Šio vyriškio devyniolikmetę anūkę, Panevėžio konservatorijos studentę Renatą Vareikaitę šių metų vasarį apiplėšė ir sudegino žiaurumu pagarsėjusi trijulė - 24 metų kaunietis Lorencas Valkauskas bei panevėžiečiai 26 metų Rolandas Lenkaitis ir jo 18-metė draugė Rita Lupeikytė.

Šie asmenys apiplėšė tris merginas. Vieną jų - Panevėžio konservatorijos studentę Renatą Vareikaitę - nužudė, o jos kūną padegė. Apiplėšę biržietę Juditą Budginaitę, R.Lenkaitis ir L.Valkauskas kelis kartus ją numetė nuo geležinkelio tilto į upę.

Spaudžiant 15 laipsnių šalčiui, mergina šlapiais drabužiais kelias valandas stovėjo ant ledo lyties. Be to, trijulė pagrobė rokiškietės Ž.K. telefoną. 2000 metų birželį R.Lenkaitis su savo bendrininkais Nerijumi Strikaičiu ir Algimantu Burkausku pagrobė mobiliojo ryšio telefoną iš N.Strikaičio bendramokslio.

Su merginomis plėšikai susipažindavo regioninės radijo stoties "Pulsas" laidos "Amūro strėlė" metu. Plėšikai rinkdavosi tas merginas, kurios turėjo mobiliojo ryšio telefonus.

Į Panevėžio apygardos teismą vakar susirinko ne visi nukentėjusieji ir liudytojai. Buvo apklausti tik du nukentėjusieji ir visi atvykę liudytojai.

R.Lenkaičio žmona Živilė bei R.Lupeikytės motina atsisakė teisme liudyti. R.Vareikaitės senelis visą laiką klausė, kodėl taip žiauriai buvo pasielgta su jo anūke.

Vakar susirinkusius į teismą sukrėtė biržietės J.Budginaitės pasakojimas. Mergina išsamiai pasakojo, kas jai atsitiko Berčiūnuose prie upės. Ten ją šių metų vasario mėnesį automobiliu nusivežė R.Lenkaitis, L.Valkauskas ir R.Lupeikytė.

Tada R.Lenkaitis pradėjo kalbėti esąs iš Latvijos atvykęs mafiozas ir ketinąs ją apiplėšti. Mergina buvo apieškota. J.Budginaitės auskarus plėšikai dar automobilyje atidavė R.Lupeikytei. Grandinėlę nuo aukos kaklo nusikaltėliai nusegė pasišviesdami žibintuvėliu.

R.Lenkaitis ir L.Valkauskas kalbėjosi, jog reikėtų patikrinti J.Budginaitės sąskaitą banke. Vienas pasiūlė auką iki ryto palaikyti rūsyje. Tačiau R.Lenkaitis išsigando, kad mergina nesudaužytų jo šeimos uogienių.

L.Valkauskas pasakė, kad "mergą vis vien reikės nudaigoti". Ištrauktą iš automobilio J.Budginaitę vyriškiai nusitempė ant geležinkelio tilto. Nuo viaduko jie merginą žemyn galva įmetė į upę.

Kai auka išsiropštė iš vandens ant ledo, R.Lupeikytė pakvietė ją užlipti pas juos. Plėšikų bendrininkė J.Budginaitę žadėjo parvežti namo. Išlipusią iš vandens į krantą biržietę L.Valkauskas ir R.Lenkaitis dar kartą numetė žemyn galva į vandenį nuo penkių metrų aukščio tilto.

Matydami, kad mergina dar kartą išsiropštė, vyrai mėtė į ją akmenimis ir ledo gabalais. "Aš užsidėjau ant galvos striukės gobtuvą. Jis nuo vandens suledėjo į ragą, todėl paskui nebejaučiau, kaip į mano galvą atsimuša akmenys", - prisiminė mergina.

Kai paryčiais skriaudėjai nutarė vykti namo, J.Budginaitė nuėjo pas artimiausius gyventojus. Teisme išsamiai papasakojusi, kaip įvyko apiplėšimas, J.Budginaitė neatsiminė kai kurių svarbių detalių. Ji negalėjo pasakyti, kaip atsidūrė plėšikų automobilyje.