Pratybos organizuotos artėjant Rusijoje vyksiančiam pasaulio futbolo čempionatui, kurio ketverios rungtynės bus žaidžiamos Kaliningrade. Į jį ir iš jo per Lietuvą vyksta Rusijos tranzitiniai traukiniai.

Pratybų pradžioje imituota patikra asmenų, neturinčių reikiamų dokumentų vykti per Lietuvos teritoriją. Vėliau vagonas su pažeidėjais buvo nutemptas į kitą kelią ir pradėtas pažeidėjų išlaipinimas, praneša VSAT.

Pagal legendą, į Lietuvą įvažiavusiu tranzitiniu traukiniu į Rusijos Kaliningrado sritį vyko futbolo sirgaliai. Pasienio tikrinimo metu Kenos kontrolės punkte sustojusiame traukinyje, įvažiavusiame iš Baltarusijos, kilo neramumai – kai kurie vykstantieji elgėsi agresyviai, provokavo, nepaisė Lietuvos pasieniečių reikalavimų. Imituojamo incidento metu paaiškėjo, jog daugiau kaip 20-ies užsieniečių grupė neturi reikiamų dokumentų, suteikiančių teisę vykti per Lietuvą į Kaliningradą.

Kartu su pasieniečiais pratybose dalyvavo Vilniaus apskrities policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centro kariai, šauliai, bendrovių „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Gelsauga“ atstovai, Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento darbuotojai.

Tokių pratybų metu siekiama tobulinti žinybų praktinius gebėjimus užtikrinant greitą reagavimą į pranešimus apie incidentus, susijusius su tranzito pažeidimais, operatyviai atstatyti ir užtikrinti viešąją tvarką, patikrinti pareigūnų tarpusavio sąveiką, informacijos rinkimo bei apdorojimo mechanizmus.