Pirmoji apie galimą tamsiąją draudimo rūkyti pusę prakalbo Narkotikų departamento direktorė Audronė Astrauskienė. Ji patarė naktinių klubų savininkams įpareigoti apsaugos darbuotojus kontroliuoti situaciją ne tik klubų viduje, bet ir stebėti diskotekų prieigas.

„Rūkymo uždraudimas yra sveikintinas dalykas, tačiau kiekvienas reiškinys turi dvi puses. Dabar daug didesni lankytojų srautai juda į gatvę ir atgal į klubą. Tai tikrai apsunkina apsaugos darbuotojų darbą“, - neslėpė ji.

Geria mašinose

Uostamiesčio naktinio klubo „Global“ direktorius Mindaugas Bačiliūnas patvirtino, kad alkoholį ir narkotikus klubų lankytojai vartoja būtent išbėgę parūkyti į lauką.

„Situacija - žiauri. Anksčiau nieko iš klubo neišleisdavome. Dabar žmonės vaikšto pirmyn atgal. Automobiliuose geria alkoholinius gėrimus, grįžta pašokti, vėl išbėga į mašiną išgerti, tada mušasi. Tas pats su narkotikais.

Apsauga negali patikrinti visų klubo prieigų - kas ką už kampo perka. Juolab kad skrandžio nepatikrinsi. Grįžta žmogus sutraukęs cigaretę, o ką jis ten spėjo suvalgyti tuo metu - nežinia“, - pasakojo M.Bačiliūnas.

Paklaustas, ar apsaugininkai negalėtų periodiškai tikrinti ir padėtį lauke, „Global“ vadovas tik nusijuokė: „Kas nori, tas užeina už kampo ir daužosi. Klubo prieigos - labai plati sąvoka. Manyčiau, kad jas prižiūrėti turėtų pareigūnai.“

M.Bačiliūnas piktinosi, kodėl lošimo namuose rūkyti galima, o naktiniuose klubuose, kurie, anot jo, net nėra viešojo maitinimo įstaigos, tai draudžiama.

„Galėtumėme įrengti atskirą rūkomąjį, užtikrinti gerą ventiliaciją - taip išvengtumėme visų šių problemų. Užsienyje tokie rūkomieji labai populiarūs“, - tvirtino direktorius.

Išlygų nebus

Klaipėdos VPK kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos ketvirtojo skyriaus vyresnioji tyrėja Aušra Pietarytė neneigė - rūkomųjų patalpų įrengimas naktiniuose klubuose padėtų spręsti narkotikų platinimo problemą.

„Juk prieš daugelį metų restoranuose taip pat nebuvo leidžiama rūkyti. Rūkaliai eidavo į specialias sales, ir jokių problemų nekildavo“, - sakė A.Pietarytė.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento vyriausioji specialistė Gelena Krivelienė paaiškino, kad rūkyti leidžiama tik lošimo namuose.

Kitur, anot jos, draudimo turi būti laikomasi be jokių išlygų.

„Muštynės pasilinksminimo vietose kyla tikrai ne dėl rūkymo ar nerūkymo, o dažniausiai dėl alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo“, - teigė ji.

Nesunku įsiūlyti

Naktinio klubo „Honolulu“ vadovas Dainius Okunevas sakė, kad įsigaliojus draudimui rūkyti narkotikų pardavėjų prie šio miesto centre įsikūrusio klubo kol kas nepastebėta.

„Tačiau tikimybė, kad jie bandys pardavinėti kvaišalus, yra. Prekeivis gali be vargo prieiti prie atokiau rūkančių klubo lankytojų ir siūlyti narkotikus. Gerai, kad mūsų klubo prieigos puikiai apšviestos, tad tokio reiškinio pavyks išvengti“, - aiškino jis.

„Honolulu“ vadovas sakė, jog dabar prekeiviams nebereikia patekti į klubus - atokiau kvaišalus jie gali realizuoti be rizikos būti sugautiems apsaugos darbuotojų.

„Beveik visus prekeivius atpažįstame iš veido, todėl į klubą neįleidžiame“, - teigė jis.

Laukia lipdukų

D.Okunevas užtikrino, kad kiekvienam klubui svarbu išlaikyti gerą vardą, todėl narkotikų problemą būtina spręsti. Jis vylėsi, kad netrukus „Honolulu“ galės gauti specialų lipduką, kuriuo bus žymimos visų nuo narkotikų švarių klubų durys.

Narkotikų kontrolės departamento atstovė V.Janulytė „Klaipėdai“ sakė, kad lipdukai jau gaminami, tačiau kol kas nenuspręsta, kaip reikės atrinkti šio vardo vertus klubus.

„Planuojame organizuoti darbuotojų testavimą, kaip jie geba atpažinti narkotikų prekeivius ir vartotojus, ar moka suteikti pirmąją pagalbą apsinuodijusiems kvaišalais, kiek jie pasiryžę bendradarbiauti su policija“, - kriterijus vardijo ji.

Kol kas policijai pavyko užmegzti kontaktą vos su keliais naktiniais klubais, kurie paprastai vengia pranešti apie kvaišalų pardavinėjimo atvejus.

V.Janulytė teigė, kad šiemet planuojama raginti klubų vadovus fiksuoti šiuos nusižengimus.

„Tada turėsime konkretesnę statistiką, kuri ir parodys, kokį mastą pasiekė kvaišalų problema“, - sakė Narkotikų kontrolės departamento atstovė.