Vilniaus apygardos teismas tokiais A. Genevičiaus žodžiais nepatikėjo – trijų teisėjų kolegija nusprendė, kad buvusio pareigūno dar negalima paleisti anksčiau laiko į laisvę.

„Darytina išvada, kad nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu ir kitos reikšmingos aplinkybės nesudaro pagrindą manyti, jog A. Genevičius yra padaręs reikiamas išvadas, t. y. pasitaisė ir laikysis įstatymų ir nenusikals, todėl jis negali būti lygtinai paleistas iš pataisos įstaigų“, – teisėjų kolegija paskelbė, kad lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos šiuo metu neužtikrintų bausmės tikslų realizavimo.

Kad dėl seksualinės prievartos prieš mergaitę nuteistas buvęs prokuroras neturi būti paleistas, mano ir Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija.

Tai jau ne pirmas kartas, kai teismas atmeta A. Genevičiaus prašymus paleisti į laisvę anksčiau laiko – jis formaliai atitinka įstatymuose taikomus reikalavimus. 10 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteistam A. Genevičiui bausmės laikas baigiasi tik 2015-ųjų spalio 5-ąją.

Į laisvę anksčiau laiko išeiti norintis nuteistasis teismui aiškino, kad jis nuteistas pirmą kartą, todėl turėjo būti siekiama, jog jis „kuo greičiau integruotųsi į visuomenę, kaip pilnavertis narys, ir galėtų duoti naudos tiek visiems, tiek sau“.

„Šiuo metu esu motyvuotas ir įsitikinęs, jog jei būsiu lygtinai paleistas iš pataisos įstaigos, elgsiuosi dorai, dirbsiu, rūpinsiuosi artimaisiais, mokėsiu ieškinį ir nenusikalsiu, laikysiuosi įstatymų, – sakė A. Genevičius. – Lygtinis paleidimas – tai tik tolimesnis bausmės atlikimo režimo sušvelninimas, prižiūrint neizoliuotus nuteistuosius, teismui paskyrus pareigas“.

Nuteistasis aiškino, kad atliktos bausmės dalis jį taip paveikė, kad ateityje daugiau nenusikals. Tiesa, jis pripažino, kad už grotų įsivėlė į konfliktą su kitu kaliniu, šio įvykio metu jis patyrė įvairius sužalojimus.

Buvęs prokuroras teigė, kad už grotų negauna darbo ir negali atlyginti ieškinio.

„Mano supratimu, daugelio nukentėjusiųjų lūkesčiai būtų patenkinti po tokios didelės bausmės dalies man leidžiant likusią bausmės dalį atlikti neįkalintam ir turint realią galimybę atlyginti priteistą ieškinį“, – A. Genevičius taip pat prašė atsižvelgti į jo tėvų garbų amžių ir prastą sveikatą, dėl ko reikia jiems teikti priežiūrą, bei į jo vaikus, kuriems reikalinga ne tik materialinė parama, bet ir tėviškas palaikymas.

Teismas nustatė, kad atlikdamas bausmę A. Genevičius režimo reikalavimus pažeidė 4 kartus, 2 kartus baustas (už fizinio smurto panaudojimą kito nuteistojo atžvilgiu ir necenzūrinių žodžių vartojimą), šiuo metu nuobaudos negalioja. Tiesa, jis yra skatintas 11 kartų, pataisos namuose įgijo staliaus (baldų surinkėjo) ir siuvinių gamintojo specialybes.

DELFI primena, kad nagrinėjant A. Genevičiui iškeltą bylą dėl mažametės mergaitės išžaginimo jis savo kaltės nepripažino, o dvylikametės motiną kaltino susidorojimu.

Buvusio prokuroro polinkis į pedofiliją paaiškėjo 2005-aisiais. Nukentėjusioji apie seksualinę prievartą niekam nesakė, o viską surašydavo į dienoraštį, kuris pateko į jos motinos rankas. Moteris nedelsdama kreipėsi į teisėsaugininkus.

Bylos nagrinėjimo metu A. Genevičius neatsiprašė nei nukentėjusiosios, nei jos motinos.

„Iš jo paskutiniojo žodžio buvo galima suprasti, kad jis šventas žmogus, tiesiog reikia pakabinti jo nuotrauką garbės lentoje“, – tada piktinosi mažametės motina.