Po 5 mėnesių, pernai liepą, Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vytautas Gataveckas baigė ikiteisminį tyrimą ir šią bylą perdavė nagrinėti į teismą.

Vaiko motinai, 23 metų Monikai Kaziukaitytei buvo pateikti kaltinimai dėl itin žiauraus mažamečio, bejėgiškos būklės savo šeimos nario, nužudymo. Jai taip pat pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis.

Jos sugyventiniui, anksčiau 2 kartus teistam 28 metų Gediminui Konteniui pareikšti kaltinimai dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo bei fizinio skausmo sukėlimo. Baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė – abu jie nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigę nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Iš viso bylos medžiagą sudaro 10 tomų, vykdant ikiteisminį tyrimą apklausti 126 liudytojai, atlikta 12 ekspertinių tyrimų, o kaltinamasis aktas – 202 puslapių apimties.

Šios didelį visuomenės atgarsį turėjusios bylos nagrinėjimas Kauno apygardos teisme jau eina į pabaigą. Šiuo metu vyksta teismo proceso dalis – įrodymų tyrimas, kurioje teisėjų kolegija, dalyvaujant proceso dalyviams, patikrina ikiteisminio tyrimo metu surinktus ir prokuroro pateiktus duomenis, išsamiai ištirdama visas baudžiamosios bylos aplinkybes. Jau apklausti abu teisiamieji, nukentėjusysis – Mato tėvas – bei didžioji dalis liudytojų.

Baigus įrodymų tyrimą bus pereita prie baigiamųjų kalbų bei kaltinamųjų paskutinių žodžių, po to teismas išeis priimti nuosprendžio.

Prokuratūra pranešė, kad apžvelgė, kas padaryta per metus nuo Mato žūties, kad tokių tragiškų istorijų būtų kuo mažiau, kad kuo mažiau vaikų nukentėtų nuo artimųjų smurto.