Šių metų liepos 15 d. rytą Rokiškyje, Vyšnių gatvėje, į vieno namo kiemą šeimininkės P. K išleistas palakstyti jos numylėtinis baltas katinas – vienintelė našlės paguoda - po poros valandų buvo rastas negyvas. Kaip įtariama, katiną kastuvu galėjo užmušti 56 metų rokiškietis A. G., praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Rokiškio rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Diana Suvaizdytė-Makšimienė teigia, kad visuomenė netoleruoja bet kokio žiauraus elgesio, ypač su silpnesniais už mus, tarp jų ir su bejėgiais gyvūnais, negalinčiais apsiginti nuo įžūliai ir brutaliai siekiančio su jais susidoroti žmogaus, todėl už tokį elgesį yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Nors kaimynas neigė savo kaltę, versdamas ją senai kaip gyvenimas šuns ir katino nesantarvei, tačiau šį kartą, kaip rodo ikiteisminio tyrimo duomenys, nusidėjo ne šuo. Juoba, kad katino šeimininkė ne tik girdėjo lojant kaimyno šunį, kaip ji įtarė, pastebėjusį savo teritorijoje katiną. Ji taip pat spėjo pamatyti kaimyną, dukart tvojusį pagaliu ar kitu panašiu daiktu žemyn, prie šuns aptvaro, išgirdo ir tuo pat metu gailiai sukniaukusį katiną. Prie kaimyno pakelto ir vėl numesto ant žemės katino prišokęs šuo aplojo jį ir, pabaksnojęs snukiu, atsitraukė nuo nebegyvo įsibrovėlio.

Specialistas, atlikęs patologinį anatominį tyrimą ir surašęs aktą dėl gyvūno žūties, ant katino odos neaptiko sužalojimų, atitinkančių šuns įkandimo žymes. Tą patį teigė kinologė ekspertė, patikinusi, kad vienerių metų aviganio mišrūnas katiną būtų draskęs dantimis ir palikęs kitas žymes.

Nustatyta, kad katinas galėjo žūti dėl patirtų sužalojimų, padarytų kastuvu. Nuo smūgių lūžo šonkauliai, krūtinkaulis, plyšo tarpšonkauliniai raumenys, buvo sužaloti vidaus organai. Pasak specialisto, pats gyvūnas taip susižaloti negalėjo, nors kaimynas tikino, kad katinas galėjo krisdamas susitrenkti į aptvaro metalinius strypus.

Nukentėjusioji katino šeimininkė pareiškė pusantro tūkstančio litų civilinį ieškinį nusikaltimu padarytai neturtinei žalai atlyginti.

Baudžiamasis įstatymas numato, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to jis žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, gali būti baudžiamas bauda, areštu, viešaisiais darbais arba laisvės atėmimu iki 1 metų.