Visgi dažnai patys paaugliai nė nesuvokia, kad ieškodami laisvės tampa lengvomis aukomis nusikaltėliams.

Kuo skiriasi „etatiniai“ bėgliai ir pirmą kartą dingę?

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Asmenų paieškos skyriaus viršininko Kęstučio Galinio, dingusių vaikų ieškome taip, kaip savų. Jausdami tėvų nerimą, stengiamės informuoti apie paieškos veiksmus, nuolat bendraujame su dingusiųjų artimaisiais, nes smulkios detalės reikšmingos paieškai, o stresą išgyvenantys tėvai, svarbią informaciją atsimena per tam tikrą laiką.

Dažnai bėgantys iš globos įstaigų ar, retesniais atvejais, iš namų, ieškomi vienodai intensyviai, nes pareigūnai siekia nustatyti, ar vaikas netapo nusikaltimo ar nelaimingo atsitikimo auka. Antrą kartą dingusių nepilnamečių ieškoti paprastai būna lengviau, nes po pirmų paieškų pareigūnai jau būna išanalizavę vaiko charakterį, pomėgius, nustatę draugų ratą, mėgstamiausias lankymosi vietas, išsiaiškinę socialiniuose tinkluose apie vaiką esančią informaciją.

K. Galinis paaiškina, kad kiekvienu konkrečiu atveju priimamas atitinkamas sprendimas. Pirma pareigūnai atlieka analitinį darbą (surinka kuo daugiau informacijos), tuomet sprendžia, kokias pajėgas tikslinga pasitelkti, pradedant kriminalistais, kinologais, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnais, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojais, taip pat gali būti keliamas Valstybės sienos apsaugos sraigtasparnis, kviečiami pagalbon policijos rėmėjai, bendruomenių nariai, žiniasklaida.

„Pareigūnai nuosekliai vykdo paieškos priemones: artimųjų, socialinių darbuotojų apklausos, kurių metu renkama informacija apie nepilnamečio charakterį, pomėgius, draugus. Gavus tokią informaciją, ji perduodama ne tik policijos patruliams, bet pavyzdžiui ir prekybos centrų apsaugos darbuotojams, peržiūrimos vaizdo kameros“, - aiškino darbo subtilybes K. Galinis.

K. Galinis pabrėžė, kad globos namų ar socializacijos centrų auklėtinių paieška nesiskiria nuo kitų vaikų paieškos.

Kokios dažniausios pabėgimo priežastys?

Remdamiesi ilgamete patirtimi pareigūnai išskiria dvi kategorijas. Vaikai, gyvenantys su tėvais, bėga iš namų dėl nesutarimų su tėvais, problemų mokykloje, prastų pažymių, kartais jie tiesiog per ilgai užsibūna su draugais ir niekam iš artimųjų apie tai nepraneša.

„Vaikai dažnai užsibūna pas draugus, žaisdami kompiuterinius žaidimus mieste, praranda laiko nuovoką. Pvz. vienas dvylikametis po sporto užsiėmimų turėjo sulaukti atvykstančios mamos, tačiau nusprendė pažaisti pas draugą kompiuteriu. Mama tuoj pat pranešė policijai apie vaiko dingimą, todėl keletą valandų, kol berniukas linksmai leido laiką, jo ieškojo kriminalistai, policijos patruliai, buvo peržiūrimos vaizdo kameros, apklausinėjami aplinkiniai žmonės“, - informavo K. Galinis.

Kita kategorija, anot Kauno Asmenų paieškos skyriaus viršininko, yra vaikai, gyvenantys ne šeimose. Pasak K. Galinio, globos namų ar socializacijos centrų auklėtiniai akcentuoja laisvės, pramogų, pinigų trūkumą. Jie dažnai randami prekybos centruose, žaidžiant kompiuterinius žaidimus, kartais – vagiliaujant. Retai, tačiau būna, kad jie pabėga pas artimuosius, ypač prieš šventes.

Ar įmanoma vaiką įtikinti nebėgti iš namų?

„Suradę dingusius vaikus, policijos pareigūnai kalbasi su jais, aiškina apie galimus pavojus būnant nežinomose vietose, šalia nepažįstamų žmonių, kviečia vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovus, Sudėtingais atvejais policijoje dirbantys psichologai padeda užmegzti ryšį su sunkiai bendraujančiais vaikais, - sakė K. Galinis - Svarbiausia, ką pastebime, tai bendravimas su vaiku, jo problemų išklausymas, domėjimasis juo. Jeigu vaikui trūksta supratimo, dėmesio iš šalia esančių žmonių, atsiranda įvairių problemų, viena iš jų ir yra dingimas iš namų.

Policijos pareigūnai pataria tėvams nustatyti laiką, iki kurio vaikas turėtų sugrįžti į namus, žinoti vaiko draugus, jų telefonų numerius, draugų tėvų telefonų numerius.

„Svarbu žinoti, kaip vaikas leidžia laisvalaikį, kokie jo pomėgiai, kokiose vietose dažniausiai lankosi (pvz. į kokią parduotuvę kokiu maršrutu eina, kur gyvena draugai, kur vaikas mėgsta pabūti vienas arba leidžia laiką). Jeigu vaikas dingo, būtina nedelsiant kreiptis į policiją, nes kuo greičiau bus pradėta paieška, tuo efektyvesni bus paieškos veiksmai“, - paaiškino pareigūnas.

Statistika liūdina

Praeinančiųjų metų skaičiai rodo, kad bėgti iš namų, nuo globėjų ar globos namų linkę nemažai vaikų. Tik tokiu būdu vargu ar bent vienas išsprendė savo ir suaugusiųjų problemas. Visgi 2013 metais Kauno apskrityje buvo ieškoma apie 80 vaikų ar paauglių. Kai kurie buvo pabėgę 5-6 kartus. Palyginti su kitomis šalies apskritimis, ieškomų paauglių skaičius yra panašus, pavyzdžiui Vilniaus, Šiaulių apskrityse 2013 metais buvo ieškoma apie 80-90 paauglių.

Ne visiems nuo globėjų ar tėvų laisvės ieškantys paaugliams pasisekė saugiai sugrįžti į namus. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai jau ne kartą informavo apie sulaikytus paauglių grobikus.

Praėjusių metų balandžio 5 d. Šilutės rajono kriminalistai, dirbdami kartu su Tauragės Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnais, sėkmingai užkirto kelią nusikaltėlių bandymui į užsienį prievarta išvežti du jaunuolius. Socialiai pažeidžiamus nepilnamečius buvo planuojama priversti vagiliauti.

Birželio mėnesį Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Panevėžio apygardos prokuratūra, išardė prekybos žmonėmis, pelnymosi iš prostitucijos ir narkotikų platinimo tinklą. Nusikaltėliai buvo įtraukę socialiai pažeidžiamą paauglę.

Rugpjūtį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkai pranešė apie išaiškintą grupuotę, kuri dirbti prostitutėmis užsienio šalyse Lietuvoje verbuodavo nepilnametes merginas.

Spalio 7 d. sulaikė gerai organizuotą nusikalstamą grupuotę, kurios pagrindinis pragyvenimo šaltinis buvo prekyba žmonėmis. Grupuotės nariai gabeno Lietuvos piliečius į užsienį ne prostitucijai, o vykdyti įžūlias vagystes. Aukos buvo pasirenkamos iš socialiai pažeidžiamų asmenų tarpo bei vežamos į Vakarų Europos šalis – Prancūziją, Olandiją, Škotiją ir kt. Asmenys buvo išnaudojami nusikaltimų darymui. Jie buvo verčiami vogti iš prekybos centrų, autoservisų, automobilių stovėjimo aikštelių. Pagrobti daiktai vėliau būdavo realizuojami Lietuvos turguose ir kitose vietose. Nusikaltimams daryti buvo gabenami ir nepilnamečiai asmenys.

Tai tik vos kelios gaujos, kurios ieškojo pažeidžiamų nepilnamečių.

Policijos pareigūnai informuoja, kad dingus artimam asmeniui, būtiną informaciją kaip elgtis rasite Policijos Departamento puslapyje adresu http://www.policija.lt/index.php?id=7578