Nukentėjusiąsias merginas šiuo metu globoja katalikiškos organizacijos moterys.

Tiesa, nukentėjusiųjų pasakojimai apie patirtą prievartą nebus vieši – Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nusprendė trijų sąvadavimu kaltinamų vyrų ir vienos prostitutės baudžiamąją bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose. Taip teisėjas Pavelas Frolovas patenkino kaltinamųjų gynėjų prašymus – esą posėdžiuose bus kalbama apie privatų gyvenimą.

Kaltinimus dėl įtraukimo į prostituciją bei pelnymosi iš jos Vilniaus apygardos prokuratūra yra pateikusi jau kartą teistam 37 metų Kupiškio gyventojui Egidijui Bukauskui, iš Biržų kilusiam ir paskutiniu metu Olandijoje gyvenusiam tris kartus teistam 36 metų Mindaugui Čepuliui, 38 metų jų bendrui Gražvydui Dūdai iš Kupiškio bei 20 metų biržietei Sonatai Juozėnaitei.

G. Dūda taip pat yra kaltinamas prievarta laikytos merginos išžaginimu – seksualinę prievartą prieš ją vyras kaltinamas panaudojęs du kartus. Tuo tarpu prostitute dirbusi S. Juozėnaitė apkaltinta tik dėl vienos merginos įtraukimo į prostituciją – vienai jaunai Biržų gyventojai ji pasiūlė kartu važiuoti į Olandiją ir užsidirbti „daug pinigų“ viešnamyje.

Vis trys kaltinamieji teismo proceso laukė už grotų – E. Bukauskas ir G. Dūda buvo sulaikyti Lietuvoje, o pagal Lietuvos prokurorų išduotą Europos arešto orderį M. Čepulį sulaikė Olandijos policijos pareigūnai.

Tyrimo metu nustatyta, kad Nyderlandų Karalystėje dirbusios prostitutės iš Lietuvos savo suteneriams sukrovė įspūdingus turtus – per tris mėnesius jie iš keturių merginų gavo mažiausiai 75 tūkst. eurų (260 tūkst. litų). Nors jaunos merginos į Hagos miestą važiavo savo noru, tačiau svetur jautėsi kaip vergės – stovėdamos vitrinose įrengtuose viešnamiuose turėjo per dieną suvilioti ne mažiau kaip po 5 klientus.

Sąvadautojų tinklą Lietuvos policijos pareigūnai atskleidė gavę pranešimą iš Nyderlandų Karalystės policijos pareigūnų – į juos kreipėsi devyniolikmetė Lietuvos pilietė, kuri tapo prekybos žmonėmis auka. Paaiškėjo, kad vyrai jiems didelio pelno nedavusią silpnos sveikatos merginą ketina parduodi kitiems sąvadautojams – tai supratusi mergina pabėgo iš buto, kuriame lietuvaičiai ją laikė prievarta.

Policijos pareigūnų pagalbos prašiusi lietuvaitė aiškino, kad į Hagos miestą buvo išvežta apgaulės būdu ir apgyvendinta kartu su sąvadautojais bei trimis prostitutėmis.

Mergina teigė, kad prieš ją buvo naudojamas smurtas, ji nuo 12 iki 24 val. buvo verčiama stovėti viešnamyje įrengtoje vitrinoje pirmame pastato aukšte ir taip vilioti vyrus. Už 20 min. intymaus bendravimo su klientu jai buvo nurodyta imti 20 EUR (70 Lt), 30 min. – 50 EUR (173 Lt), o už valandą – 100 EUR (346 Lt).

Be to, prostitute paversta mergina namuose su sąvadautojais privalėjo vartoti alkoholinius gėrimus bei svaigintis narkotinėmis medžiagomis. Ji taip pat aiškino, kad vienas vyrų – G. Dūda – prieš ją naudojo ne tik psichinę, bet ir fizinę prievartą bei du kartus išžagino.

Kadangi mergina skundėsi prasta sveikata ir „neįvykdydavo dienos plano“ – aptarnauti 3 klientus ir sąvadautojams perduoti ne mažiau 150 eurų – jos „šeimininkai“ nusprendė merginą parduoti kitiems suteneriams. Apie tai sužinojusi lietuvaitė paspruko iš buto.

Netrukus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė jos sutenerius – E. Bukauską ir G. Dūdą. Tuo tarpu M. Čepulis tuo metu buvo Hagoje, kur jį sulaikė vietos policijos pareigūnai.

Prostitutė buvo pirmūnė ne tik viešnamyje, bet ir mokykloje

Tiriant sąvadautojų galimai padarytus nusikaltimus, pareigūnai išsiaiškino, kad vyrai jau maždaug metus iš Lietuvos į Hagą veždavo jaunas lietuvaites, kurios dirbdavo viešnamiuose. Pareigūnai sugriovė lietuvių planus – jie Nyderlandų Karalystėje ketino plėsti nelegalų prostitucijos tinklą ir jau verbavo kitas merginas iš Lietuvos prostitucijai.

Viena merginų – kartu su sąvadautojais teisiama S. Juozėnaitė. Seksualines paslaugas teikusi mergina buvo įvertinta gerokai brangiau nei kitos lietuvaitės: už 20 min. intymaus bendravimo iš klientų ji imdavo 50 EUR (173 Lt), už 30 min. – 100 EUR (346 Lt), o už valandą – 200 EUR (692 Lt).

S. Juozėnaitė buvo „pirmūnė“ ne tik viešnamyje – šiuo metu viename technologijų ir verslo mokymo centre studijuojančią merginą kaip geriausią mokinę įvertino ir švietimo įstaigos vadovybė. Bent taip teigiama teismui pateiktoje kaltinamosios charakteristikoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad trys merginos per tris mėnesius sąvadautojams uždirbo beveik 67 tūkst. EUR (232 tūkst. Lt). Dar beveik 8 tūkst. EUR (27 tūkst. Lt) viena mergina vyrams uždirbo per nepilną mėnesį.

Viešnamiuose merginas įdarbinę sąvadautojai rūpinosi ne tik jų gyvenimu ir saugumu, bet ir nupirkdavo drabužių, apmokėdavo vizitus pas kosmetologus bei gydytojus. Kadangi dalis merginų nieko bendro su prostitucija Lietuvoje neturėjo, vyrai joms demonstruodavo pornografinius filmus – iš jų lietuvaitės sėmėsi patirties.