Vakar teismas uždarame posėdyje baigė nagrinėti 44 metų dvasininko bylą, kurioje jis buvo kaltinamas mergaičių tvirkinimu. Neabejojama, kad šią savaitę teisėjas Evaldas Pašilis ganytojui paskelbs išteisinamąjį nuosprendį. Į teismą V.Kareckas atėjo lydimas ne tik advokato Stanislovo Butkevičiaus. Ginti kunigo, kuris sunkiai kaltinimamas, puolė ir Panevėžio vyskupijos generalvikaras Robertas Pukenis. Tuo tarpu mergaičių motinos neturėjo pinigų teisininkui nusisamdyti.

Kodėl nereikalavo pinigų?

R.Pukenis vakar teismo paprašė atsižvelgti į vienos mergaitės močiutės raštą, kuriame ji tvirtina, kad anūkė prasimanė apie tai, jog ją tvirkino kunigas. Generalvikaro nuomone, šis laiškas svarbus Ukmergės rajono Lėno ir Panevėžio rajono Vadoklių parapijų klebono V.Karecko nekaltumui įrodyti. Teisėjas E.Pašilis sutiko močiutės raštelį prijungti prie bylos.

Ukmergės rajono mokyklos antrokių, su kuriomis, kaip buvo įtariama, kunigas elgėsi nepadoriai, teisme nebuvo. Jas E.Pašilis apklausė vienas anksčiau. Vienos mergaitės motina teismo prašė vadovautis pirminiais dukros parodymais, duotais policijoje ir prokuratūroje, ir vakar nebenorėjo kalbėti, kuo kaltina dvasininką. Teisėjui atrodė keista, kad mergaičių motinos, mesdamos sunkius kaltinimus, kunigo nereikalauja atlyginti moralinę ir materialinę žalą.

Dar aiškiau mestelėjo R.Pukenis: „Suprantama, kad šioje istorijoje yra materialinis aspektas. Galbūt pinigų iš kunigo būtų reikalaujama vėliau”. Vienos mergaitės motiną jis pavadino asocialia, gyvenančia su trečiu vyru.

Parapijietės mitingavo

Už durų likusios stovėti V.Karecko parapijietės dvasininką minėjo geru žodžiu. Pensininkės niekaip negalėjo suprasti, kodėl negalima užeiti į posėdžių salę, ir reikalavo viešo bylos nagrinėjimo.

„Dabar dvylikos metų vaikas užmuša žmogų. Visi turi žinoti, kokie baisūs vaikai”, – rėkė viena pagyvenusi moteris.

Nors teisėjui pritrūko įrodymų, V.Karecko jis teiravosi, kodėl iš Pasvalio rajono Vaškų parapijos kunigas prieš trejus metus buvo perkeltas į Lėno ir Vadoklių parapijas. Ar tai paaukštinimas, ar pažeminimas?

Mat ankstesnėje V.Karecko kunigavimo vietoje taip pat buvo pasklidę kalbų apie jo įtartiną meilę vaikams. V.Kareckas į tai atsakė, kad vietoj senų kunigų paskiriami jaunesni. Tokia Bažnyčios praktika.

R.Pukenio nuomone, jei kunigas būtų norėjęs ką nors tvirkinti, būtų pasiieškojęs geresnių progų, parsivedęs mergaites į namus. Be to, jo nuomone, keista, kad niekas iš vaikų nematė nedoro dvasininko elgesio, nors tai vyko klasėje.

Duodavo vartyti knygą

Policija ir prokuratūra V.Karecku susidomėjo praėjusių metų pabaigoje, kai dviejų pirmokių motinos paprašė, kad jų dukterims vietoj tikybos būtų dėstoma etika. Moterys nurodė priežastį – kunigas tvirkina jų vaikus.

Viena mergaitė buvo tiek išsigandusi, kad pamačiusi V.Karecką leisdavosi bėgti.

Motinai moksleivė prasitarė, kad kunigas per pamokas jai glostė tarpukojį. Jos suolo draugė motinos prašė užmauti tokias kelnaites, kad kunigas už jų negalėtų užkišti šaltų rankų.

Pirmokės pasakojo, kad kunigas taip elgdavosi per pamokas.