Turėdami informacijos apie galimą muitinės pareigūno piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, MKT ir TTT pareigūnai pirmadienio vakarą Medininkų kelio posto prieigose surengė operaciją. Jos metu buvo papildomai tikrintos iš Baltarusijos į Lietuvą važiuojančios transporto priemonės.

Apie 20 val. vienas po kito buvo sulaikyti keturi automobiliai – du „Audi 100“, vienas „Ford Scorpio“ ir vienas „VW Passat“, vairuojami iš Baltarusijos grįžtančių Lietuvos piliečių. Visi jie buvo priversti grįžti į Medininkų kelio postą detaliai pakartotinei apžiūrai.

Du iš minėtų piliečių muitininkams sukėlė įtarimų dar net nepradėjus papildomos apžiūros – išlipę iš automašinų jie judėjo nerangiai, anot pareigūnų – „tarytum robotai“. Plika akimi buvo matyti, kad po drabužiais vyriškiai kažką slepia. Paaiškėjo, kad po kelnėmis minėti piliečiai buvo lipnia juosta prisitvirtinę po keletą pakelių baltarusiškų kontrabandinių rūkalų.

Pradėjus apžiūrą greitai pastebėta, jog visi automobiliai irgi kimšte prikimšti nelegalių rūkalų. Cigarečių prikaišiota kur tik įmanoma – tiek gamyklinėse automašinos ertmėse, tiek specialiai įrengtose slėptuvėse.
Gardino mieste gaminamų „Fest“, „Minsk“, „Queen“ ar rusiškų „Viceroy“ cigarečių pakeliai buvo sukimšti net į automobilių oro filtrus, už lempų, posparniuose, kuro talpyklose, bamperiuose ir t.t.

Dar vienas kontrabandinėmis cigaretėmis „kimštas“ automobilis – „VW Passat“, pareigūnų buvo sulaikytas kiek vėliau, jau Trakuose, padedant Trakų rajono policininkams.

Iš viso šiuose automobiliuose pareigūnai surado 5 184 pakelius įvairių, rusiškų ir baltarusiškų kontrabandinių rūkalų, kurių vertė – daugiau nei 38 tūkst. Lt.

Tuo pat metu MKT ir TTT pareigūnai, įtardami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, darbo vietoje sulaikė Medininkų kelio posto inspektorių R. P. Pastarasis, netikėtai užkluptas pareigūnų, nesėkmingai bandė atsikratyti kišenėse turėtais pinigais – dalį jų išmetė tiesiog ant laiptų.

Kaip paaiškėjo, R. P. kišenės buvo pilnos ne tik litų, bet ir įvairios kitos valiutos – dolerių, eurų, rublių. Inspektorius turėjo net ir euro centų.

Dar daugiau grynųjų pinigų įvairia valiuta pareigūnai aptiko atlikę kratą R. P. namuose.

Automobilius vairavę asmenys (beje, visi penki – Prienų apylinkių gyventojai) ir Medininkų kelio posto inspektorius buvo sulaikyti dviem paroms.

MKT atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir kontrabandos.
Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Per pirmus tris šių metų mėnesius, vykdant sėkmingas korupcijos prevencijos ir kontrolės priemones, Lietuvos muitinės ir kitų teisėsaugos institucijų iniciatyva išaiškinta 12 korupcinio pobūdžio nusikalstama veika įtariamų muitinės pareigūnų.