„Tai – baisi, žiopla klaida“, – aiškino atsakomybėn patraukta 33 metų vilnietė Renata Žiūkaitė. Ji jau apie 5 metus lanko Lukiškėse bausmę iki gyvos galvos atliekančius kalinius.

„Einame pas nuteistuosius, mes su jais meldžiamės, skleidžiame Dievo žodį – kai kurie į jį atsiveria“, – prisipažino ji.

Marijos radijuje laidas vedanti mergina antradienį stojo prieš teismą – teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė išnagrinėjo R. Žiūkaitei iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

Sostinės policijos pareigūnų surašytame protokole nurodyta, kad „Carito“ savanorė į kalėjimą bandė įnešti mobilųjį telefoną – pagal įstatymus juos draudžiama turėti laisvės atėmimo vietose laikomiems nuteistiesiems ir suimtiesiems.

Bylos duomenimis, R. Žiūkaitę Lukiškių TIK pareigūnai sulaikė dar spalio 22-ąją, 14.27 val., kai, norėdama patekti į kalėjimo teritoriją, ji savo striukės kišenėje už nosinaičių paslėpė mobilųjį telefoną „Nokia 2690” su SIM kortele.

Kad kalėjimo lankytoja slepia telefoną, pareigūnai pastebėjo introskopu peršvietę jos daiktus.

Kalėjimo prižiūrėtojai teigė, kad R. Žiūkaitė pripažino savo kaltę ir aiškino, jog telefoną pamiršo palikti saugojimo kameroje. Tai „Carito“ savanorė nurodė ir teisme.

Ji pasakojo, kad jau ne vienerius metus rūpinasi nuteistaisiais iki gyvos galvos – jie, pasak merginos, priklauso vienam iš labiausiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių.

R. Žiūkaitė teigė, kad su nuteistaisiais kalbasi apie gyvenimo prasmę, skleidžia Dievo žodį, kartu meldžiasi, dėl to kai kurie kaliniai esą atsiveria į Dievą.

Mergina teisme prisipažino žinojusi, kad negalima į kalėjimo teritoriją įsinešti telefono – jį visuomet palikdavo pas kalėjimo budintįjį. Tačiau tądien to nepadarė.

„Vieną striukės kišenę patikrinau, o kitos – ne, net nežinau, kodėl, o pareigūnai per ekraną pamatė telefoną ir iškvietė policiją“, – kalbėjo R. Žiūkaitė.

Ji tikino, kad telefonas, kurį ji bandė įsinešti į Lukiškes, yra jos asmeninis. „Tai yra mano telefonas, niekada nerizikuočiau ėjimu į Lukiškes, tai man yra labai brangu – per 5 metus nė karto nepakliuvau, juk nelogiška būtų jį nešti sąmoningai“, – tikino ji.

Mergina sakė, kad dėl „žioplos klaidos“ jau pakankamai prisikentėjo – laikinai jai uždrausta lankyti nuteistuosius iki gyvos galvos. Tiesa, pareigūnai jai esą žadėjo, jog vėliau, kai baigsis byla, galės vėl melstis su kaliniais.

„Viskas priklauso nuo Dievo valios – jeigu man neleis jų lankyti, reiškia, tokia buvo Dievo valia, su tuo sutiksiu“, – kalbėjo ji.

Už padarytą pažeidimą R. Žiūkaitei gresia bauda iki 250 Lt su mobiliojo telefono konfiskavimu.

ATNAUJINTA 2013.12.01: Teismas bylą nutraukė: visos abejonės vertinamos R. Žiūkaitės naudai

Administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė ją nutraukti, nes pažeidimui pagrįsti „nesurinkta pakankamai įrodymų“.

„Iš surinktų tiriant administracinio teisės pažeidimo bylą įrodymų negalima daryti kategoriškos išvados, kad R. Žiūkaitė tyčia, turėdama tikslą paslėpė savo asmeninį mobilaus ryšio telefoną su abonento įjungimu „Omnitel“, norėdama perduoti jį nuteistajam, nes nėra objektyvių duomenų, kurie paneigtų R. Žiūkaitės versiją, jog ji apie tai, kad striukės kišenėje už nosinių pakelio yra užlindęs jos mobilaus ryšio telefonas nieko nežinojo, tikslo perduoti draudžiamus daiktus neturėjo“, – pažymima teismo nutarime.

Pasak teisėjos, atsakomybėn patraukto asmens kaltę turi įrodyti protokolą surašiusi institucija, „o visi neaiškumai traktuojami administracinėn atsakomybėn patraukto asmens naudai“.

„Nėra įrodyta, jog R. Žiūkaitė sąmoningai bandė įnešti į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą draudžiamą turėti mobiliojo ryšio telefoną“, – nutarime, kurį policija dar galės skųsti, nurodė teismas.