Vilniaus apygardos teismas trečiadienį toliau nagrinėjo D. Kedžio bičiulių bylą – Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė kaltinami kurstymu ir padėjimu žudyti.

Buvusi D. Kedžio sugyventinė, auginanti nuo jo pagimdytą vaiką, šioje byloje yra pripažinta nukentėjusiąja – ilgą laiką teisėjams nepavyko moters apklausti.

Iš anksto suplanuota L. Stankūnaitės apklausa teisme surengta trečiadienį – patenkindami jos advokato prašymą, teisėjai nutarė ją apklausti neviešame posėdyje. Priežastis paprasta – bus kalbama apie privatų jos gyvenimą.

„Apklausos metu bus rodoma pati L. Stankūnaitė, jos išvaizda – valstybė yra įsipareigojusi ją saugoti, todėl šį įsipareigojimą privalo vykdyti“,  pažymėjo advokatas Vitalijus Vasilionokas. Iš jo kalbos buvo galima suprasti, kad moteris yra pakeitusi išvaizdą. Tokias abejones sustiprina ir tai, kad apie L. Stankūnaitės „privatų gyvenimą“ žino visa Lietuva – per apklausą ji turės papasakoti tai, ką jau anksčiau pasakojusi vadinamojoje pedofilijos byloje: kaip susipažino su D. Kedžiu, kaip kartu su juo gyveno, kaip buvo apkaltinta pardavinėjusi dukrą išgalvotiems pedofilams, santykius su mįslingai žuvusiu verslininku Andriumi Ūsu ir t. t.

L. Stankūnaitės apklausa vyksta nuotoliniu būdu – ji bus rodoma per teismo salėje pastatytą televizorių. DELFI žiniomis, L. Stankūnaitė šiuo metu yra Lietuvoje. Tiesa, šaltinių teigimu, per televizijos ekraną teisme ji atrodė nė kiek nepasikeitusi – juodais, bet trumpais plaukais, tokio pačio kūno sudėjimo.

Nukentėjusiosios apklausą galėjo stebėti tik teisėjai, prokuroras, advokatai, kaltinamieji ir nukentėjusiomis pripažintos nužudyto teisėjo Jono Furmanavičiaus seserys.

Kad sunkiai gatvėje galėtų atpažinti L. Stankūnaitę, prisipažino ir jos apklausoje dalyvavusi nužudyto teisėjo J. Furmanavičiaus sesuo Sigita Uogintienė – moteris sakė, kad nukentėjusioji yra gerokai pasikeitusi.

Vidurdienį suplanuota L. Stankūnaitės apklausa prasidėjo nuo nesklandumų – teisėjams teko padaryti pertrauką, nes dėl neaiškių priežasčių neveikė nuotolinis ryšys.

Beveik dvi valandas trukusios apklausos metu L. Stankūnaitė prisipažno, kad jos gyvybei buvo kilęs pavojus, kuris iki šiol neišnyko. Nors ji nepažinojo teisiamų D. Kedžio bičiulių, moteris turėjo jiems pretenzijų, jeigu jie yra susiję su nužudymais.

Po L. Stankūnaitės apklausos paaiškėjo, kad nukentėjusioji daug kalbėjo apie D. Kedžio seserį Neringą Venckienę. Tai atskleidė teisėjo J. Furmanavičiaus seserims ir motinai atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas.

Pasak jo, Kauno žudynių byloje svarbu išsiaiškinti, kaip D. Kedžio dukros rankose buvo atsidūrusi J. Furmanavičiaus nuotrauka.

„N. Venckienė yra nepabėgusi, nepasislėpusi, ji yra pasiekiama, iš viešos informacijos žinome, kad teisėsaugos pareigūnams yra žinoma jos gyvenamoji vieta – turint omenyje, kad ji yra laikinai išvykusi, mes turime dėti pastangas ją apklausti, juoba kad nebūtų motyvuojama, jog jai nebuvo suteikta teisė duoti parodymus“, - sakė V. Bužinskas.

Baudžiamojoje byloje baigus įrodymų tyrimą, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teismo paprašė R. Ivanauskui skirti kompleksinę medicininę ekspertizę – Lietuvos teismo medicinos ekspertams išsiaiškinti, ar tikrai jis negali matyti.

Tuo metu R. Ivanausko advokatas teismo prašė papildomai apklausti ne tik žurnalistus Audrę Kudabienę ir Kristupą Krivicką, bet ir dabartinę sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę, pedofilijos istorijos metu ėjusią Vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas.

Advokatas įsitikinęs, kad teismas turėtų apklausti ir šiuo metu teisiamus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnus, kurie kaltinami neužkirtę kelio Kauno žudynėms.

Prašymus apsvarstę teisėjai nutarė, kad nei N. Venckienės, nei R. Šalaševičiūtės į bylos nagrinėjimą nekvies. Teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Kazlauskienė pažymėjo, kad „visuotinai yra žinoma“, kad N. Venckienės nėra Lietuvoje, be to, teismas jai ne kartą siuntė šaukimus, bet jų niekas taip ir neatsiėmė.

Žurnalistų teismas taip pat neapklausinės – jie su D. Kedžiu kalbėjosi apie pedofiliją, o ne planuojamas žudynes. Tačiau teisėjai nutarė apklausti buvusį generalinio komisaro pavaduotoją Visvaldą Račkauską, LKPB dirbusį Tomą Ulpį bei jo kolegą Vitalijų Vitkovskį. Juos per apklausą buvo minėjęs įslaptintas liudytojas Mindaugas Žalimas.

Trečiadienio posėdyje teismas buvo suplanavęs apklausti ir į užsienį pasprukusios buvusios teisėjos ir parlamentarės Neringos Venckienės sutuoktinį Aidą Venckų. Tačiau jis posėdyje nepasirodė – nurodė, kad yra užimtas kitoje iš anksto suplanuotoje byloje – liudytojas raštu teismui nurodė, jog nevengia atvykti į teismą.

A. Venckaus apklausą teismas suplanavo gruodžio 10 d. Tada taip pat bus sprendžiama, ar R. Ivanauskui skirti ekspertizę dėl regėjimo.

Teisėjai taip pat nėra apklausę nužudytosios Violetos Naruševičienės vyro Deivido Naruševičiaus, kuriam ilgą laiką nepavyksta įteikti šaukimo. Kadangi jis gyvena užsienyje, nuspręsta jo daugiau nekviesti į posėdžius - pagarsinti ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai.

Kauno žudynių byla bus nagrinėjama dar pusmetį – teisėjai posėdžius suplanavo iki kitų metų gegužės vidurio.

Atskleidė, kaip ruošėsi žudynėms

Teismas nagrinėja bylą dėl Kauno žudynių 2009-ųjų spalį. Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su vadinamuoju slaptuoju informatoriumi Mindaugu Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teisme yra sakęs, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidins pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.