Penktadienį apie pusę devintos ryto Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinei Latvijos pasieniečiai per abiejų šalių kontaktinį Saločių – Grenctalės punktą perdavė skubią informaciją apie persekiojamus nusikaltėlius ir paprašė pagalbos.

Latvijos pareigūnai pranešė, kad Lietuvos pusėn, įtariama, gali sprukti trys persekiojami nusikaltėliai. Jie įtariami vagystėmis iš krovininių automobilių perpjaunant tentus.

Įtariamuosius bandyta sulaikyti prie degalinės Bauskės rajone už maždaug 6 kilometrų nuo sienos su Lietuva. Kolegos Latvijoje Lietuvos pasieniečius įspėjo, kad nusikaltėliai gali būti ginkluoti.

Iškart į minėtą rajoną sienos priedangai Lietuvos pusėje buvo sutelktos papildomos Šiaulių rinktinės Specialiosios paskirties būrio (SPB) pareigūnų bei Pasvalio užkardos pasieniečių pajėgos. Buvo informuota ir policija, kuri įsitraukė į paiešką, blokavo aplinkinius kelius.

Lietuvos ir Latvijos siena toje vietoje eina Mūšos upe. Tikrinant jos pakrantę Šiaulių rinktinės SPB kinologas Raimondas Girnys su vokiečių aviganiu Radžu pastebėjo šviežius pėdsakus pakrantėje ir šliūžes ant upės ledo.

Kaip paaiškėjo vėliau, įtariami nusikaltėliai, kuriems ant kulnų jau mynė Latvijos pareigūnai, Mūšos ledu į Lietuvą čiuožė ant pilvų, nes ledas čia nėra toks tvirtas, kad atlaikytų einančio žmogaus svorį.

Pėdsakais Radžas, jo šeimininkas ir dar vienas Pasvalio užkardos pasienietis nusekė į Lietuvos gilumą. Po maždaug pusantro kilometrų persekiojimo jie pamatė tolėliau bėgančius tris įtariamuosius. Prisivyti vyrai leidosi bėgti dar greičiau ir nėrė į netoliese buvusį Dagių kaimą.

Kinologas R. Girnys paleido Radžą nuo pavadžio, šis nusivijo bėglius į vieną iš kaimo sodybų, kurioje šie pasislėpė.

Du bėgliai užsidarė kluone, vienas įbėgo ir užsirakino lauko tualete. Sodybą iškart apsupo atskubėjusios bendros pasieniečių ir policijos pajėgos.

Iš pradžių iš tualeto buvo iškrapštytas vyras, kuris pasipriešino jį sulaikantiems pasieniečiams, todėl šie buvo priversti panaudoti jėgą ir paguldę ant žemės jį surakino antrankiais.

Dar du įtariamuosius policijos ir VSAT pareigūnai aptiko pasislėpusius po šienu. Šie taip pat priešinosi, todėl juos irgi ištiko bendro likimas – netrukus jie gulėjo ant žemės surakintomis rankomis.

Paaiškėjo, kad tai yra panevėžietis ir du Panevėžio rajono gyventojai.

Pirminiais duomenimis, nesyk teisti sulaikytieji yra gerai žinomi policijos ir VSAT pareigūnams.

Visus tris vyrus policija uždarė į areštinę. Tolesnį tyrimą vykdo policijos pareigūnai.