuo ypatinga. Deja, būtent tą dieną užgeso šios moters gyvybė, ji tapo drastiško ir brutalaus nusikaltimo auka.

Pagal iš Bendrojo pagalbos centro (BPC) gautą iškvietimą į įvykio vietą atvažiavę greitosios medicinos pagalbos medikai be gyvybės ženklų, kraujo klane gulinčiai aukai niekuo padėti jau nebegalėjo, tik konstatavo moters mirtį. Tuo metu atvykę policijos patruliai ėmėsi pirminių veiksmų - apsaugojo įvykio vietą iki atvyks ikiteisminio tyrimo grupės pareigūnai bei nustatė nusikaltimo liudytojus.

VPK budėtojai apie įvykdytą nusikaltimą nedelsdami informavo Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybą (SNTV) ir į įvykio vietą buvo nukreiptos gausios policijos pareigūnų pajėgos.

Įvykio vietoje statinio savininkas konkrečios ir tyrimui naudingos informacijos suteikti negalėjo, kadangi nieko įtartino šalia kiosko nepastebėjo, kaip ir pirmoji nužudytąją aptikusi moteris. Šalia policijos pareigūnų aptvertos įvykio vietos išsirikiavęs būrys smalsuolių tyrimui reikšmingos informacijos taip pat nesuteikė. Nors nusikaltimas įvykdytas dienos metu, ganėtinai judrioje Medvėgalio gatvėje, kurioje nuolat būna daug žmonių, visos aplinkybės rodė, kad atskleisti šį nužudymą nebus taip paprasta.

Buvo nedelsiant priimtas sprendimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo ir dėl tyrimo grupės sudarymo. Į ją įtraukti tyrėjai, turintys didelę ikiteisminio tyrimo ir kriminalinės žvalgybos patirtį, analitikai bei informacinių technologijų specialistai.

Ikiteisminio tyrimo pradėjimo stadijoje buvo iškeltos ir patikrintos kelios nusikaltimo padarymo versijos, viena iš jų - nužudymas, siekiant pagrobti vertingus daiktus.

Iš karto po nužudymo atlikti didelio masto neatidėliotini nusikaltėlių, galimų jų naudojamų transporto priemonių, paliktų įkalčių paieškos veiksmai, galimų liudytojų apklausos. Nusikaltimas sukėlė didelį visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimą.

Nusikaltimų tyrimai paprastai prasideda nuo itin kruopštaus darbo įvykio vietoje. Buvo svarbu užfiksuoti kiekvieną, kad ir menkiausią detalę, kuri vėliau galėtų „prabilti“, reikėjo surasti atspirties tašką, kuris paspartintų tyrimą.

Kol vieni pareigūnai dirbo įvykio vietoje, kitiems pavyko nustatyti, jog dar prieš gaunant pranešimą apie nužudytą moterį, registruota informacija apie netoli Minijos gatvės ir Statybininkų prospekto sankryžos, šalia įmonės „Progresas“ teritorijos, miškelyje rastus kruvinus daiktus: moterišką rankinę, įvairias korteles ir piniginę.
Šis pranešimas neabejotinai atkreipė pareigūnų dėmesį, netrukus jis buvo susietas su tiriamu moters nužudymu, kadangi, kaip paaiškėjo, šalia „Progreso“ teritorijos esančioje pievoje išmėtyti D. Juodeikienei priklausantys dokumentai ir daiktai.

Pareigūnai ėmėsi atkūrinėti nusikaltimo aplinkybes. Dalis kriminalinės policijos pareigūnų buvo išsiųsti peržiūrėti aplink įvykio vietą bei numanomomis įtariamųjų atsitraukimo kryptimis įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų įrašų.

Kiti pareigūnai buvo išsiųsti „šukuoti“ Minijos gatvėje esančių nakvynės namų ir landynių, kuriose apstu nuolatinių policijos „klientų“. Buvo tikrinami Klaipėdos lombardai, siekiant surasti pagrobtą nužudytosios mobilaus ryšio telefoną.

Dar viena grupė pareigūnų gavo užduotį kuo skubiau nustatyti liudytojus, kurie galimai matė įtariamuosius. Tyrėjai buvo įsitikinę, jog bent vieną, atsitiktinį, netoli nusikaltimo vietos buvusį liudytoją, pavyks surasti.

Nustatę liudytojus pareigūnai kruopščiai fiksavo kiekvieną jų žinomą detalę, kuri galėjo suteikti tyrimui naudingos informacijos. Liudytojai tyrimui suteikė labai svarbios ir reikšmingos informacijos nurodydami įtariamųjų požymius - pagal tai, Kriminalistinių tyrimų tarnybos pareigūnai sudarė fotorobotą, kuris, kaip parodė vėlesni įvykiai, išoriškai gana tiksliai atitiko vieną iš įtariamųjų.

Kitą dieną, apibendrinus turimą informaciją, tačiau šio šiurpaus nusikaltimo dėlionėje trūkstant svarbių detalių, nuspręsta dar padidinti pareigūnų skaičių, kurie su įtariamųjų fotorobotais pakartotinai tikrintų vietas, kur renkasi turtingą kriminalinę patirtį turintys asmenys.

Po kelių valandų intensyvių paieškos veiksmų galiausiai pasimatė pirmieji apčiuopiami tyrimo rezultatai. Vienoje iš miesto parduotuvių, esančių taip vadinamajame „Ribporto“ rajone, užfiksuoti vyrai buvo su tatuiruotėmis, net ganėtinai panašiai apsirengę į liudytojų apibūdintus iš įvykio vietos sprunkančius asmenis.

Tyrėjai, išanalizavę turimus duomenis, ėmė aktyviai rinkti informaciją apie vieną uostamiesčio gyventoją. Nustatyta, kad tai ne kartą teistas ir 2013-ųjų gegužės 10 d. išregistruotas iš probuojamų duomenų registro asmuo.

Netrukus nustatytas ir antras įtariamasis, neturintis nuolatinės gyvenamosios vietos, teistas 9 kartus už smurtinius bei turtinius nusikaltimus ir tik šių metų balandžio mėnesį paleistas iš Marijampolės pataisos namų.

Nuspręsta skubiai siųsti kriminalinės policijos pareigūnus į „Ribportą“ ieškoti įtariamųjų. Klaipėdos apskrities VPK budėtojas savo ruožtu pasiuntė į tą rajoną mieste dirbusius patrulių ekipažus.

Kai buvo gauta informacija apie tai, kad Minijos g. pastebėta asmenų grupė, kurioje yra vienas ieškomas įtariamasis, pareigūnai nedelsiant nuvyko į nurodytą vietą ir sulaikė minėtą asmenį.

Sėkmė nuo tyrėjų nenusigręžė ir ieškant antrojo įtariamojo. Apie 18.29 val. neprisistatęs asmuo, paskambinęs BPC operatoriams, pranešė apie tai, kad Minijos g., ties Socialinių mokslų fakultetu, pastebėtas įtartinas asmuo labai panašus į sudarytą fotorobotą. Nepraėjus nė minutei, netoliese buvę pareigūnai sulaikė ir antrą įtariamąjį.

Vieniems pareigūnams apklausiant įtariamuosius, kiti tuo pat metu atliko kratas, per kurias rasti svarbūs įkalčiai.

Nors kaltinamasis aktas dar nesurašytas, kadangi nėra gautos kai kurios ekspertų išvados ir nėra galutinai sudėlioti visi taškai ant „i“, surinktų įrodymų visuma pagrįstai leidžia teigti, jog dėl šių, akivaizdžiai ne pačios geriausios reputacijos, asmenų veiksmų gyvybės neteko niekuo dėta moteris.

Didelės policijos pajėgos iš SNTV, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos ir kitų padalinių, dirbo dieną ir naktį bei atliko milžinišką darbą.

Šio tyrimo metu neabejotinai svarbų vaidmenį atliko ir padėjo greitai atskleisti nusikaltimą iš žmonių gaunama informacija. Dėl mūsų visuomenėje stiprėjančio pilietiškumo bei pareigingumo jausmo, pareigūnai nuolat gaudavo įvairios informacijos apie galimus įtariamuosius ar kitas, tyrimui reikšmingas aplinkybes. Žinoma, perfiltruoti gautą informaciją taip pat buvo nelengvas bei daug brangaus laiko užimantis darbas.

Įtariamieji, gal būt dėl spontaniškumo, kadangi, kaip patys nurodė, nusikaltimo iš anksto neplanavę, arba tiesiog dėl ne „pagal planą“ susidėliojusių aplinkybių padarė tam tikrų klaidų, kuriomis kriminalistai pasinaudojo.

Pareigūnai ne tik atskleidė rezonansinį nužudymą, bet ir užkirto kelią galimai kitiems įtariamųjų nusikaltimams.

Tyrimo metu intensyviai ir kryptingai rinkti įrodymai, o sėkmę lėmė gerai suplanuotas ir koordinuotas įvairių padalinių komandinis darbas. Kriminalistų darbą teigiamai įvertino uostamiesčio meras ir Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovybė.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.