Speciali Policijos departamento komisija šiemet nugalėtojais pripažino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Kauno apsk. VPK) kriminalinės policijos pareigūnų Arūno Umbraso, Tomo Dzinzino, Kęstučio Mikalausko ir Mindaugo Gaubo atliktą itin sudėtingą tyrimą, demaskuojant metamfetamino laboratoriją. Antri liko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, sučiupę gaują, vogusią vilkikus su prekėmis (grobio vertė - 7 mln. litų), treti - Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai, atskleidę didžiulį prekybos žmonėmis ir narkotikais tinklą. Pirmadienį jie apdovanoti Vilniuje, per iškilmes kino centre „Forum Cinemas Vingis“.

Metų sekliu šiemet tapo Tomas Dzinzinas, Kauno aps. VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos tyrėjas.

Kriminalistus sveikino ir apdovanojimus teikė vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius, generalinis prokuroras Darius Valys ir kiti aukšti pareigūnai. Jie linkėjo drąsos,
išvermės, ryžto, šeimų palaikymo.

„Noriu pasveikinti ir visus nematomojo fronto karius, visus, kurie atlieka ne tokį pastebimą, bet lygiai tokį patį svarbų darbą - visus tyrėjus, tuos pareigūnus, kurie užsiima organizacine veikla, logistika.
Visas darbas yra svarbus ir reikšmingas", - sakė A. Matonis.

Generalinio policijos komisaro pavaduotojas Renatas Požėla linkėjo policijai teisingų permainų. "Dainininkas Cojus kažkada dainavo - mes reikalaujame permainų, nes to reikalauja mūsų lūpos ir širdys. Mums taip pat reikia permainų, kad organizacija būtų stipresnė", - sakė R. Požėla.

Itin pasižymėjusius kriminalistus pirmadienį apdovanojo ir vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas. Už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą jie apdovanoti vardiniais ginklais.

Kriminalinės policijos dienos proga vardiniai ginklai - pistoletai „Glock" įteikti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Specialiųjų užduočių valdybos viršininkui Daliui Bernotui ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkui Rolandui Novickiui, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Specialiųjų užduočių 1-osios valdybos 3-iojo skyriaus viršininkui Jurijui Udalovui ir Šiaulių AVPK Nusikaltimų tyrimo biuro Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausiajam tyrėjui Edvinui Vaitkui.

Vilniaus AVPK Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas vyresnysis komisaras D. Bernotas tarnybą vidaus tarnybos sistemoje pradėjo 1989 m., jo ilgametės patirties ir profesionalumo dėka Vilniaus AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai išaiškino sunkius ir labai sunkius, rezonansinius nusikaltimus (dėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario S. Novikovo nužudymo, dėl 1 mln. eurų vertės turto prievartavimo iš AB „Swedbank" ir kt.), pranešė Policijos departamentas.

Vilniaus AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas komisaras R. Novickis, tarnybą vidaus tarnybos sistemoje pradėjęs 1995 m., per visą tarnybos laikotarpį yra prisidėjęs atskleidžiant ir tiriant ne vieną sunkų ir labai sunkų nusikaltimą. Atskleisti ir ištirti rezonansiniai nusikaltimai dėl plėšimų, turto prievartavimo, pasikėsinimo pagrobti vienos Vilniaus įmonės savininką ir prievartauti iš jo didelės vertės turtą ir kt. 2013 m. buvo išskaidyta aktyvi organizuota nusikalstama grupuotė, gaminusi ir dideliais kiekiais platinusi narkotines medžiagas, atskleistas 2008 m. įvykdytas nusikaltimas, kai buvo pagrobta 50 mln. eurų vertės ikonų kolekcija, 2012 m. aptiktos dvi narkotikų gaminimo laboratorijos, trys kanapių auginimo vietos, paimti labai dideli kiekiai narkotinių ir psichotropinių medžiagų, šaunamųjų ginklų, sprogmenų.

Šiaulių AVPK Nusikaltimų tyrimo biuro Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas komisaras E. Vaitkus tarnybą vidaus tarnybos sistemoje pradėjo 1994 m. Didžiausią tarnybos kriminalinėje policijoje dalį pareigūnas dirbo tiriant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus: nužudymus, išžaginimus, plėšimus ir kt. Jo pastangomis buvo atskleistas ne vienas sunkus ir labai sunkus nusikaltimas: 2001 m. J. Navickaitės ir E. Gedminaitės nužudymas Šiaulių pakraštyje, 2003 m. žiaurus dviejų merginų I. Staškauskytės ir A. Stankutės nužudymas bute Šiauliuose, 2006 m. D. Kolosovskio nužudymas Šiauliuose, 2007 m. P. Mickeliūno nužudymas ir kt. 2013 m. atskleisti 2012 m. įvykdyti nužudymai, apiplėšiant senyvo amžiaus žmones Raseinių r. Plikių kaime ir Pakruojo r. Krivaičių kaime.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Specialiųjų užduočių 1-osios valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas komisaras J. Udalovas tarnybą vidaus tarnybos sistemoje pradėjo 1987 m. Jo dėka buvo atskleistas ne vienas rezonansinis nusikaltimas ir užtikrintas asmenų, kuriems taikomos apsaugos nuo nusikalstamo poveikio priemonės, saugumas. Pareigūnas dalyvauja projektuose, skirtuose bendradarbiavimo kovojant su organizuotu nusikalstamumu skatinimui bei liudytojų apsaugai. Jam vadovaujant, pagal trišalę sutartį tarp Baltijos šalių, buvo teikiama parama ir sėkmingai bendradarbiaujama su kaimyninių užsienio valstybių liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugą vykdančiais padaliniais.