Su tokia kraupia realybe susidūręs berniukas iš Kauno ilgą laiką dar naktimis sapnavo košmarus – per miegus šaukdavo, kad savo močiutės nešaus.

Šešiametis tapo šiek tiek ramesnis, kai apie jo mažą širdelę sukrėtusį įvykį papasakojo savo motinai – sūnų pas savo motiną palikusi jauna moteris nė nenutuokė, kas dėjosi jos šeimoje.

Visgi, vaiko patirta trauma dar gali atsiliepti jo tolesniam gyvenimui – dideli sukrėtimai ne taip jau lengvai ištrinami iš atminties.

Reikalavo palikti namą ir išvykti iš Lietuvos

Visa ši istorija atsitiko dar prieš dvejus metus Kaune, tačiau tik dabar teismai baigė ją nagrinėti ir pagaliau joje padėjo tašką – savo sutuoktinę nužudyti grasinęs pagyvenęs kaunietis pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimu vieneriems metams.

Tiesa, teismas anksčiau neteistam vyriškiui pritaikė įstatyme numatytą lengvatą ir bausmės vykdymą atidėjo pusantrų metų – per šį laikotarpį nuteistasis įpareigotas neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos leidimo. Be to, nuteistasis įpareigotas dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Pranešti apie savo sutuoktinio elgesį kaunietė policijai ryžosi tik praėjus keturiems mėnesiams po incidento – iki tol moteris tylėjo ir net savo vaikams neužsiminė, jog vos nebuvo nušauta. Prie kreipimosi į policiją daugiausiai prisidėjo jos dukra, kurios sūnus buvo verčiamas nušauti močiutę.

Nukentėjusioji pareigūnams teigė, kad šiuo metu tarp jos ir sutuoktinio vyksta skyrybų ir turto dalybų procesas, jos sutuoktinis gyvena šeimai priklausančiame bendrame name kartu su kita moterimi. Neiškentusi sutuoktinio vartojamo psichologinio smurto moteris buvo priversta glaustis savo dukros, kuri tuo metu buvo išvykusi uždarbiauti į užsienį, bute, ją taip pat priglausdavo sesuo.

Jos teigimu, sutuoktinis reikalaudavo, kad ši jam paliktų visą turtą ir išvyktų gyventi iš Lietuvos.

Iš baimės apsiverkęs berniukas atsisakė šauti

Nukentėjusioji teisme pasakojo, kad vieną dieną su savo anūku nuėjo į namus, kuriuose gyveno dar oficialus sutuoktinis. Vyras dėl to labai įsiuto ir išsitraukė ginklą – moters ir vaiko akivaizdoje į jį įdėjo šovinius ir pagriebęs savo anūką į rankas jam įgrūdo šautuvą bei reikalavo nušauti savo močiutę.

Išsigandęs šešiametis atsisakė vykdyti senelio nurodymą, todėl vyras griebė už ginklo ir jį pakreipęs link lauko durų kartą iššovė.

Nukentėjusioji vėliau pareigūnams prisipažino pamaniusi, jog jau skaičiuoja paskutines gyvenimo sekundes – sutuoktinio grasinimai buvo realūs.

Vaikas: šautuvas nebuvo žaislinis, senelis į jį dėjo šovinius

Kai moteris apie tai pranešė policijai, įtarimų dėl grasinimų nužudyti sulaukęs vyras neigė savo kaltę ir aiškino, kad tokio incidento apskritai net nebuvo. Be to, jo namuose taip pat net nebuvo surastas ginklas.

Dalyvaujant Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistams kaip pagrindinis įvykio liudytojas buvo apklaustas mažametis, kuris palaiko gerus santykius tiek su savo močiute, tiek su seneliu. Susijaudinęs berniukas atpasakojo, kaip buvo verčiamas nušauti savo močiutę.

„Ginklas tikrai nebuvo žaislinis, jis buvo didelis, ilgas, senelis į jį dėjo šovinius“, – sakė mažametis.

Teismas: grasinimai per daug realūs

Bylą išnagrinėję teisėjai nusprendė, kad nukentėjusioji turėjo pakankamą pagrindą bijoti dėl savo sutuoktinio ketinimų ir kad jis iš tikrųjų siekė ją įbauginti.

„Tai nebuvo nevykęs pokštas, spontaniškai išsprūdę žodžiai, į grasinimą panašūs bet kitokią prasmę turintys veiksmai ir pan.“, – pabrėžė teismas.

Pasak teisėjų, net ir nedidelės galios bet kokio šaunamojo ginklo nukreipimas į moterį, pagrįstai galėjo jai sukelti baimę dėl galimo ginklo panaudojimo: „Nukreipiant į ją ginklo vamzdį, uždedant mažamečio vaiko pirštą ant ginklo nuleistuko ir raginant šauti, o vėliau ir iššaunant“.

Taip elgdamasis vyras, pasak teismo, tikėjosi nukentėjusiajai sukelti mirties ar sunkaus sveikatos sutrikdymo baimę.

„Nors ginklas nebuvo rastas, tačiau teisėjų kolegija sprendžia, kad šaunamojo ginklo, net ir nenustačius jo originalumo, demonstravimas nustatytomis aplinkybėmis, žodžiais gąsdinant nukentėjusiąją ir liepiant anūkui nušauti močiutę, visiškai atitinka baudžiamąjame įstatyme numatytą nusikalstamą veiką“, – pažymėjo teismas.

Nuteistajam nepalankų verdiktą paskelbęs teismas taip pat nusprendė, kad grasindamas savo sutuoktinei kaunietis galėjo siekti ir paveikti nukentėjusiąją ginčuose dėl turto padalinimo.