Taip trečiadienį nusprendė Vilniaus rajono apylinkės teismas, Vilniaus rajono Avižienių seniūnijos Lindiniškių kaimo 32 metų gyventoją Dainių Banaitį pripažinęs kaltu dėl tragiškai pasibaigusio eismo įvykio. Tačiau neblaivus ir dideliu greičiu važiavęs, dėl ko nesuvaldė automobilio, D. Banaitis už grotų nesės.

Teisėja Vaida Sinkevičienė nusprendė, kad bus daugiau naudos, jeigu kaltę pripažinęs, nuoširdžiai gailėjęsis ir teigiamai charakterizuojamas avarijos kaltininkas bus paliktas laisvėje.

„Laisvėje jis galės pasirūpinti žalos atlyginimu“, – skelbdama nuosprendį pažymėjo teisėja. D. Banaičiui skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas atidėtas 3 metams. Be to, nedidelę vairavimo patirtį turėjusiam ir po avarijos prie vairo nesėdusiam vyrui teismas uždraudė 3 metus vairuoti transporto priemones, neleido išvykti iš gyvenamojo rajono/miesto ribų be pataisos inspekcijos ribų.

Kadangi D. Banaitis buvo nuteistas dėl avarijos, kurią padarė būdamas neblaivus, jam bausmės atidėjimo laikotarpyje uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Iš nuteistojo žuvusiosios vyrui teismas priteisė 4 tūkst., o motinos netekusiai mažametei dukrai – 8 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Be to, D. Banaitis kas mėnesį mergaitės išlaikymui kas mėnesį privalės mokėti po 57,92 Eur.

Dar 5 tūkst. Eur nukentėjusiesiems turės sumokėti draudimo bendrovė.

Teismas atmetė D. Banaičio ir jo advokato Žilvino Mišeikio prašymą kaltinamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – nors kaltinamasis ir atitiko formalius įstatyme numatytus reikalavimus, tačiau, anot teisėjos, jis padarė šiurkščiausius KET pažeidimus, sukėlė neatitaisomus padarinius bei vairuodamas neblaivus neatsižvelgė į visuomenėje toleruojamas vertybes ir sukėlė pavojų kitiems eismo dalyviams.

„Įstatymas aukščiau iškelia visuomenės interesą, taikant prevencines priemones ir pažeidėjo nubaudimą, užtikrinti nepriekaištingą teisės aktų laikymąsi, eismo ir visuomenės saugumą, o ne asmens, įvykdžiusio teisės pažeidimą, asmeninį interesą išvengti neigiamų pasekmių, nepatogumų, susijusių su įvykdytu pažeidimu“, – nuosprendyje, kurį dar bus galima skųsti apeliacine tvarka, nurodė teisėja V. Sinkevičienė.

D. Banaitis buvo nuteistas dėl avarijos praėjusių metų birželio 10-ąją – 34 metų Natalija B. žuvo  apie 17 val. Avižienių seniūnijoje, Lindiniškių kaime.

Tądien D. Banaitis į Riešę automobiliu „Huyndai Sonata“ vežė tris moteris – tik Natalija nebuvo prisisegusi saugos diržo. „Ji nesurado sagties, o vairuotojas Natalijai sakė, kad ji tikrai yra, tik reikia susirasti“, – teisme yra sakiusi kartu su žuvusiąja važiavusi jos draugė Inga S.

Saugos diržo sagties Natalija B. nesuspėjo surasti – dar visai netoli namų žvyruotame kelio vingyje D. Banaitis nepasirinko saugaus važiavimo greičio, todėl nesuvaldė automobilio, šis nuvažiavo nuo kelio ir kelis kartus vertėsi. Keleivė žuvo iš karto, tuo metu nei vairuotojas, nei kitos dvi keleivės sužalojimų nepatyrė.

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai konstatavo, kad vairuotojas buvo neblaivus – jam nustatytas 1,28 prom. alkoholio girtumas. Vėliau, atlikus kraujo tyrimus, konstatuotas lengvesnis girtumas – 0,86 prom. alkoholio.

Neblaivus automobilį vairavęs D. Banaitis neneigė, kad yra kaltas dėl nelaimingo atsitikimo, tačiau tikino, jog sėsdamas prie vairo nesijautė apsvaigęs.

„Tą dieną tvarkiau automobilį, ne paslaptis, vartojau alkoholį – išgėriau alaus, – sakė D. Banaitis. – Popiet į namus atėjo kaimynė ir paprašė nuvežti iki Riešės pasiimti atlyginimo už darbą. Nesijaučiau apsvaigęs, sutikau. Važiuojant mano automobilis pateko į duobę, ėmė slįsti, bandžiau jį grąžinti į kelią, bet jau nieko negalėjau padaryti – mašina slydo nekontroliuojamai.“

Su drauge mažametį vaiką auginantis vyras neslėpė, kad turėjo labai mažą vairavimo patirtį – vairuotojo pažymėjimą tebuvo gavęs vos prieš kelis mėnesius.

„Nežinau, ar tam, kad įvyko avarija, įtakos turėjo alkoholis – gal ir taip, gal ir ne“, – D. Banaitis neigė, kad važiavo labai dideliu greičiu.

„Kai automobilis slysta, nelabai ką gali padaryti ir patyręs vairuotojas“, – sakė jis.

Dėl Natalijos B. žūties teisiamas D. Banaitis tikino, kad keliu, kuriame įvyko nelaimė, yra važiavęs ne kartą, o tądien jame taip pat įvyko dar viena avarija.

„Aš norėjau žmonėms padėti, todėl nusprendžiau, kad nors ir išgėręs, galiu juos nuvežti“, – sakė kaltinamasis.

Tuo metu kartu važiavusios, bet nenukentėjusios keleivės teisme sakė, kad D. Banaičio automobilis lėkė dideliu greičiu. „Buvo atidaryti langai, todėl labai stipriai pūtė vėjas – jeigu būčiau žinojusi, kad kaimynas yra išgėręs alkoholio, tikrai nebūčiau kartu važiavusi“, – prisipažino D. Banaičio kaimynė.

Nežino, ar įmanoma susitaikyti su netektimi

„Per laidotuves atėjo D. Banaitis ir pasakė, kad užjaučiu, be tuo metu buvau šoke, nelabai ką atsimenu – jis mane paliko be žmonos, o dukrą – be motinos“, – sakė sutuoktinės netekęs Jurijus B.

Vyras tikino, kad auginti mažametę dukrą jam padeda žmonos motina. „Ji labai daug laiko pas ją praleidžia, jeigu ne, nežinočiau ką daryti“, – prisipažino vyras.

Tuo metu žuvusiosios motina Ana V. prisipažino, kad su dukros netektimi taip ir nesuspėjo susitaikyti. „Gal per mažai dar laiko praėjo, nors nežinau, ar išvis su tokiais dalykais įmanoma susitaikyti“, – sakė ji.

„Mums visiems iki šiol yra blogai – ir vyrui, ir dukrai“, – kalbėjo Ana V., kuri, vos tik sužinojusi apie dukros tragediją, buvo atvykusi į nelaimės vietą.

Moteris iš avariją padariusio D. Banaičio nereikalauja jokių pinigų, nors ir turėjo teisę pareikšti ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo – jai užteko, kad vairuotojas atlygintų laidotuvių išlaidas ir žuvusiosios atminimui pastatytų paminklą.

„Po laidotuvių važiavau pas seserį ir pamačiau D. Banaitį – pasakiau, kad sumokėtų už laidotuves ir pastatytų paminklą, – teigė Ana V. – Jis nesutiko su suma, norėjo mažiau mokėti ir sakė, kad daugiau neskambintume.“

Nukentėjusieji prisipažino, kad bene kasdien iš žuvusiosios mažametės dukters sulaukia klausimų, kodėl į namus nepareina ir kodėl ją paliko mamytė.

„Būna, kad mergaitė pabunda naktimis ir šaukia, kur mano mamytė“, – liedama ašaras kalbėjo dukters netekusi Ana V.

Neseniai į mokyklą pradėjusią eiti mergaitę ne kartą teko guosti ir pedagogams.

„Mergaitė dar nesupranta, kas atsitiko, vedame ją ir pas psichologą, tačiau prireiks dar daug laiko, kad ji apsiprastų su netektimi“, – sakė mažametės tėvas Jurijus B.