Į Marijampolės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi moteris ir pranešė apie galimą sukčiavimo atvejį. Nukentėjusioji papasakojo, kad rugsėjį laikraštyje „Suvalkietis" rado duris nebrangiai gaminančios įmonės „Leoga" skelbimą. Moteris paskambino nurodytu telefonu ir susitarė dėl durų pirkimo. Tą pačią dieną atvyko įmonės atstovai, su jais buvo pasirašyta pirkimo ir pardavimo sutartis.

Durys įvertintos 600 litų, tačiau klientės paprašyta sumokėti 300 litų (50 proc.) avansą. Sutartyje buvo nurodytas dviejų mėnesių užsakymo bei pristatymo terminas. Laikas išseko, tačiau durys taip ir nepristatytos, o į moters skambučius "Leoga" atstovai atsiliepti nesiteikė.

Ieškok internete

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis LŽ pasakojo, kad sunkmečiu ekonominių sukčiavimo nusikaltimų gerokai padaugėjo.

"Jų pasitaikydavo ir anksčiau, tačiau ne tiek daug. Sukčių taktika paprasta - klientams siūlomos gerokai pigesnės nei esančios rinkoje prekės ir paslaugos. Todėl žmonės ir užkimba, - LŽ sakė pareigūnas. - Tačiau nuo jų apsisaugoti visai nesudėtinga - tereikia nebūti patikliems ir prieš naudojantis bet kokios įmonės paslaugomis nepatingėti pasidomėti jos veikla. Internete daug ką galima sužinoti, o kartu ir išvengti tokių nesusipratimų."

Istorijos kartojasi

Paieškos sistemoje LŽ žurnalistui surinkus įmonės "Leoga" pavadinimą, pirmiausia buvo surastas straipsnis pavadinimu: "Durų neatvežė, avansą grąžinti vėluoja". Šių metų liepos pabaigoje "ant šios įmonės kabliuko" užkibo ir Rokiškio gyventojas Valentinas Mikėnas. Vyriškis užsisakė ketverias duris, tačiau jų taip ir nesulaukė. Beveik tūkstantį litų avanso sumokėjusiam rokiškėnui iš bendrovės pavyko atgauti tik 300 litų. Klientas turėjo mokėjimą patvirtinantį kvitą, tačiau įmonės savininkai vis "tempė" laiką žadėdami netrukus grąžinti pinigus.

Taupyk, bet pasitikrink

T.Ulpis LŽ užtikrino, kad pasirašomos pirkimo ir pardavimo sutartys dažniausiai yra tipinės, todėl klientams nelengva įtarti apgavystę.

"Sutartyje numatomos abiejų šalių teisės ir pareigos. Viskas pateikiama įprastai, todėl žmonės net nepagalvoja, kad gali būti apgauti. Realiai tokios machinacijos sukčiams neatneša didelio pelno. Antra vertus, jeigu per dieną apgaunamas ne vienas žmogus, o dešimt - dienos "uždarbis" nuo 300 šokteli iki 3 tūkst. litų. Žmonėms reikėtų nepamiršti, kad bet kokia paslauga turi būti įforminta. Jeigu sumokėtas avansas, įmonės atstovas turi išduoti tai patvirtinantį čekį. Taip pat norėčiau patarti būti atidesniems ir naudotis tik žinomų įmonių paslaugomis. Negalima aklai pasitikėti siūlančiaisiais neįtikėtinų nuolaidų, jei rinkos kainos žymiai didesnės", - pasakojo LKPB viršininko pavaduotojas.

Policijos atstovas tikino, kad tokio pobūdžio sukčiavimo atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai ilgai neužtrunka. Anot T.Ulpio, nusikaltusius asmenis pavyksta greitai nustatyti, nes visą laiką kyšo "galai". Tačiau atpildas sukčių negąsdina, nes didžiausia už tai gresianti bausmė - iki trejų metų laisvės atėmimo.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją