2016 m. pavasarį pareigūnai atskleidė, kad Kaune veikia galimai neteisėtas alkoholinių gėrimų gamintojas bei eksportuotojas. Be to, surinkta informacija patvirtino įtarimus, kad prekiaujama falsifikuotais alkoholiniais gėrimais.

Pareigūnai išsiaiškino, kad tokio „verslo“ ėmėsi tėvas ir sūnus. Jie veikė itin atsargiai. Tyrimo eigoje buvo nustatyta, kad „jaunasis verslininkas“ ne tik prekiauja falsifikuotais alkoholiniais gėrimais, bet dar ir pats juos gamina.

Kriminalistai užblokavo kelią

2016 m. pabaigoje buvo gauta informacija, kad „jaunasis verslininkas“ planuoja Kaune susitikti su pirkėju, kuriam parduos sutartą kiekį prekių. Jis sulaukė pirkėjo, persėdo į jo automobilį ir, palikęs pirkėją, išvažiavo paimti prekių iš sandėliavimo vietos, taip pat esančios Kaune. Tokią prekių pardavimo schemą „jaunasis verslininkas“ taikydavo kiekvieną kartą parduodamas savo „gaminius“.

Susikrovęs prekes „jaunasis verslininkas“ jau ketino ramiai palikti sandėliavimo angarą, tačiau kriminalistai užblokavo jam kelią. Patikrinus automobilį, jo bagažinėje buvo rasta 10 vnt. po 3 l talpos „bag in box“ pakuočių, pripildytų skaidraus skysčio, skleidžiančio alkoholio kvapą. Pakuotės buvo pažymėtos „Ruskij Standart“ prekiniu ženklu.

Pareigūnai patikrino ir angarą, čia jie rado visą alkoholinių gėrimų ir jų pakavimui reikalingų priemonių arsenalą: 21 plastikinę talpą (1 tonos talpos), dalinai pripildytos skysčiu skleidžiančiu alkoholio kvapą; 979 pakuotes (po 3 l talpos ,,bag in box“), pripildytas skysčio, skleidžiančio alkoholio kvapą ir pažymėtas prekiniu ženklu „Absolut Blue Light“; 241 pakuotę su užrašais „Vodka Gorbatschow“; 457 pakuotes su užrašais „Ruskij Standart“ (Kirilica); 81 vnt. (po 3 l talpos) plastikinių maišelių, pripildytų alkoholio kvapą skleidžiančiu skysčiu; alkoholis taip pat buvo supiltas ir devyniose 25 l talpos plastikinėse tarose, o vienoje 10 l talpoje buvo aptiktas ekstraktas alkoholiniams gėrimams „pagardinti“. Pareigūnai dar rado gausybę įvairių pakavimo priemonių, butelių, etikečių bei įrangą alkoholio pilstymui.

Patikrinimo metu angare darbavosi moteris – ji pilstė ir pakavo alkoholinius gėrimus. Pareigūnai sulaikė ir „jaunąjį verslininką“, ir besidarbuojančią moterį.

Kauno kriminalistai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gaminimo, laikymo, gabenimo turint tikslą juos realizuoti.

Pasinaudojo svetimo paso kopija

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad minėtas angaras yra nuomojamas iš uždarosios akcinės bendrovės. Jos atsakingas asmuo nurodė, kad 2016 m. gegužės mėn. į bendrovę atvyko vyriškis ir su minėtos bendrovės atstovu sudarė negyvenamųjų patalpų nuomos sutartį, taip įgydamas teisę naudotis apie 100 kvadratinių metrų bendro ploto patalpomis.

Pareigūnai, norėdami apklausti vyriškį, kuris išsinuomojo patalas, išsiaiškino, kad tas asmuo gyvena Londone. Pastarasis, sužinojęs iš giminaičių, kad jo ieško policija, pats susisiekė telefonu su pareigūnais ir paaiškino, kad į Londoną išvyko daugiau kaip prieš keturis metus ir nuo to laiko į Lietuvą grįžęs nebuvo ir nieko nežino apie tai, kad jo vardu, panaudojant jo asmens dokumento kopiją, buvo sudaryta patalpų nuomos sutartis.

Paklaustas apie tai, iš kur nenustatytas asmuo nuomos sutarties sudarymui galėjo gauti vyriškio iš Londono paso kopiją, vyriškis išsakė prielaidą: Londone jis kreipėsi į įdarbinimo agentūrą (jo žiniomis, priklausančią Lietuvos piliečiui) „Sterling Staff Recruitment“, kur pildė anketą ir paliko savo paso kopiją.

Tyrimo eigoje išaiškėjo, kad įdarbinimo agentūra Londone priklausė „jaunojo verslininko“ tėvui, kuris, veikiausiai, ir sudarė sutartį. Tėvas iš anksto žinojo, kad nuomojamose patalpose bus užsiimama nelegalia veikla, todėl sutartį sudarė ne savo, o piliečio iš Londono vardu pateikdamas jo asmens dokumento kopiją.

Falsifikuotas alkoholis, kokainas, ginklai

Pareigūnai „jaunojo verslininko“ gyvenamojoje vietoje atliko neatidėliotinas kratas. Čia kriminalistai rado ir paėmė pakuotes su užrašu „Russkyj Standart“, pripildytas skysčio, turinčio alkoholio kvapą; pakuotes su užrašu „Jelzin Vodka“, kuriose taip pat buvo skystis, turintis alkoholio kvapą. Cigarečių pakelyje pareigūnai rado ir paėmė plastikinį užspaudžiamą maišelį su baltos spalvos milteliais. Atlikus ekspertizę paaiškėjo, kad tai kokainas.

Tėvo namuose kriminalistai dar rado ir paėmė 2450 eurų įvairiomis kupiūromis, revolverį, du šovinius ir 6 gumines kulkas. Atlikus balistinį tyrimą, paaiškėjo, kad revolveris – C kategorijos šaunamasis ginklas. Tačiau, eksperimento metu nustatyta, kad iš šio revolverio iššauto rutuliuko kinetinė energija atitinka B kategorijos šaunamojo ginklo kulkos energija, ir tokiam ginklui jau reikalingas specialus leidimas.

Tyrimo eigoje į Kauno pareigūnus kreipėsi oficialūs prekės ženklo „Absolut“ atstovai Lietuvoje. Jie iš viešai paskelbtos informacijos sužinojo, jog atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl 2016 m. lapkričio mėnesį Kauno mieste rastų ir paimtų didelio kiekio nelegalių alkoholio produktų, pažymėtų „Absolut“ prekių ženklu. Norėdami patvirtinti arba paneigti produktų klastotes, atstovai paprašė Kauno policijos leisti susipažinti su išimta produkcija ir paimti šių produktų mėginius siekiant išsamiai ištirti sulaikytą alkoholinių produktų kokybę ir galimą žalą (jeigu tokia būtų nustatyta) žmogaus sveikatai.

Bendrovės atstovams buvo pateikta viena pakuotė pažymėta „Absolut Blue Light“. Atlikus tyrimą, atstovai pateikė išvadą, jog pateiktos pakuotės produkcija nėra autentiška. Be to, originalai nebuvo ir nėra gaminami „bag in box“ pakuotėse. Atstovai patvirtino, jog oficialūs gamintojai negamina jokių gėrimų pavadinimu „Absolut Blue Light“, todėl konfiskuotos prekės ir prekių ženklų pavadinimas neatitinka prekės ženklo „Absolut“ reikalavimų.

Ikiteisminio tyrimo metu Kauno kriminalistai išsiaiškino, kad „jaunojo verslininko“ tėvas, gyvenantis Kauno pakraštyje, ne tik neteisėtai išsinuomojo patalpas pasinaudojant kito asmens dokumentu, bet ir, kartu su jau sulaikytais asmenimis, vykdė neteisėtą stiprių alkoholinių gėrimų, jų skiedinių ir aparatų jiems gaminti gaminimą, laikymą, gabenimą ir realizavimą.

Kauno kriminalistai jau buvo suplanavę atlikti kratas „jaunojo verslininko“ tėvo gyvenamojoje vietoje, tačiau pastarasis įkliuvo pareigūnams su įkalčiais prie pat policijos komisariato, pareigūnams išėjus iš pastato, t. y. vos tik pareigūnai spėjo išeiti iš komisariato, einant tarnybinio automobilio link, pastebėjo, kad automobiliu „Toyota Land Cruiser“ yra atvažiavęs „jaunojo verslininko“ tėvas (jis atvyko pasitikti iš areštinės netrukus paleidžiamo sūnaus). Priėję prie jo, pareigūnai prisistatė, pranešė, kad turi nutartį atlikti kratą jo gyvenamojoje vietoje. Vyriškis akivaizdžiai sutriko, ir toks jo elgesys sukėlė įtarimų, todėl buvo nuspręsta apžiūrėti jo vairuojamą automobilį. Automobilio bagažinėje buvo rasta keliolika 0,7 l talpos stiklinių butelių su etiketėmis „Espolon Tequila Reposado“, pripildytų skaidraus rusvos spalvos skysčio, be lietuviškų banderolių, bei dvi 3 litrų pakuotės su užrašais „Jelzin Vodka“ ir „Russkij Standart“ (Kirilica).

O atlikus kratą vyriškio gyvenamojoje vietoje, buvo rasta ir paimta 64,3 litro įvairaus stiprumo falsifikuoto alkoholio, laikomo įvairiose pakuotėse. Be to, kratos metu buvo rastas ir paimtas vienas nelegaliai laikomas šaudmuo, skirtas medžiokliniams šautuvams. Tuo pačiu, laikinai buvo paimti keturi teisėtai laikomi šaunamieji ginklai.

Kauno teritorinė muitinė nurodė, kad visų sulaikytų akcizais apmokestinamų prekių (23446,12 litrai) muitinė vertė (įskaitant privalomus sumokėti mokesčius) yra 335 431,57 eurų (iš jų: muitas – 7124 eurai, akcizas – 207 261 euras, o PVM – 58218 eurų).

Galiausiai, Kauno kriminalistams kruopščiai išnagrinėjus ir išnarpliojus „šeimyninį“ falsifikuotų alkoholinių gėrimų „verslą“, atliktas tyrimas pasiekė teismą.

Kauno apygardos teismas „jaunąjį verslininką“ pripažino kaltu dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, svetimo prekių ženklo naudojimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti ir jam skyrė areštą ir piniginę bausmę. Tėvas taip pat buvo pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų laikymo, gabenimo neturint tikslo juos realizuoti, ir jam skyrė areštą bei piniginę bausmę.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.