Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje 75 metų P. Dimšai pateikti kaltinimai dėl dviratininko Šarūno Surblio žūties – praėjusių metų liepos 17-ąją sostinės Oslo g. partrenktas vilnietis ligoninėje mirė po savaitės.

Medikai yra nustatę, kad P. Dimša avarijos metu buvo neblaivus – jam nustatytas 1,67 promilės girtumas. Tiesa, šis teigia, kad išgėrė gudobelių tinktūros, kurią esą jam rekomendavęs jį gydantis šeimos gydytojas.

P. Dimša taip pat neigia, kad padarė avariją – esą jis tik sustojo padėti partrenktam dviratininkui. Tačiau tokius jo teiginius teisme paneigė policijos pareigūnas Artūras Saladžius, atvykęs į įvykio vietą.

Kelių patrulis pasakojo, kad avarijos vietoje rato P. Dimšą, kuris teisinosi, jog „blogai jaučiasi“, jis buvo ranka užsiėmęs už širdies ir sėdėjo ant žemės.

„Vairuotojas sakė, kad iš kažkur atsirado dviratininkas, o pasidomėjus, kodėl patraukė savo automobilį, jis pasakė, jog po automobiliu buvo ar tai dviratis, ar pats dviratininkas, bet tiksliai taip ir negalėjo nurodyti“, – teigė A. Saladžius.

Policininkai Artūras Saladžius (dešinėje) ir Giedrius Česnulevičius
Pareigūno teigimu, ant P. Dimšos vairuojamo automobilio „priekinio bamperio viršaus buvo įbrėžimai“. „Kilo įtarimas, kad automobilis galėjo kliudyti dviračio galinį ratą“, – policininkas.

Jo kolega Giedrius Česnulevičius teisme pažymėjo, kad P. Dimša ilgą laiką negalėjo pateikti dokumentų. „Bendrauti jis nebuvo linkęs – jis sakė, kad čia žmogų ištraukiau, padėjau jam atsikelti, nes jis buvo užspaustas tarp stulpo ir jo vairuojamo automobilio“, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak jo, prie stulpo matėsi automobilio stabdymo žymės, nekilo net abejonių, kad dviratininką partrenkė ir sužalojo P. Dimšos vairuojamas automobilis.

G. Česnulevičius taip pat prisiminė, kad aktorius skundėsi savo sveikata, todėl buvo iškviesta greitoji pagalba. „Vėliau buvo atvykusi viena moteris, ji praeidama link medikų sakė, kad jis yra girtas, reikia kažką daryti“, – sakė policininkas.

Šeimos gydytojas: niekada nesiūliau gerti tinktūros

Kad P. Dimša meluoja, patvirtino ir jį gydantis šeimos gydytojas Vladimiras Kačurinecas.

Kaltinamųjų suole sėdintis aktorius anksčiau teisme tvirtino, kad būtent jį gydantis V. Kačurinecas rekomendavo išgerti gudobelių tinktūros.

„P. Dimšai niekada neskyriau ir niekada nesiūliau gudobelių tinktūros“, – teisme pareiškė gydytojas.

Medikas pažymėjo, kad širdies ligomis sergantys pacientai turėtų išgerti po 3-4 lašus, nes tinktūroje yra labai daug alkoholio, todėl nerekomenduojama vairuoti automobilio net ir išgėrus mažai lašų.

Paklaustas, kodėl P. Dimša galėjo teisme iškelti tokią versiją, medikas sakė: „Matyt jis norėjo sugalvoti kokią nors versiją, išsisukti iš tos padėties, vis dėlto yra garsus žmogus, bet melo aš nepernešu – visiems yra aišku, kad tai yra melas, neteisybė.“

Gydytojai Gražina Vaikutienė, Vladimiras Kačurinecas (dešineje) ir greitosios pagalbos vairuotojas Romualdas Michalkevičius
Vis dėlto, aktorių kelerius metus gydęs medikas pabrėžė nepastebėjęs, kad P. Dimša turėtų problemų dėl alkoholio.

Teisme liudijęs V. Kačurinecas pareiškė užuojautą žuvusiojo dviratininko Š. Surblio tėvams – to iki šiol nėra padaręs P. Dimša.

Buvo brangi kiekviena sekundė

Tuo metu greitosios pagalbos gydytoja Gražina Vaikutienė teisme prisipažino, kad avarijos vietoje rado nukentėjusįjį dviratininką: „Atsirėmęs į stulpą jis pusiau sėdomis prilaikė sunkią kuprinę, supratau, kad jo sąmonė pritemusi, jis yra šoke – tuo metu buvo brangi kiekviena sekundė“.

Važiuodama į ligoninę gydytoja dar spėjo pasikalbėti su nukentėjusiuoju. „Jis manęs klausė, kas man yra – sakiau, kad sumušta galva ir pilvas, lūžių nėra, – sakė ji. – Tada klausiau, ar jam skauda, jis atsakė, kad skauda labai pilvą.“

Nuvežusi į ligoninę Š. Surblį medikė perdavė jį kitiems kolegoms, su juo daugiau taip ir nebendravo. G. Vaikutienė prisipažino, kad neteko bendrauti ir su P. Dimša, kuris sustabdė greitosios pagalbos automobilį.

P. Dimšą teisme prisiminė ir greitosios pagalbos vairuotojas Romualdas Michalkevičius, pažymėjęs, kad būtent aktorius sužeistą dviratininką padėjo įkelti į automobilį. Tiesa, nei jam, nei gydytojai aktorius nesiskundė prasta sveikata.

Žurnalistui prisipažino, kad „dviratininkas iššoko“

Į avarijos vietą vienas pirmųjų buvo atvykęs ir tuo metu Baltijos televizijoje dirbęs kriminalinių naujienų žurnalistas Bronius Jablonskas.

Bronius Jablonskas
„Tą dieną sužinojau, kad yra sunkiai sužeistas žmogus, jį išveža greitosios pagalbos automobilis, – sakė jis. – Atvažiavęs į įvykio vietą pamačiau, kad prie stulpo stovi dviratis su sulankstytu ratu, šiek tiek toliau – „VW Pollo“, netoliese ir buvo lengvojo automobilio vairuotojas, kuris ką tik pabendravęs su tyrėja prisėdo ant žolės. Priėjau prie vairuotojo, kurio net nepažinau, pasišnekėti – kas atsitiko. Bet aiškaus atsakymo negavau – aktorius šiek tiek rankinę dengėsi veidą, tai man sukėlė įtarimų, nes taip elgiasi šiek tiek išgėrę žmonės.“

Žurnalistas taip pat prisiminė trumpą pokalbį su P. Dimša: „Klausiau, kas įvyko, jis tik sakė, kad viskas normaliai, dviratininkas iššoko – ir pradėjo kalbėti, kad pas jį problemos su širdimi.“

B. Jablonskas pažymėjo, kad nejautė, jog nuo P. Dimšos sklido alkoholio kvapo.

„Paskui atvažiavo moteris, kuri net nebuvo įvykyje, ir ėmė manęs prašyti: „Gal nerodykite, jis juk televizijos žmogus, jūs irgi iš televizijos“, – sakė B. Jablonskas. – Ji sakė, kad aktorius yra girtas, žinote, kaip būna, televizijoje po darbo išgeriama.“

P. Dimša teisme prisipažino, kad į avarijos vietą atvažiavo jo žmonos pusseserė Salomėja Čerbauskienė su sūnumi – aktorius prieš tai buvo paskambinęs žmonai, bet ši nesugebėjo surasti, kur įvyko avarija, todėl paskambino giminaičiams.

Apklausęs liudytojus teismas bylos dar nebaigė nagrinėti – tragiškos avarijos aplinkybes aiškinsis jau tik kitąmet, sausio 8-ąją.

Nesijaučia kaltu: džiaukitės, kad nepervažiavau

Bylos duomenimis nustatyta, kad aktorius P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė praėjusių metų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje.

Nustatyta, kad P. Dimša buvo neblaivus – jam nustatytas 1,67 promilės girtumas.

Aktorius P. Dimša, kurį pareigūnai rado avarijos vietoje, teisme pasakojo, kad tą dieną važiavo namo, kai netikėtai prieš jo automobilį dideliu greičiu praskriejo kitas tamsios spalvos automobilis ir padarė staigų manevrą, o paskui netikėtai priešais iššoko dviratininkas, kuris esą greičiausiai buvo numuštas, todėl atsitrenkęs į stulpą nuvažiavo nuo kelio ir pargriuvo. P. Dimša teigė, kad tada sustabdė automobilį.

„Sustojau, tam vaikinui padaviau ranką, nesupratau, kas čia buvo, kaip tik tuo metu pro šalį važiavo greitoji pagalba, ją puoliau stabdyti“, – teisme pasakojo P. Dimša.

Jis teigė, kad nespėjo įsidėmėti tamsios spalvos automobilio valstybinių numerių: „Įsivaizduokite, aš matau žmogų, tarsi krentantį nuo kryžiaus, net dėmesio į numerius nekreipiau.“

„Aš kaltas tik dėl to, kad sustojau padėti žmogui, bet tada mane būtų apkaltinę, kad palikau jį nelaimėje, – sakė P. Dimša. – Aš faktiškai nežinojau, ar jis sužeistas, kiek sužeistas, jis nukrito, aš pribėgau, jis net paklausė, kas čia buvo“.

Demaskavo skambutis draudimo bendrovei

Vis dėlto, aktorius prisipažino, kad kitą dieną paskambino į draudimo bendrovę ir pranešė, jog pats padarė avariją. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, aktorius aiškino, jog taip jam patarė tyrėja.

Skambindamas į draudimo kompaniją P. Dimša teigė, kad dviratininkas pralėkė pro jo automobilį ir trenkėsi į stulpą.

„Dar neaišku (kas kaltas), tiesiog nežinau, tyrėjai dar neapklausė – mano kontakto su juo nebuvo, kaip jis sako, jis atsimušė į stulpą, bet gali būti, kad aš truputėlį jį kabinau – aš mačiau, kaip jis trenkėsi į stulpą“, – skambindamas į draudimo bendrovę sakė P. Dimša. – Aš net nežinau, ar aš jį lenkiau, ar jis mane lenkė, aš tik mačiau, kaip dedasi į stulpą.“

Aktorius teisme tikino, kad jau pusketvirtų metų dėl ligos nevartoja alkoholio – esą jo kūne yra įmontuotas širdies stimuliatorius, yra priverstas išgerti gudobelės tinktūrą, jeigu „stimuliatorius neatsidaro“.

„Kad širdis pradėtų normaliai dirbti, reikia išgerti stipraus alkoholio, o kadangi jo negalima atviro vežiotis, tai galima išgerti gudobelių tinktūros“, – P. Dimša teigė, kad tinktūrą gerti jam buvo pasiūlęs šeimos gydytojas iš Lazdynų poliklinikos.

Paklaustas, kodėl išgėrė tinktūros, nors žino, kad negalima vartoti alkoholinių gėrimų, aktorius sakė: „Galima likti teisiam, bet mirusiam, bet galima likti gyvam ir būti teisiamam.“

„Giminių“ serialo žvaigždė pažymėjo, kad gudobelių tinktūrą vartoja maždaug kartą per mėnesį, kai labai susijaudina.

Tuo metu žuvusiojo tėvai teigė, kad P. Dimšą matė kitą dieną po avarijos ligoninėje. „Praeidamas jis sumurmėjo: džiaukitės, kad nepervažiavau“, – sakė žuvusiojo motina.