Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, susitarimo pasirašymas aktualus abiem šalims. „Pasirašiusios šį susitarimą Lietuva ir Rusija turės teisinį pagrindą ir galimybę bendradarbiauti kovos su nusikalstamumu srityje. Šiuo metu tokio teisinio įrankio nėra, o tai labai sunkina teisėsaugos institucijų darbą“, – sako ministras.

Lietuvos ir Rusijos ekspertams pavyko sutarti dėl kertinių susitarimo projekto nuostatų, dėl kurių buvo sudėtingiausia derėtis, t. y. dėl asmens duomenų apsaugos bei įslaptintos informacijos perdavimo. Šie klausimai pagaliau buvo suderinti – susitarimo projekte numatytas tarptautinės teisės reikalavimus atitinkantis asmens duomenų teisinės apsaugos mechanizmas.

Konsultacijų metu taip pat aptarti ir suderinti susitarimą įgyvendinančių institucijų sąrašo, bendradarbiavimo krypčių ir formų, keitimosi aktualia informacija detalių bei bendradarbiavimo mechanizmo klausimai.

Dėl įvairių priežasčių (Lietuvos ir Rusijos teisinių bazių skirtumų, principinio požiūrio į kai kurias susitarimo nuostatas) minėto susitarimo projekto derinimas vyksta nuo 2002 m. Šių metų sausio 18 d. konsultacijų metu Lietuvos ir Rusijos ekspertai preliminariai suderino visas susitarimo nuostatas ir abiejų šalių ekspertų grupių vadovai pasirašė konsultacijų protokolą.

VRM Teisės departamento direktoriaus pavaduotojo Nerijaus Rudaičio teigimu, konsensusas pasiektas, nes abi šalys suinteresuotos, kad susitarimas būtų kuo skubiau pasirašytas. „Konsultacijos vyko profesionaliai, geranoriškai ir labai produktyviai – per vieną dieną pavyko susitarti tikrai nelengvais klausimais, dėl kurių diskutuota jau daugiau nei dešimt metų. Tikimės, kad susitarimą bus galima pasirašyti dar šiais metais“, – sakė N. Rudaitis.

Konsultacijose dėl susitarimo projekto derinimo dalyvavo Lietuvos Respublikos VRM, Policijos departamento ir Generalinės prokuratūros atstovai. Rusijai atstovavo ekspertai iš Rusijos Federacijos vidaus reikalų ministerijos, užsienio reikalų ministerijos, Federalinės finansų stebėjimo tarnybos, Rusijos Federacijos tyrimo komiteto, Federalinės saugumo tarnybos bei Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje darbuotojai.