Vilniaus apygardos prokuratūra bei Vilniaus apskrities policijos Imuniteto skyriaus pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą ir Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje J. Kaleinykas, jo kolega Antanas Kuklis kaltinami kyšininkavimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, o tuo metu Šalčininkų rajono gyventojas Stanislavas Šimelevičius – jų papirkimu.

Baudžiamąją bylą gavusi teisėja Daiva Kazlauskienė pirmadienį svarstė, ar būtina toliau kyšininkavimu kaltinamam J. Kaleinykui taikyti procesinę prievartos priemonę – nušalinimą nuo pareigų. Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Remigijus Matevičius įsitikinęs, kad kol byla nėra išnagrinėta ir nepaskelbtas nuosprendis, J. Kaleinykas negali dirbti policijoje.

Pasak prokuroro, Šalčininkų policininkui inkriminuojamos nusikalstamos veikos susijusios su kyšininkavimu, todėl būtų nenormalu, jeigu šis toliau patruliuotų gatvėse.

„Kaip jis atrodys tarp savo kolegų, kai yra kaltinamas tokiais nusikaltimais – manau, tai nėra suderinama su darbu policijos komisariate, kai yra metami tokie kaltinimai“, – R. Matevičius siūlė neskubėti ir palaukti, kol bus išnagrinėta byla.

Be to, prokuroro teigimu, neatmetama galimybė, kad į darbą grįžęs pareigūnas gali daryti ir naujus nusikaltimus ar paveikti savo kolegas.

„Šiuo metu mes dar nevertiname kaltės klausimo, tik sprendžiame, ar tikslinga taikyti laikiną nušalinimą nuo pareigų“, – R. Matevičius mano, kad nuo praėjusių metų kovo 6-osios nušalintam pareigūnui dar trims mėnesiams turėtų būti pratęsta procesinė prievartos priemonė.

Tuo metu J. Kaleinykas neabejoja, kad galėtų toliau tarnauti visuomenei dirbdamas policijoje.

„Pagal charakteristiką, mano darbo rezultatus, 19 metų gerai dirbau, nė karto nebuvau baustas, manau, galėčiau ir toliau dirbti, – teisme pareiškė Viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio vyresnysis patrulis. – Esu nekaltas – nesiruošiu nei ką nors įtakoti, nei ką. Puikiai išmanau įstatymus – man yra pritaikytas draudimas bendrauti su liudytojais, šį reikalavimą vykdau“.

Pareigūnas pažymėjo, kad jau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui buvo slapta stebimas savo kolegų, tačiau šiems nieko nepavyko užfiksuoti.

„Aš niekada nemečiau šešėlio ant policijos – tie kaltinimai dar neįrodyti“, – pažymėjo jis.

Vis dėlto tokie J. Kaleinyko teiginiai neįtikino Vilniaus apygardos teismo – teisėja D. Kazlauskienė nusprendė iki birželio 6-osios pratęsti kaltinamajam taikomą laikiną nušalinimą nuo pareigų. Tikimasi, kad iki to laiko teisme bus išnagrinėta pareigūnui iškelta baudžiamoji byla.

Girtų vairuotojų užtarėjai: užteko ir 100 Lt, ir pažado parūpinti malkų

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino ne vieną atvejį, kai Šalčininkų policijos pareigūnai dėl nedidelės vertės kyšių sudarydavo sąlygas neblaiviems įkliuvusiems vairuotojams išvengti administracinės atsakomybės.

Nustatyta, kad dar 2012-ųjų lapkričio 24-ąją J. Kaleinykas su savo kolega Miroslavu Volosevičiumi Šalčininkų rajone, kelyje prie Buikų kaimo, sustabdė vieno vyro vairuojamą automobilį ir iš jo, įtariama, paėmė 100 Lt kyšį.

Dar iš kito vairuotojo kyšis buvo paimtas po trijų dienų – Kaniūkų kaime pareigūnai sutiko nepatraukti atsakomybėn taip pat neblaivaus vyriškio. Šis už tai vienam pareigūnui pažadėjo nemokamai atvežti malkų, o kitam – padaryti patalpų remontą.

J. Kaleinykui ir jo kolegai A. Kukliui taip pat inkriminuojamas 200 Lt kyšio paėmimas iš teisės vairuoti neturėjusio S. Šimelevičiaus – pinigus patruliai kaltinami paėmę gruodžio 28-osios rytą.

Miroslavas Volosevičius
J. Kaleinyko kolega – M. Volosevičius – jau yra nuteistas – jo procesas baigtas baudžiamuoju įsakymu. Dabar jau buvusiam policininkui Vilniaus apygardos teismas yra skyręs 113 MGL dydžio (14 690 Lt) baudą. Tiesa, iš pradžių pareigūnui teismas buvo skyręs 500 MGL (65 tūkst. Lt) baudą, bet nuteistasis su bausme nesutiko ir paprašė ją peržiūrėti.

Savo kaltę pripažinęs patrulis sakė, kad vieno vairuotojo, sulaikyto neblaivaus prie vairo, jis su kolega J. Kaleinyku tiesiog pasigailėjo.

„Patikritus vairuotoją alkoholio kiekio matuokliu buvo nustatyta, kad jis viršijo leistiną girtumo laipsnį, kiek atsimenu, tai galėjo būti nuo 0,41 iki 0,49 promilių – vairuotojas mūsų pradėjo prašyti, jog pasigailėtume, nes yra jaunas, turi vaiką, žmoną ir sunku gyventi, nes niekur nedirba“, – sakė jis.

Pareigūnas teigė, kad 100 Lt kyšio su kolega vyko paimti į Keidžių kaimą – čia gyveno pažeidėjas.

Policininkas taip pat pripažino ir tai, kad kitas neblaivus vairuotojas jam žadėjo parūpinti malkų.

„Tą dieną važiavome link Eišiškių, kai ties Kaniūkų kaimu pastebėjome automobilį, kuris staiga sustojo – su J. Kaleinyku privažiavome prie „Audi 80“, prie kurios stovėjo vyriškis, nuo jo sklido alkoholio kvapas, – pasakojo dabar buvęs policininkas. – Vairuotojas prisipažino gėręs alaus su kaimynu, alkoholio matuoklis parodė apie 1 prom. girtumą. Tada vairuotojas ėmė guostis, kad uždirba minimumą ar mažiau, gyvena iš daržo, vairuotojo pažymėjimas jam labai reikalingas. Pasakodamas apie savo gyvenimą, vyras nurodė, kad pats savo rankomis pasistatė namą, turi miško, todėl jeigu reikės malkų, galės jų parūpinti. Man malkos buvo nereikalingos, nes su žmona gyvename bute, tačiau pasakiau, kad galbūt uošvienei reikės“.

Pasak M. Volosevičiaus, šio pokalbio metu J. Kaleinykas vairuotojo paklausė, kokius jis darbus moka dirbti.

„Jis sakė, kad namą pasistatė, todėl daryti moka viską, jeigu reikės ką nors suremontuoti ar padėti, jis galės padaryti – tokia buvo kalba“, – pareigūnas tikino, jog pasigailėjo pažeidėjo ir protokolo už administracinį teisės pažeidimą nesurašė.

Tiesa, nei šiam, nei kitam vairuotojui nepasisekė – jie buvo nuteisti už papirkimą ir sukurstymą piktnaudžiauti.

M. Volosevičius reikalų su teisėsauga turėjo ir 2011-aisiais, kai iš bėdos bandė gelbėti savo kolegą iš Kauno. Tiesa, tąkart teismas policininko pasigailėjo ir nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą.

Tuo metu kitam J. Kaleinyko kolegai A. Kukliui gresia rimtesni nemalonumai – įtariama, kad pareigūnas reketuodavo kontrabandininkus.