­Knyga paremta dokumentinio serialo tokiu pačiu pavadinimu medžiaga. Jį neseniai rodė TV3. Pasak D. Dargio, knygoje yra gerokai daugiau informacijos, nei seriale - panaudota medžiaga, kurios nepavyko pateikti televizijos pasakojime (trūko vaizdo medžiagos ir pan.).

Pavyzdžiui, knygoje panaudota medžiaga iš KGB operatyvinių bylų, kur užfiksuoti „Vilniaus brigados“ vadeivos Boriso Dekanidzės maršrutai ir susitikimai Vakaruose 1987-1989 metais. KGB dokumentuose autoriui pavyko surasti ir neįprastą kitos garsenybės iš „brigados“ - Igorio Tiomkino (šiemet nušauto Vilniuje) istoriją. Pasirodo, Timocha gatvėje buvo atėmęs iš chuligano kovinį ginklą ir atnešęs jį į KGB būstinę.

Sovietinių saugumiečių operatyvinėmis bylomis paremta ir istorija apie Kauno „daktarus“, kurie dar prieš 1990-uosius važinėdavo į Palangą aiškintis santykių su kitomis gaujomis.

Pasak D. Dargio, skaitant KGB dokumentus aiškėja, kad saugumo skyrius, dirbęs su organizuotu nusikalstamumu, turėjo dvi aiškias veiklos kryptis – Kauno „daktarus“ ir „Vilniaus brigadą“. Tačiau didžiosios dalies šių istorijų panaudoti televizijoje nepavyko, nes neišliko filmuotos medžiagos, bylose yra tik prastos kokybės nuotraukos.

Knygoje pasakojama ir apie organizuotų nusikaltėlių bendradarbiavimą su teisėsaugos struktūromis. Autorius sako, kad ši tema jį itin domino – kaip pareigūnai priversdavo gaujų narius sulaužyti tylėjimo įžadus.

Knygoje, kaip ir seriale, daugiausia dėmesio skiriama „Vilniaus brigadai“, „daktarams“ ir garsiajam samdomų žudikų gaujos vadeivai Valerijui Januškevičiui.

„Noriu parodyti jaunimui, kaip gyvenome ir kaip išbridome iš to nusikalstamo liūno. Kai kasdien gatvėse šaudydavo, susprogdintos mašinos kildavo į orą. Dabar viso to nėra. Tegu jaunimas žino, kaip buvo“, - sako „Mafijos kronikų“ autorius.

Pasak rašytojo, tai paskutinė (ketvirtoji) jo knyga apie praeitį. „Duoklė 90-ųjų kriminalinei istorijai atiduota“, - apibendrino D. Dargis.

Nuo šiol jis ketina rašyti apie dabartį. Galbūt apie garsiausias pastarojo meto gaujas iš Lietuvos, dabar siautėjančias užsienyje. Yra minčių kitąmet kurti ir serialą apie šių laikų kriminalinius „herojus“.

Pasakoti apie šių dienų gaujas bus gerokai sunkiau: nebus į pensiją išėjusių pareigūnų, kurie galėtų nevaržomi pasakoti apie savo tyrimus, nebus archyvinių bylų ir daugybės straipsnių spaudoje. Todėl informacijos rinkimas bus daug sudėtingesnis.

Tačiau autorius tikisi daugiau informacijos ir nuoširdžių prisipažinimų sulaukti iš pačių nusikalstamo pasaulio atstovų, kurie neoficialiai mėgsta itin atvirai šnekėti ne tik apie save, bet ir apie konkurentus.