Taip antradienį nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas, atmetęs N. Kalaušio skundą ir atsisakęs jam priteisti esą patirtą neturtinę žalą dėl galimai netinkamų kalinimo sąlygų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Dėl dvigubos žmogžudystės nuteistas N. Kalaušis į teismą kreipėsi dėl labai senų įvykių – jis nurodė, kad į Lukiškių TIK buvo uždarytas dar 2004 m. gegužę ir daugiau kaip pusę metų buvo kalinamas nežmoniškomis sąlygomis. N. Kalaušis iš viso yra teistas net septynis kartus.

Savo skunde N. Kalaušis aiškino, kad nedidelėje kameroje buvo priverstas kalėti kartu su šešiais asmenimis, kamera neatitiko higienos normų ir dydžio, be to, dviaukštės lovos buvo be kopetėlių, todėl į jas ne taip paprasta buvo užlipti.

Kalinio teigimu, Lukiškių TIK kameroje dieną naktį degė šviesa, dėl to jis tapo irzlus, be to, kameroje nebuvo stalo, todėl ir jis, ir kiti kaliniai valgyti galėjo tik stovėdami arba lovoje. N. Kalaušiui užkliuvo ir esą nekokybiška patalynė, ir tualetinis popierius.

Be to, anot nuteistojo žudiko, tualetinio popieriaus jis gaudavo tik kartą per mėnesį, bet jo užtekdavo vos trims dienoms.

Savo skunde jis taip pat aiškino, kad šluota, kuria reikėjo išsivalyti kamerą, buvo be koto, o tualetas neatitvertas sienele, todėl nebuvo užtikrinamas tuo metu dar nenuteistų asmenų privatumas. Jo vyras pasigedo ir nuėjęs į dušą – čia taip pat dušo kabinos nebuvo atitvertos.

Kaip ir kiti kaliniai, taip ir N. Kalaušis taip pat nurodė, kad buvo priverstas būti kameroje su rūkančiais asmenimis, nors pats esą nerūko. „Tai buvo nežmoniškos kalinimo sąlygos“, – aiškino jis.

Tuo metu Lukiškių TIK teismui nurodė, kad su kalinio skundu dėl kalinimo sąlygų 2004 m. negali sutikti, nes įkalinimo įstaiga kaip galėdama stengėsi užtikrinti kuo geresnes sąlygas, nors ne viskas ir nuo įstaigos ir priklausė.

Iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Lukiškių TIK, N. Kalaušis prašė priteisti 6 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

N. Kalaušio skundą išnagrinėjęs teismas nutarė, kad šiuo metu vėl Lukiškėse kalintis žudikas per vėlai kreipėsi į teismą – jau seniai suėjęs senaties terminas. Teisėjų neįtikino žudiko argumentas, kad jis pavėlavo dėl to, kad Europos Žmogaus Teisių Konvencija (EŽTK) nėra išversta į lietuvių kalbą.

Tai, anot teismo, nėra svarbi priežastis, sudaranti pagrindą atnaujinti terminą skundui paduoti.

„Teisės aktų nežinojimas nekliudo asmeniui kreiptis į teismą ir nėra kliūtis priimti tokį skundą nagrinėti“, – pabrėžė teisėjai.

Jei N. Kalaušis net ir būtų prisiteisęs pinigų iš valstybės, jie greičiausiai vyro net nebūtų pasiekę – teismas nužudytos V. Stankutės artimiesiems yra priteisęs 165 tūkst. Eur neturtinės ir 4 tūkst. Eur turtinės žalos atlyginimą.

Šiuo metu N. Kalaušis Lukiškėse atlieka bausmę dėl nužudymo – kraupų nusikaltimą įvykdė 2014 metų naktį į gruodžio 27-ąją, tuomet Giraitėje (Kauno r.) rasti 31 metų žurnalistės V. Stankutės ir jos draugo G. Pavasario palaikai.

Teigiama, kad N. Kalaušis grasino susidoroti, padegti namus, į kuriuos jį gyventi priėmė V. Stankutė ir kuriuose ji vėliau buvo nužudyta. Kuomet galiausiai žurnalistė vyrą išprašė iš namų, šis savo žiaurius grasinimus įvykdė.