Nors ir susigundė kyšiu, tačiau Kauno patrulių rinktinės 2-ojo būrio vyresnieji patruliai Žydrūnas Keleris ir Artūras Buckiūnas liko nenuteisti, o jeigu per vienerius metus nepadarys jokio nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo, kyšininkavimo istorija iš jų asmens bylos išvis bus ištrinta.

Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai siekė, kad teismas Ž. Keleriui ir A. Buckiūnui uždraustų 2 metus ir 6 mėnesius dirbti valstybės tarnyboje, tačiau ši bausmė – per griežta, mano teismas, nusprendęs policininkams suteikti šansą.

Kaip rašoma Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendyje, teisminio bylos nagrinėjimo metu Ž. Kelerio ir A. Buckiūno gynėja pateikė prašymus atleisti kaltinamuosius nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, perduodant Ž. Kelerį laiduotojai Astai Kelerienei, A. Buckiūną – laiduotojui Ž. Damašui.

A. Kelerienė yra Ž. Kelerio sutuoktinė, ją Vaišydavos bendruomenės centras charakterizavo teigiamai. Tuo tarpu Ž. Damašas yra A. Buckiūno bendradarbis – policijos pareigūnas. Patrulių rinktinė jį taip pat charakterizavo teigiamai, be to, abu laiduotojai nėra teisti ar bausti administracine tvarka.

„Teismo nuomone, paminėti laiduotojai turi autoritetą Ž. Keleriui ir A. Buckiūnui, gali jiems daryti teigiamą įtaką, todėl jie yra verti teismo pasitikėjimo“, – atleisdamas kyšininkavusius policininkus nuo atsakomybės pabrėžė teismas.

Nors Kauno apygardos prokuratūra šį nuosprendį skundė apeliacine tvarka, tačiau skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nusprendė, kad policininkams pagrįstai nutraukta byla – esą tam teisme neprieštaravo prokurorai, savo poziciją pakeitę po nuosprendžio paskelbimo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad praėjusių metų balandžio 24-osios naktį, apie 1.30 val., patruliai tarnybiniame automobilyje savo naudai tiesiogiai priėmė 1 000 Lt kyšį už neteisėtą neveikimą, vykdant įgaliojimus.

Pinigus viena kaunietė pareigūnams sumokėjo už tai, kad nebūtų surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas jos sūnui dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo – transporto priemonės vairavimo neblaiviam ar apsvaigusiam nuo psichiką veikiančių medžiagų.

Pareigūnai pasakojo, kad patruliuodami Šilainių mikrorajone policininkai sustabdė automobilį BMW, jo vairuotojas atrodė apsvaigęs. Patruliai vairuotoją norėjo įsodinti į tarnybinį automobilį, tačiau šis esą pasipriešino ir, anot patrulių, kartą vienam jų sudavė į dantis. Tada, kaip aiškino policininkai, jie vairuotoją atvežė iki jo namų ir tėvams papasakojo apie nutikusį incidentą.

Pasak prokurorų, vairuotojo motina policininkams pareiškė, kad jai nereikia nemalonumų ir dėl to „nori susitarti“, todėl Ž. Keleris ir A. Buckiūnas moterį nuvežė prie bankomato nusiimti pinigų. Kadangi jis mokėjimo kortelės neaptarnavo, policininkai moterį nuvežė prieš kito bankomato, kur ji nusiėmė pinigų.

Moteris juos paliko mašinoje, pinigus vėliau surado kitas policininkų kolega.