Gelbėtojus iškvietė žvejai, kurie pasakojo, kad pamatę skęstančią jachtą priplaukė ir išgelbėjo du vyrus.

Išgelbėtieji nurodė, kad kartu plaukė ir moteris, kuri, greičiausiai, nuskendo.

Valstybės sienos apsaugos tarnybs (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis informuoja, kad į Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Palangos užkardą trečiadienį paskambinęs žvejys pranešė apie nelaimę Kuršių mariose.

Vyras informavo apie nuskendusią jachtą ir apie tai, kad jam į savo plaukiojimo priemonę pavyko įkelti du asmenis. Vėliau jie buvo atplukdyti į Mingės kaimą. Pagal pirminę informaciją, jachtoje dar buvo moteris.

Vos gavę šį pranešimą Palangos pasieniečiai informaciją perdavė kolegoms PAR ir Neringos užkardos pasieniečiams, vykdantiems sienos su Rusija apsaugą Kuršių mariose. Buvo informuotos ir kitos specialiosios tarnybos.

Kuršių mariose apsivertė ir nuskendo jachta
Neringos pasieniečiai iškart į numanomą nelaimės rajoną išsiuntė savo greitaeigį katerį „Boomeranger“. Netrukus jo įgula maždaug už 3 km nuo Ventės rago link sienos su Rusija aptiko iš vandens kyšantį jachtos stiebą. Jis virš vandens išlindęs 1-1,5 metro.

Žmonių aplink nebuvo. Pasieniečiai kateriu nuvyko į Uostadvarį, kur paėmė ugniagesių narus. Tuomet „Boomeranger“ vėl grįžo prie nuskendusios jachtos, kur apie 16 val. 30 min. narai po vandeniu pradėjo apžiūrą.

Apie 18 val. ugniegesiai gavo informaciją, kad narai nuskendusioje jachtoje moters kūno nerado. Narai parplukdyti į krantą.
Kuršių mariose apsivertė ir nuskendo jachta

Paieška nenutraukta. Pakrančių apsaugos tarnyba žvalgo vandenis. Pasitelktas ir sraigrasparnis.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovas pranešė, kad apie 17.40 val. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis MI-8 pakilo iš Nemirsetos paieškos ir gelbėjimo posto padėti ieškoti galimai Kuršių mariose dingusios moters. Sraigtasparnis ieškoto moters išsiųstas Karinių jūrų pajėgų jūrų gelbėjimo koordinavimo centro nurodymu, paprašius Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Dingusi moteris yra apie 60 metų. Paiešką tęsia VSAT laivai „Boomeranger“.

18.45 val. VSAT tarnybos atstovas informavo, kad pakartotinei jachtos apžiūrai planuojama pasitekti „Aro“ narus.

Kaip praneša VSAT, dėl pagalbos buvo operatyviai susitarta, jau 19.10 val. paaiškėjo, kad į vietą, kur yra nuskendusi jachta, plaukia pasieniečių laivas "Madeleine". Atvykus "Aro" narams šis laivas bus platforma, iš kurios bus vykdomi darbai. Vos po kelių minučių paaiškėjo, kad atvykstančius į Uostadvarį "Aro" narus pasiruošęs paimti vienas iš "Boomeranger".

VSAT duomenimis, 19.50 val. Iš VSAT Aviacijos rinktinės Paluknyje (Trakų raj.) keliamas pasieniečių sraigtasparnis "Eurocopter 135", aprūpintas naktinio stebėjimo įranga, su kuria paiešką galima vykdyti ir tamsiu paros metu.

19.47 val. Kariškių sraigtasparnis grįžo į Nemirsetą.

20.05 val. Uostadvaryje "Aro" narų laukia ir iš Rusnės punkto prieš pusvalandį atsiųstas VSAT Pagėgių rinktinės laivas "Baltic 95". Jis naudojamas sienos su Rusija apsaugai Nemune. Pagėgių pasieniečių laivas padės prie nuskendusios jachtos nuplukdyti, pirminiais duomenimis, 5 narus ir jų įrangą.

20.30 val. Pasieniečių laivais 5 "Aro" narai su įranga iš Uostadvario išplukdomi į marias prie nuskendusios jachtos. Prie nuskendusios jachtos narų jau laukia laivo "Madeleine" įgula.

20.45 val. VSAT informavo, kad iš Aviacijos bazės Paluknyje skrydžiui į nelaimės vietą išskrenda pasieniečių sraigtasparnis "Eurocopter 135".

21.05 val. "Aro" narai leidžiasi į vandenį pakartotinei jachtos apžiūrai.

Paieška darosi sudėtingesnė. Kaip 21.25 val. pranešė VSAT, narai tęsia paiešką, tačiau darbą apsunkina didesnės nei vieno metro bangos, kyla vėjas, be to, pradeda temti.

21.40 val. paskelbta, kad narai nutraukia paiešką - dėl bangavimo, blogo matomumo, tamsos ją tęsti netikslinga, be to, kyla pavojus ir pačių narų saugumui. Paiešką tamsiu paros metu vykdys pasieniečių sraigtasparnio "Eurocopter 135" įgula.

Planuojama, kad esant poreikiui ryte vėl bus pasitelkti narai. Laivas savo dugnu lygiai guli ant marių dugno. Prie nuskendusios jachtos naktį budėti lieka ir pasieniečių laivo "Madeleine" įgula.

VSAT duomenimis, 22.00 val. Pakrančių apsaugos rinktinė apie paieškos darbus, nuskendusią jachtą ir dingusią moterį yra informavusi Rusijos Kaliningrado srities pareigūnus. Nuo vietos, kur yra jachta, iki Kuršių mariomis einančios sienos su Rusija, yra apie 7,5 kilometro.

KAM pranešė, kad nustatyta dingusiosios asmenybė. Anot KAM atstovo, remiantis Šilutės rajono policijos komisariato duomenimis, Kuršių mariose ieškoma moteris yra 61 metų amžiaus Marijampolės gyventoja V. B.

VSAT informuoja, kad 22.17 val. Paiešką virš Kuršių marių pradeda pasieniečių sraigtasparnis "Eurocopter 135", aprūpintas naktinio matymo įranga.

23.35 val. Sraigtasparnio įgulos vykdoma paieška kol kas rezultatų nedavė. "Eurocopter 135" skrenda į Palangos oro uostą papildyti degalų atsargas. Iškart po to pilotai grįš tęsti žvalgybą virš Kuršių marių.

00.54 val. "Eurocopter 135" įgula atnaujino dingusios 61-erių marijampolietės paiešką ir tęsia skrydį virš Kuršių marių.

01.20 val. Pasieniečiai iš sraigtasparnio termovizorine įranga išžvalgė visą Kuršių marių ir jų pakrantės plotą, kur atsižvelgiant į vėjo kryptį bei kitas aplinkybes galėjo būti dingusios moters kūnas. Jis nerastas. Toliau vykdyti paiešką iš oro šiuo metu nebetikslinga. "Eurocopter 135" įgula grįžta į VSAT Aviacijos bazę Paluknyje (Trakų raj.). Paryčiais prašvitus planuojama paiešką tęsti pasieniečių plaukiojimo priemonėmis.