Teismas praneša, kad tai beprecedentė nutartis Klaipėdos apygardos teismo praktikoje.

„Europos Sąjungos šalyse negalimas asmens dvigubas persekiojimas - baudžiamasis procesas turi būti sukoncentruotas vienoje valstybėje. Kai pagrįstai manoma, kad tam pačiam asmeniui dėl tos pačios nusikalstamos veikos pradėtas baudžiamasis procesas kitoje Europos Sąjungos valstybėje, prokuroras ikiteisminio tyrimo metu turi susisiekti su tos šalies kompetentinga institucija ir gauti patvirtinimą. Jį gavus, turi būti pradėtos tiesioginės konsultacijos, kad būtų rastas veiksmingas sprendimas, kaip išvengti paralelių procesų”, - sako Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Remigijus Preikšaitis.

Baudžiamoji byla Klaipėdos apygardos teismą pasiekė birželio 1 d., o iš bylos medžiagos matyti, kad dėl kaltinamosios galimai padarytos nusikalstamos veikos ikiteisminis tyrimas vyko ir Vokietijoje, kur dar vasario mėn. byla buvo perduota teismui. Šios aplinkybės buvo žinomos prokurorui, atliekančiam ikiteisminį tyrimą. Tai, kad moters bylos teisminis nagrinėjimas vyksta ne tik Lietuvoje, teisme patvirtino ir ji pati.

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamoje byloje moteris kaltinama tuo, kad turėdama tikslą išnaudoti prostitucijai užverbavo brolio sugyventinę ir apgaule, pasinaudodama jos pažeidžiamumu išgabeno iš Lietuvos.

Klaipėdietei buvo žadamas slaugytojos darbas Vokietijoje, tačiau nuvykus paaiškėjo, kad nei slaugytojos, nei kito darbo ji negaus, o turės teikti lytines paslaugas. Moteris sutiko, nes neturėjo pinigų išgyvenimui ar grįžimui namo, nemokėjo užsienio kalbos. Teigiama, kad ji patyrė ir psichinę prievartą – moteriai buvo grasinama.

Nukentėjusioji buvo išnaudojama prostitucijai ir laikoma kaltinamajai priklausančiame Liubeko viešnamyje.

Tuo atveju, jei tiesioginių konsultacijų su Vokietija metu nepavyktų rasti veiksmingo sprendimo, kad baudžiamasis procesas vyktų vienoje iš šalių, prokuroras turėtų kreiptis į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą dėl pagalbos sprendžiant jurisdikcijos įgyvendinimo kolizijas. Prokuroras įpareigotas apie rezultatus informuoti Klaipėdos apygardos teismą, kuris bylos nagrinėjime paskelbė pertrauką, kol bus įvykdytas šis pavedimas.