Kaip pažymima ataskaitoje, nors pernai metais Lietuva sustiprino kovą su narkotikais, kvaišalų vartojimas ir pardavimas šalyje toliau auga, pirmadienį rašo "Respublika".

Teisėsaugos skaičiavimais, vidinė prekyba narkotikais per metus sudaro apie 500 mln. litų ir ji toliau plečiasi. Patys populiariausi narkotikai - sintetiniai, opijaus ekstraktas, heroinas ir kanapės.

Heroinas į Lietuvą atvežamas vadinamuoju Šilko keliu iš Centrinės Azijos (Afganistanas, Pakistanas, Tadžikistanas, Uzbekistanas, Kazachstanas, Rusija, Baltarusija) ar Balkanų šalių. Iš Lietuvos šis narkotikas keltais ar automobiliais keliauja į Skandinaviją, Lenkiją bei Kaliningrado sritį.

Lietuvą nuolat kerta ir kitų narkotinių medžiagų kontrabandiniai keliai. Kokainas importuojamas iš Pietų Amerikos per Vokietiją, Olandiją ir Belgiją. Marihuana ir hašišas į Lietuvą patenka ir iš Rytų, ir iš Vakarų sausumos bei jūros keliais (pvz., iš Maroko), amfetaminas - iš Lenkijos ir Olandijos.

Patys lietuviai labiausiai kaime paplitusį iš aguonų gaminamą opijaus ekstraktą išveža į Kaliningradą bei Latviją. Ataskaitoje nurodoma, jog į pastarąją šalį apskritai didžioji dalis narkotikų patenka iš Lietuvos.

JAV valstybės departamento paskelbtame dokumente taip pat teigiama, jog Lietuvos organizuotos nusikaltėlių grupės jau pradėjo skverbtis ir į Vokietijos narkotikų rinką.