Ikiteisminį tyrimą, kurį sudaro 30 tomų medžiagos, atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, praneša Generalinė prokuratūra.

„Bendromis teisėsaugos pareigūnų pastangomis pavyko išaiškinti net 23 sukčiavimo ir neteisėto finansinių operacijų inicijavimo bei atlikimo, panaudojant svetimas elektronines mokėjimo priemones, epizodus“, – sako tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Rimvydas Valentukevičius. Baudžiamojoje byloje taip pat surinkta duomenų dėl kelių dešimčių svetimų tikrų bankų mokėjimo kortelių, jų ir jų naudotojų duomenų neteisėtų įgijimų, laikymo ir perdavimo, suklastotų elektroninių mokėjimo priemonių laikymo.

Visi devyni kaltinami asmenys veikė Lietuvoje, o dar vienas iš pagrindinių organizuotos grupės ir nusikalstamos veiklos iniciatorių – Australijoje, kur šios šalies teisėsaugos institucijos jo atžvilgiu taip pat vykdo baudžiamąjį persekiojimą – jis yra teisiamas už panašaus pobūdžio sukčiavimo veiklą.

Dalis ištirtų nusikalstamų veikų buvo daroma pasitelkus kompiuterinę techniką. Tyrimo sudėtingumą lėmė tai, kad ši nusikalstama veika buvo vykdoma naudojantis Australijos teritorijoje esančiomis tarnybinėmis stotimis. Duomenys apie dviejų Lietuvos teritorijoje veikiančių bankų klientų elektroninės bankininkystės kodus ir slaptažodžius buvo renkami sukūrus ir užkrėtus šių bankų klientų kompiuterius žalingu programiniu kodu (kompiuteriniu virusu). Vėliau, nuotoliniu būdu, neteisėtai prisijungus prie nukentėjusiųjų kompiuterių ir jų sąskaitų bankuose, apgaule buvo užvaldytos Lietuvos Respublikos piliečių bankų sąskaitose esančios piniginės lėšos. Nustatyta, kad savo lėšų neteko 23 asmenys, o bendra pasisavintų lėšų suma daugiau kaip 70 tūkst. 600 litų.

Australijoje atliktos kratos metu pas nusikalstamos veikos organizatorių buvo rasta virš 250 Lietuvos bankų klientų prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžių bei kintamų atpažinimo kodų. Taip pat rasta sąskaitų ir bankų mokėjimo kortelių numerių, sąskaitų savininkų duomenų, banko sąskaitų, kreditinių kortelių numerių, savininkų asmens duomenų, bei kitų asmeninių duomenų. Šio asmens atžvilgiu Generalinė prokuratūra yra išsiuntusi teisinės pagalbos prašymą dėl jo perdavimo Lietuvai.

Be pastarojo įtariamojo, nuo ikiteisminio tyrimo Tailande ir Jungtinėje Karalystėje yra pasislėpę dar trys įtariamieji. Jų atžvilgiu taip pat išduoti Europos arešto orderiai, vieną jų prašoma išduoti Tailando Karalystės teisėsaugos institucijų.

Tyrimas pradėtas gavus dviejų Lietuvos bankų pareiškimus. Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse už padarytas nusikalstamas veikas griežčiausia numatyta bausmė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Paminėtina, kad trys šios organizuotos grupės bendrininkai buvo pripažinti kaltais ir nuteisti už sukčiavimą dar 2012 metais.