Už dviejų žmonių nužudymą, juos susprogdinant, bei dar vieno asmens sunkų sveikatos sutrikdymą nuteisto L. Jurio prašymą trečiadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas. Vilniaus antruose pataisos namuose bausmę atliekantis nuteistasis posėdyje nedalyvavo, tačiau teismui raštu nurodė, kad palaiko savo prašymą dėl lygtinio paleidimo.

Vilniaus miesto trečios apylinkės teismas gruodžio 27-ąją atmetė pataisos namų teikimą dėl 40 metų L. Jurio lygtinio paleidimo, todėl nuteistasis šią teismo nutartį apskundė apeliacine tvarka.

Jis nurodė, kad už grotų 2007-aisiais sukūrė šeimą, jo sutuoktinė augina du mažamečius vaikus, todėl jiems reikalinga priežiūra. Be to, vyras žadėjo rūpintis savo neįgalia motina.

L. Jurys skunde taip pat pabrėžė, kad pataisos namuose elgiasi nepriekaištingai, todėl teismas turėtų jį paskatinti – esą kuo geriau elgiesi už grotų, tuo daugiau turėtum gauti lengvatų.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Larisa Fedotova nesutinka su nuteistojo pozicija ir pažymėjo, kad L. Jurys buvo nuteistas už labai sunkių nusikaltimų padarymą – visuotinai pavojingu būdu Maskvoje susprogdino du žmones – ir tėra atlikęs vos pusę bausmės.

Pasak jos, apylinkės teismas pagrįstai vertino ne tik nuteistojo elgesį, bet ir atsžvelgė į neatliktos bausmės dalį bei padaryto nusikaltimo sunkumą.

Prokurorė taip pat pažymėjo, kad anksčiau teistam L. Juriui teismas jau du kartus buvo taikęs lygtinį paleidimą, tačiau jis vis tiek nusikalto.

Ar patenkinti už sprogdinimą Maskvoje nuteisto panevėžiečio skundą, teismas žada paskelbti kitą savaitę.

L. Jurys su bendrais buvo nuteistas, nes 1997 metų sausį įdėjo apie 750 gramų trotilo ir amonio nitrato mišinį į lietaus nutekamąjį vamzdį ir naudodamiesi nuotolinio valdymo pulteliu sukėlė sprogimą. Jo metu buvo mirtinai sužalotas G. Dzenis, o sunkiai sužeistas jo asmens sargybinis A. Kolesničenka tą pačią dieną ligoninėje mirė.

Manoma, kad Rusijos politiko padėjėjo nužudymą galėjo organizuoti garsus Telšių nusikaltėlis Vincas Šilys, tačiau teismui nepavyko jo kaltės įrodyti. Manoma, kad V. Šilys 1996-ųjų rudenį iš rusų banditų išgirdo pasiūlymą už 50 tūkst. JAV dolerių nužudyti G. Dzenį. Tada tik už 30 tūkst. litų įvykdyti užsakymą V.Šilys pasiūlė šiauliečiui Artūrui Kibildžiui. Šis vyras 2000-aisiais buvo nuteistas 19 metų nelaisvės už Šiaulių mokesčių inspekcijos sprogdinimo organizavimą ir atlikdamas bausmę mirė Laisvės atėmimo vietų ligoninėje nuo vėžio.

Prokurorų duomenimis, A.Kibildis į žvalgybą Maskvoje pasiuntė du savo gaujos narius, tačiau šie grįžo nukabinę nosis - V.Žirinovskio padėjėją G.Dzenį nuolat lydi keli asmens sargybiniai. Tada buvo nuspręsta maskvietį sprogdinti.

L. Jurys dar 2002-aisiais buvo teistas už sukčiavimą - jam bylą buvo iškėlę JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Panevėžietis teisme aiškino, kad padaryti nusikaltimą jį privertė A. Kibildis - neva šis jį šantažavo dėl nesugrąžintos skolos. „Jis grasino ne tik mane nužudyti - nukirsti pirštus, užpilti benzinu, - teisme yra sakęs L. Jurys. - Žinau, kad jis grasino ir mano žmonai, kad jos akivaizdoje nužudys mūsų sūnų. Man pastoviai buvo daromas psichologinis spaudimas, kitaip pasielgti negalėjau“.