Renginio metu Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, Vilniaus Lietuvos Tūkstantmečio Rotary klubo valdytojas Rolandas Statulevičius ir prezidentas Mindaugas Stragis įteikė padėkas bei atminimo dovanas policijos pareigūnams, kurie praėjusiais - 2016-aisiais - metais labiausiai pasižymėjo kovodami su korupciniais reiškiniais policijoje ir buvo atspariausi bandymams juos papirkti.

Ceremonijos metu apdovanota po vieną labiausiai pasižymėjusį policijos pareigūną iš kiekvienos apskrities ir vienas pareigūnas iš Lietuvos kelių policijos tarnybos. Apdovanojimai įteikti Audriui Budreckui iš Mažeikių, Karoliui Daugėlai iš Alytaus, Aurimui Jakštoniui iš Utenos, Donatui Jaraminui iš Lietuvos kelių policijos tarnybos, Aidui Karmonui iš Klaipėdos, Vytautui Kazokevičiui iš Vilniaus, Rokui Laukučiui iš Kauno, Mindaugui Rimavičiui iš Marijampolės, Aurimui Šimkui iš Pakruojo, Mariui Vaičiūnui iš Tauragės, Justui Žukauskui iš Rokiškio. Pareigūnai gausiai apdovanoti dovanomis: vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio vienkartinėmis piniginėmis išmokomis, planšetiniais kompiuteriais, čekiais pasirinktai kelionei, baltais marškiniais, kosmetiniais rinkiniais, sporto klubo kuponais, žurnalo „Žmonės" prenumeratomis.

Ministras Pirmininkas S. Skvernelis padėkojo visiems susirinkusiems. „Prieš imdami dovanas ir lipdami į sceną pagalvokite, ar esate ramūs ir drąsiai galite žiūrėti į akis kolegoms bei čia susirinkusiems. O gal abejojate dėl savo elgesio ateityje... Tai sakau kiekvienais metais. Vis dėlto smagu, kad kažkada pradėta iniciatyva tęsiama ir ši problema sprendžiama, nes iš tiesų matome rezultatus", - akcijos naudą apžvelgė premjeras.

Vyksiančios akcijos tikslas - atkreipti dėmesį į korupcijos problematiką, paskatinti ir motyvuoti atspariausius pareigūnus šioje srityje, praneša Policijos departamentas.

Pasak policijos generalinio komisaro L. Pernavo, Ministro Pirmininko dalyvavimas rodo valstybės požiūrį į šią problemą ir tai labai smagu. „Jeigu prieš kelis metus į kyšių neimančius žiūrėdavo su pašaipa, tai dabar situacija pasikeitė. Per 10 metų - 5 000 atvejų, kai buvo bandoma papirkti policijos pareigūnus. Smagu, kad rezultatai gerėja. Bet sakyti, kad situacija visiškai išsisprendė, sakyti negalime, todėl ir toliau labai principingai žiūrėsime į tokius atvejus. Noriu padėkoti policijos darbuotojams, kurie yra sąžiningi. Jūs esate puikus pavyzdys visam policijos kolektyvui. Atskirą padėką reiškiu ir Vilniaus Lietuvos tūkstantmečio Rotary klubui už idėjos palaikymą ir realizavimą. Smagu, kad verslas tampa vis labiau socialiai atsakingas, kad jauniems verslininkams rūpi korupcijos bėdos šalyje ir jie bando jas spręsti", - kalbėjo šalies policijos vadovas.

Apdovanotuosius atvykimu pagerbęs vidaus reikalų ministras E. Misiūnas pastebėjo, kad policija šioje srityje yra pavyzdys, juk didžioji dalis (daugiau kaip 90 proc.) bandymų papirkti fiksuojama būtent policijoje. „Tikiuosi, kad žmonės pagaliau suprato, kad nevalia bandyti papirkinėti pareigūnų".

Pirmaisiais metais ant policijos automobilių buvo klijuojami lipdukai „Aš neimu kyšių", kuriais buvo norima atkreipti dėmesį į šią problemą. Vėliau policija išplėtė akciją, pavadino ją „Kyšis išpurvina", daugiau dėmesio atkreipdama į žmones, kurie bando papirkti pareigūnus. Analizuojant statistiką matosi, kad žmonės dažnai sumoka didesnį kyšį nei gresia bauda. Todėl žmonėms dalijama informacija apie baudas, jų dydžius, atsakomybę, paaiškinama iš ko susideda bauda, kas yra administracinis nurodymas (pusė baudos dydžio).

„Transparency International" tyrimas rodo, kad net 98 proc. papirkimų fiksuoja policijos pareigūnai. Naivu tikėtis, kad bandoma papirkti tik policininkus, tad kyla natūralus klausimas, kodėl to nefiksuoja kitos įstaigos?