2020 m. rugpjūčio 11-osios paryčiais, apie 5.40 val., policija gavo pranešimą, kad vidurnaktį dokumentų tvarkyti iš namų automobiliu „Toyota Corolla“ išvykusi 37-erių Šilalės rajono, Kvėdarnos miestelio gyventoja, vis dar negrįžta. Dingusios moters telefonas išjungtas. Namuose palikti nepilnamečiai vaikai. Moteris apsirengusi pilku džemperiu ir šviesiomis kelnėmis, smulkaus kūno sudėjimo, tamsiai raudonų iki pečių plaukų.

Netrukus, po pusvalandžio, pareigūnai sulaukė dar vieno pranešimo – šįkart apie rastą galimai nužudytą moterį. Pusiau nuogą moters kūną prie Aitros upės aptiko žvejys.

Į nurodytą vietą nuvykę pareigūnai pamatė, kad nužudytoji atitinka pirminiame pranešime minimos dingusios moters apibūdinimą.

Pasmaugtos moters kūnas išniekintas

Atliekant kūno apžiūrą, ant sėdmens, kaktos bei pilvo rasti aštriu daiktu išraižyti simboliai, panašūs į svastikas, pastebėtos ir smaugimo žymės. Vos už keleto kilometrų nuo kūno radimo vietos, rastas tvarkingai pakelėje pastatytas nužudytos moters automobilis.

Ieškoti įtariamojo ir nužudytosios moters asmeninių daiktų nedelsiant buvo pasitelktas kinologas su tarnybiniu šunimi bei gausios policijos pareigūnų pajėgos. Tačiau pastangos apčiuopiamų rezultatų nedavė.

Pareigūnams buvo paskirstytos užduotys: apžiūrėti įvykio vietą ir surasti kuo daugiau įkalčių, bendrauti be išimties su visais netoli nužudymo vietos gyvenančiais žmonėmis, netoliese esančių įmonių, įstaigų darbuotojais, ieškoti įrengtų vaizdo kamerų bei peržiūrėti jų įrašus.

Tauragės apskrities VPK Šilalės rajono policijos komisariate prasidėjo sunkus ir aktyvus darbas bei nemigo naktys. Pareigūnai ėmėsi neatidėliotinų ir profesionalių veiksmų. Viso apklausta apie 60 asmenų. Buvo tiriamos įvairios nužudymo versijos – nežinomas draugas, sutuoktinis, atsitiktinis asmuo, ritualinis/religinis motyvas, sekta (tuo metu Kvėdarnos gatvėse atsirado pripaišytų į svastikas panašių ženklų).

Gavus informacijos iš gyventojų, kad nužudytoji priklausė sektai, o ją nužudė Šilalės rajone, Kvėdarnos miestelyje veikianti nusikalstama grupuotė, pareigūnai nedelsiant kreipėsi į aplinkinius rajonų policijos komisariatus bei į Valstybinę teismo medicinos tarnybą dėl informacijos apie panašaus pobūdžio nusikaltimus, kuriuose figūruotų panašūs svastikos simboliai. Tačiau ši informacija nepasitvirtino, sutapimų nenustatyta.

Taip pat buvo patikrintos ir išanalizuotos nužudytosios moters buvusio vyro telefonų išklotinės, kitos iškeltos versijos bei gauta informacija iš kitų šaltinių.

Prie baisaus nusikaltimo atvedęs romanas

Atliekant tyrimo veiksmus, paaiškėjo, kad aukos buvusį vyrą ir jos geriausią draugę, kuri ir pranešė pareigūnams apie 37-erių moters dingimą, sieja romantiški ryšiai.

Paaiškėjo, kad nužudytosios buvęs sutuoktinis buvo išvykęs dirbti į Norvegiją, o jos „geriausioji draugė“ irgi ten išvyko (jie buvo meilužiai dar prie vyriškio skyrybas). Norvegijoje ji gyveno su draugės buvusiu vyru, o Lietuvoje likusi moteris apie tai nieko nežinojo ir globojo į užsienį išvykusios draugės vaikus.

Bet po kiek laiko vyras nutraukė slaptus santykius ir grįžo į Lietuvą pas buvusią žmoną ir vaikus, šeima vėl susijungė. Netrukus grįžo ir „geriausioji draugė“.

Pareigūnai nedelsiant nusprendė patikrinti „geriausios draugės“ apklausos metu perduotą informaciją įtardami, kad ji atskleidė ne visus tyrimui reikšmingus duomenis. Sugretinus parodymus su kitais tyrimo metu surinktais duomenimis, ji tapo pagrindine įtariamąja.

Tikrinant visas kitas nužudymo versijas, jos buvo atmestos viena po kitos. Liko pagrindinė įtariamoji – aukos geriausia draugė.

Prašymas šiukšliavežiams

Įtariamoji buvo sulaikyta, jos gyvenamosiose patalpose atliktos kratos. Kratos metu pareigūnai įtariamosios šiukšlių konteineryje rado apdegusius nužudytosios moters daiktus – pakelėje rasto automobilio raktelius, bankų ir nuolaidų korteles bei kitus daiktus, turinčius reikšmės tyrimui.

Beje, nuo nužudymo iki įkalčių radimo įtariamosios namų šiukšlių konteineryje praėjo 10 dienų. Įtariamoji tikėjosi, kad šiukšlės bus išvežtos ir įkalčiai dings sąvartyne, tačiau jų niekas neišvežė. Tauragės apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Egidijus Zinkus Delfi atskleidė, kad tomis dienomis šiukšlės iš Kvėdarnos nebuvo išvežamos neatsitiktinai – policijos prašymu, šiukšles tvarkanti įmonė laikinai sustabdė darbus šiame miestelyje.

Teismo medicinos ekspertui apžiūrint įtariamąją, ant jos kūno buvo aptiktos poodinės kraujosruvos, kurių atsiradimo laikas atitiko moters nužudymo laiką. Manoma, kad smaugiama auka gynėsi ir buvo sugriebusi žudikę.

Moteris pagaliau pareigūnams prisipažino įvykdžiusį kraupų nusikaltimą.

Pasmaugė virve

Įtariamoji, norėdama suklaidinti pareigūnus ir išvengti atsakomybės, išniekino nužudytosios kūną svastikos simboliais. Ji melavo pareigūnams ir skleidė dezinformaciją apie nužudytąją (neva ji priklausė, kaip paaiškėjo vėliau, neegzistuojančiai sektai ir t.t.). Ji į svastikas panašių ženklų pripaišė ir Kvėdarnos gatvėse, siekdama sudaryti įspūdį, kad sekta egzistuoja. Įtariamoji siuntė sau grasinančias žinutes, „guodė“ ir išlaikė nepertraukiamą ryšį su nužudytosios vaikais bei vyru.

Paaiškėjo, kad moteris taip norėjo susigrąžinti mylimąjį, kad net ryžosi žmogžudystei: lemtingąjį vakarą pakvietė draugę susitikti, pasakiusi, jog turi žinių apie jos vyro neištikimybę. Susitikimo metu „geriausioji draugė“ auką pasmaugė virve, lavoną nuvežė prie upės ir ten paliko ant kūno išpjausčiusi svastikas.

Bandė sudeginti savo sutuoktinį

Tyrimo metu paaiškėjo, kad įtariamoji bandė nužudyti ir savo vyrą, su kuriuo ketino skirtis. Sudegindama sutuoktinį moteris tikėjosi skyrybų metu išvengti santuokoje įgyto turto padalijimo.

Pasikėsinimas įvykdytas 2019 m. Tąsyk jiedu važiavo automobiliu, sutuoktinis buvo išgėręs ir bevažiuojant užmigo. Tada moteris iš plento išsuko į miško keliuką, ten vyrą ir automobilį apipylė degiu skysčiu, tačiau tuo metu sutuoktinis atsibudo.

Jis išlipo iš automobilio, bet tada žmona smogė jam, manoma, akmeniu ir padegė. Tačiau vyras neprarado sąmonės ir degdamas nubėgo prie greta esančio plento. Ten jį išgelbėjo pravažiuojantys žmonės.

Nors vyras smarkiai apdegė galvą ir viršutinę kūno dalį, žmonos jis neišdavė, niekam pretenzijų tąsyk neturėjo. Ir jis, ir žmona tvirtino, kad įvyko nelaimingas atsitikimas.

Po to jie išsiskyrė.

Gresia įkalinimas iki gyvos galvos

Pasak E. Zinkaus, šis tyrimas pareikalavo daug resursų, žmogiškųjų išteklių, nepertraukiamo Tauragės apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų darbo. Pareigūnams talkino Tauragės apskrities VPK specialiųjų užduočių skyrius bei Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnai.

Dėl glaudaus tyrėjų bei Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro Arūno Saunoriaus bendradarbiavimo po 11 mėnesių byla su kaltinamuoju aktu perduota teismui.

Moteriai pateikti kaltinimai dėl nužudymo, pasikėsinimo nužudyti ir palaikų išniekinimo.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)