Tai rodo policijos pareigūnų registruojamų nusikaltimų statistika, kurią patvirtina ir nesmagiais nuotykiais pasidalijusi DELFI skaitytoja.

Savo vardo nenorėjusi atskleisti mergina pasakojo, kad ji ilgokai linksminosi su draugais vienoje lankomiausių vietų – Islandijos ir Vilniaus gatvių sankirtoje, kur nemažai barų. DELFI pašnekovė sako nė nepagalvojusi, kad tokioje vietoje gali sutikti įžūlius plėšikus.

„Aš tuo metu stovėjau lauke, laukiau, kada iš baro išeis draugai, nes buvome iškvietę taksi. Metas buvo gana vėlus. Priėjo kažkokie vyrai, užkalbino ir staiga išplėšę rankinę pabėgo. Ėmiau šaukti, bet draugai negirdėjo, dar buvo bare, žmonių gatvėje nebuvo“, – pasakojo mergina.

Lyg tyčia, šalia nedegė gatvės apšvietimo žibintai. DELFI skaitytoja sako girdėjusi, kad šalia esančių barų savininkai norėjo pakeisti lempas, bet tuo rūpinasi savivaldybė, tad kitiems to daryti negalima. O savivaldybė ne itin skuba.

Policijos duomenų bazėje esantys duomenys visai neguodžia: per 2014 m. sausio-spalio mėn. Vilniaus apskrityje užregistruoti 208 190 įvykiai (per tą patį 2013 m. laikotarpį buvo užregistruoti 205 233 įvykiai).

Guodžia tik tai, kad daugiausia iškvietimų policijos pareigūnai gauna dėl triukšmadarių, mažiausia – dėl nužudymų. Deja, muštynės ir plėšimai – ne paskutinėje vietoje. Daugiau iškvietimų dėl to gaunama toli gražu ne kokiuose atokiuose sostinės kampeliuose, o ten, kur žmonės gana dažnai lankosi. Ypač, savaitgaliais.

Kur negalima prarasti budrumo

Praėjusio mėnesio užfiksuotais duomenimis, neramumų netrūko pačioje sostinės širdyje – Gedimino prospekte. Policijos pareigūnų registras skatina neatsipalaiduoti ir Pylimo, Vilniaus, Sodų bei Didžiojoje gatvėje. Čia kone pusė nusikaltimų įvykdomi viešoje vietoje – praeivis gali susigundyti Jūsų rankine, ar, dėl nuomonės skirtumo, „užvažiuoti“ į dantis. Policijos statistika rodo, kad Gedimino prospekte iš įvykdytų 22-jų nusikaltimų spalio mėnesį, 17-ka jų – gatvėje.

Jei ketinate apsilankyti Žirmūnų mikrorajone, pagal nusikaltimų registro duomenis, reikia irgi būti itin atidiems. Bent jau rugsėjo ir spalio mėnesiais tai buvo pats pavojingiausias sostinės mikrorajonas. Beje, prarasti budrumo nevertėtų ir Kalvarijų gatvėje. O štai garsieji Naujininkai pavojingesni tiem, kurie lankosi tabore ar jo prieeigose. Galbūt daugeliui bus sunku patikėti, bet Dzūkų ir Konarskio gatvėse spalio mėnesį nebuvo užpultas nė vienas žmogus. Tiesa, į šias statistikas nepatenka tarpusavyje susimušę vietos pijokėliai.

Policijos pareigūnai neslepia, kad nusikaltimų skaičius grėsmingiau atrodo ten, kur gatvės gana ilgos ir jose yra daug gyventojų. Visgi, saugoti savo daiktus reikia bet kurioje vietoje. Ne kartą apie vagystę policijai pranešę žmonės prasitarė, kad be preižiūros paliko rankinę ar neužrakino automobilio.

Nemaloni žinia: sunkiausia sugaunami plėšikai – Vilniuje

Itin gausiai lankomose gatvėse dažnai patruliuoja ir policijos pareigūnai. Tiesa, prie kiekvieno baro jų pristatyti sudėtinga. Tačiau mugėse ar per kitas masines šventes, pareigūnai nedėvi uniformų, tad būna „nematomi“. Bent jau kol nenučiumpa kišenvagio.

Per 2014 m. sausio-spalio mėn. Vilniaus apskrityje buvo ištirta 44,9 proc. nusikalstamų veikų, tuo tarpu per 2013 m. atitinkamą laikotarpį buvo ištirta 42,1 proc. Per 2013 m. sausio-spalio mėn. iš viso ištirta 8 625 nusikalstamos veikos, o šiais metais –8 914.

Nusikaltimų per šių metų lyginamąjį laikotarpį ištirta 7 678, o per 2013 m. sausio-spalio mėn. buvo ištirti 7 556 nusikaltimai. Vilniaus apskrityje fiksuojamas žemiausias nusikaltimų ištyrimo lygis (43,2 proc.) palyginus su kitomis šalies apskritimis (Šiaulių aps. – 67,6 proc., Panevėžio aps. – 59,6 proc., Klaipėdos aps. – 56,3 proc. ir Kauno aps. – 52,7 proc.).